1 maart, het is voorjaar!
Reacties
-
Sander
02-03-2023 om 10:26Ha Ben,
Weer een interessant blogbericht. Ik heb het boek bijvriendelijk imkeren 2.0 aangeschaft, een waardevol boek! Daarover heb ik een vraag. Je beschrijft een manier om een zwak volk te versterken dmv een sterk volk, door het zwakke volk met een moerrooster bovenop het sterke volk te zetten. Ik heb een volk met 5 tot 6 ramen, op zich een prima volk, maar aan de kleine kant. Ik heb ook een vrij sterk volk, volledig bezet. Gezien het koudere weer wat a.s. is vroeg ik mij af of het nu al wel de geschikte tijd zou zijn. En gaat het verlopen van de bijen door de 2 bk's wel goed, of maken ze elkaar af? Zou je hier iets over kunnen delen?
Groet,
Sander
Ha Sander, deze methode, ook wel het rugzakje genoemd, wordt door veel beroepsimkers toegepast om volken gelijk te maken (zwakke versterken en sterke iets verzwakken). Je kunt dus nu een goed sluitend moerrooster plaatsen op de ene kast en op het moerrooster het andere volk plaatsen, zodat ze samen een geheel vormen. Het zwakkere volk profiteert van de warmte uit het onderste volk. Deze toestand kun je drie weken aanhouden en dan weer scheiden. De moeren blijven gewoon hun eigen broednest opbouwen. Geef over drie weken het volk met het kleinste broednest en bijenbezetting de oude staplaats.
Groet, Ben -
Sander
02-03-2023 om 12:42Ha Ben,
Bedankt voor je reactie. Is bv matige vorst geen 'contra-indicatie'? Dat kunnen de bijen dan prima hebben begrijp ik?
Groet,
Sander
Ha Sander, ik zou inderdaad toch even wachten op betere weersomstandigheden, want er ontsnapt anders veel warmte uit de onderste kast. Groet, Ben -
Danny
03-03-2023 om 09:07Dag Ben,
In verband met het versterken door het zwakke volk bovenop het sterke te zetten. Spreken we dan over buurvolken met een gemeenschappelijke standplaats tussenin? Zoniet vliegen haalbijen van het ene volk af naar een standplaats waar geen kast meer staat?
Groeten
Ha Danny, je moet inderdaad rekening houden met het terugvliegen van de oude winterbijen (haalbijen) door de naaststaande kast iets te verschuiven naar de weggenomen kast. Groet, Ben
-
DIRK Blanken
03-03-2023 om 10:38Moi Ben,
Het bolletje is waarschijnlijk puskinia
Ha Dirk, klopt helemaal: PUSCHKINIA - buishyacint. Mag misschien niet meer, want de naam komt van een Russische graaf ;-). Groet, Ben
PS ik heb er 400 extra besteld! -
Wouter
03-03-2023 om 12:29Hi Ben, vraagje over het verwijderen van de onderste BK. Ik overwinter mijn meeste volken op 2 BK, mede in verband met raatvernieuwing. Normaalgesproken zou ik nu de onderste BK verwijderen maar gezien de aanhoudende kou aarzel ik. Kun je hier iets over zeggen?
Dank voor de pushkinia, gaat bij ons in september de grond in.
Ha Wouter, als het goed is, zitten de bijen en het broednest nu in de bovenste bk. Je kunt deze een stukje kiepen om te kijken of het beneden leeg is. Daar koelt de bovenste bk niet vanaf want de dekplank blijft erop. Groet, Ben -
marlou van essen
03-03-2023 om 14:01Hoi Ben, Dankjewel voor je blog! Weet jij waar VSH carnica bijenvolken te krijgen zijn? Ik kan eea vinden over de Buckfast, en daar werk jij toch ook mee maar nauwelijks iets over Carnica. Blessings, Marlou
Ha Marlou, probeer Tieme Wanders te contacten. Misschien via het imkerforum. Hij heeft Carnica VSH bijen. Groet, Ben -
Jens
04-03-2023 om 07:46Dag Ben,
Ook ik heb dit jaar als proef de kasten op één broedkamer (boven) en één honingkamer (onder) overwinterd. Bij de controle afgelopen weekend zaten de bijen ook volop in de onderste kamer, en waren direct agressief tijdens de poging deze kamer te verwijderen. Mijn plan is nu om deze HK maar te laten staat en tzt bovenop te zetten met een moerrooster ertussen. Of adviseer jij iets anders?
En andere het viel me op dat de was in opgeslagen honingkamerramen (door bijen afgelopen zomer gemaakt) nu hard was en makkelijk ‘afbrokkelde’. Kan ik dit gewoon van het voorjaar weer gebruiken op de kasten en tzt leegslingeren?
Dank!
Ha Jens, zodra de fruitdracht begint, kun je de onderste hk naar boven het moerrooster verplaatsen als je eenbaks wil imkeren.
De uitgebouwde raat wordt door de kou inderdaad breekbaar en brokkelt snel af. Dit komt doordat de verdikte randen bij het ontzegelen zijn weggehaald. Dit repareren de bijen wel weer. Met een weekje zie je er niets meer van. Groet, Ben
-
Ramin
04-03-2023 om 11:47Dag Ben,
Waarom verkoop jij niet koninginnen van jouw eigen kweek/ lijn ? jij wil ook geld verdienen, toch ?
Ik heb verschillende VSH rassen geprobeerd maar volgende nakomelingen zijn niet meer VSH
Heb je tips ?
Warme groet,
Ramin
Ha Ramin, voor de instandhouding van VSH moet je zoeken naar bevruchtingstation, die VSH darrenvolken plaatsen, zoals Flevo dit jaar en Ameland vorig jaar. Groet, Ben -
Myriam
05-03-2023 om 09:52Ha Ben,
Ik heb je boekje Eenvoudig en duurzaam imkeren gekocht omdat ik wil gaan imkeren met een Topkast. Daar heb ik wat vragen over.
-Waarom heeft een topkast geen ventilatierooster in de bodem? Komt er niet te veel vocht in de kast
-Is de ruimte tussen de ramen en de kast niet te veel te groot waardoor de bijen bouwraat gaan maken.
-Als er in de winter suikerdeeg nodig is hoe kun je dat geven want er ligt plexiglas op de latten?
Ha Myriam, tot 30 jaar geleden waren alle kastbodems over heel Europa gesloten. De gaasbodem is er na de komst van de varroa gekomen. Een gaasbodem geeft altijd extra kou, want de afsluiting is slecht. Mijten varen wel bij afkoeling van het broed.
Bijen houden het binnenklimaat constant. In april ontstaat er soms door het extreme voergebruik extra vocht. Dat kun je verminderen door voor en achter de ronde vlieggatopeningen op de ventilatiestand te zetten.
Sterke volken hangen als ze niet werken graag door onder de ramen, daarom zit daar zo'n 4 cm ruimte. Die ruimte zit er ook bij andere kasttypen zoals dadant. Soms wordt er een reepje darrenraat onderaan gebouwd, altijd los van de bodem. Geen probleem dus.
Suikerdeeg geef je niet in de winter. Bij uitzondering in maart. Zo nodig leg je het pak op de bodem met een opening tegen de met bijen bezette ramen. Het pak schuif je onder de onderkant van de ramen door.
Groet, Ben
-
Myriam
05-03-2023 om 16:21Dank je wel Ben voor je snelle reactie heel fijn.
Er ontbreekt een varoalade in de topkast. Ik begrijp dat het monitoren van de mijten zal moeten gebeuren met een vel papier onderop de bodem van de kast ? Waarbij je de mantel eerst moet lichten van de bodem. Klopt dat?
Nogmaals een groot compliment voor je blog het heeft me al die jaren dat ik imker al zoveel informatie gegeven. De filmpjes zijn geweldig, ga zo door! Je verdient een gouden Oscar ......... haha
Myriam
Ha Myriam, dank je! Je hoeft niets te lichten. Je kunt zo een vel dik papier ter breedte vd vliegopening naar binnen schuiven. Vooral bij de kontrole in november als de bijen op de tros zitten werkt dit goed. Op grond daarvan kun je het oxalen in december evt overslaan. In de zomer heeft de mijtenval weinig waarde want dan zitten de meeste mijten in het broed. Groet, Ben
-
Andrés
06-03-2023 om 21:08Ha die Ben, even een vraag na aanleiding van je lezing van afgelopen zaterdag.
Ik heb 5.1 raat gekocht. Mij vraag is: kan ik deze door een zwerm laten uitbouwen? Wanneer ik een zwerm schep, geef ik een uitgebouwde raam, een raam met voer en de rest foundation.
Alvast bedankt...
Gr. Andrés
Ha Andres, je kunt een zwerm zeker 5,1 mm foundation geven. Het raam met voer kun je beter achterwege laten. Beter is om na drie dagen pas voer te geven. Vloeibaar 1 op 1 is het beste. Maar rustig doseren om ze aan de praat te houden. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.