100% raatvernieuwing bij het eenbaksimkeren
Reacties
-
Alfons Hottenhuis
28-07-2024 om 21:21Hallo Ben, als ik de raten voor het inwinteren vervang worden deze dan nog wel uitgebouwd?
Ha Alfons, nee dat is te laat. Je kunt ze bij het inwinteren één of twee ramen kunstraat geven, maar meer niet meer. Groet, Ben -
Joost
28-07-2024 om 21:53Hoi Ben bedankt voor je duidelijke uitleg echter snap ik 1 ding niet helemaal.
Je volk staat op 2bk en 2hk en over 3 weken nog maar op 1bk. Zo te zien zaten alle bakken behoorlijk vol met bijen en was er nog een behoorlijk broed nest aanwezig. Ben je niet bang dat dat veelste weinig ruimte is?
Zelf heb ik 2 hele grote volken 1bk met 4hks waar ik begin augustus de 4 HKs weg ga halen, ik dacht om de zelfde avond een uit geslingerde hk onder de BK terug te plaatsen zodat ze toch wat meer ruimte hebben. Is dit volgens jou dus niet nodig? Dan vries ik de hk ramen liever in:).
Ha Joost, ik denk dat jouw aanpak de beste is. Ik kijk altijd de volgende dag even hoe het uitpakt en geef ze dan zonodig extra ruimte onder met een hk met geslingerde ramen. Groet, Ben -
Karin
29-07-2024 om 13:14Hoe meet je juist de grootte van het raat?
Ha Karin, van de cellen? Gewoon 10 op een rij meten en dan delen door 10. Dus rolmaat op het raat leggen en dan 10 cellen tellen en aflezen. Groet, Ben -
Joost
29-07-2024 om 14:17Hoi Ben nog een andere vraag
Ik heb vanmorgen wat HK ramen gewisseld tussen verschillende volken, zodat ik in totaal 3 lege HKs heb kunnen wegnemen. Aangezien het honing jaar hier ten einde loopt hoop ik dat alles wat er nu nog opstaat vol komt.
Wat mij wel opvalt is dat het verzegelen heel langzaam gaat, weet jij wat de reden hier van is?
En wat moet ik doen als ik begin augustus ga behandelen (mierenzuur) er een HK wel zo goed als vol is alleen nog niet verzegeld?
Ha Joost, mooi weer betekent niet automatisch dracht. De zomerdracht is over. Zonder dracht worden de cellen niet afgevuld met honing en blijven halfvol. Uitsluitend volle cellen worden verzegeld. Niet verzegelde honing kan wel rijp zijn en gewoon geoogst worden. Dus voor de behandeling alle honing die je wil slingeren gewoon eraf nemen. Groet, Ben -
Herman
29-07-2024 om 16:49Kun je deze methode ook op een ander tijdstip van het jaar uitvoeren, of kan dat alleen maar aan het einde van het drachtseizoen?
Uiteraard niet in een koudere periode lijkt me.
Is er een globale periode aan te geven?
Ha Herman, in het voorjaar slepen de bijen meestal 1 echte hk vol. Bij de zomerdracht meestal wel 2 of 3. Dus in de zomer kun je een bk als 3e hk geven. Tijdens de dracht bouwen ze, daarna nauwelijks meer. Dus tijdens de zomerdracht werkt het uitbouwen van een bk met kunstraat het beste. Groet, Ben -
Margriet
29-07-2024 om 17:19Bedankt voor de info Ben, Ik ben benieuwd hoe ik in een topkast raatvernieuwing het beste kan toepassen. Voor dit najaar zal ik vast te laat zijn of niet. Ik zou graag over willen van 5.4 naar 5.1 cellen.
Ha Margriet, je kunt nu nog wel een kunstraat aan beide kanten van het broednest hangen. Maar vooral tijdens de echte drachtperioden bouwen ze het beste. groet van Ben -
Hans
30-07-2024 om 19:43Hallo Ben, loop je niet het risico op roverij als je een bak met natte ramen onder zet?
Ik zet ze eerst nog weer op het rooster en als de ramen droog gelikt zijn onder de bk.
Dag Hans, één verstoring vind ik wel genoeg. Wanneer je de hk onder zet omdat het volk veel te sterk is voor één bk, dan kun je 'm gerust onder zetten. Met 5 minuten is de hk bezet met eigen bijen. Het is wel verstandig om het onderzetten in de avond te doen. Groet, Ben -
Cees
31-07-2024 om 08:10Goedemorgen Ben,
Allereerst hartelijk dank voor je duidelijke antwoorden.
In een van bovenstaande antwoorden zie ik dat je zegt dat de zomerdracht voorbij is, wat bedoel je daar precies mee?
Hier in zeeland was er zo goed als geen voorjaarshoning de linde dracht was ook nog geen 40% in vergelijking met vorig jaar. De laatste week lijken de HKs vol te stromen, dit was vorig jaar rond deze periode niet toen was het de laatste weken van juli veel regen.
Ik heb proberen te achterhalen waar de bijen op vliegen en ben tot de conclusie gekomen dat ze veel op de luzerne en phacelia vliegen, bij navraag met deze boeren blijft dit nog zeker 2 weken staan. Voor de rest komt er op de akkers veel groen bemesters te staan waardoor ik vorig jaar (4 auguatus laatste keer gelsingerd) in somigste volken al meer dan 8 kilo eigen honing zat rond begin september.
Reken je deze drachten (luzerne phacelia) niet onder de zomerdrachten? En wat betreft de najaarsdracht wordt deze door veel imkers volgens mij niet gelsingerd maar als winter voer gebruikt, klopt dit?
Dag Cees, bij het noemen van de zomerdracht bedoel ik de traditionele tamme kastanje, lindeboom, braam en witte klaver. De inheemse planten dus, die helaas steeds vroeger bloeien. Daarna is de overdadige dracht over, tenzij je in een landbouwgebied woont waarin luzerne, phacelia, zonnebloemen of boekweit is ingezaaid. Hier op de zandgronden vd Achterhoek worden uitsluitend mais, aardappelen en lelies verbouwd. In Zeeland op de klei en in de omgeving van de heidevelden is er nu voldoende dracht voor de bijen. Ook de biesbosch biedt een nazomerdracht.
De dracht vanaf de 2e helft augustus mogen de bijen behouden, met uitzondering van heide- en reuzespringbalsemienhoning. Zelf reis ik overigens niet meer. Te veel virussen en mijten in dergelijke veel bezochte omgevingen.Groet van Ben -
Gerrit
31-07-2024 om 12:45Goedemiddag Ben,
Bedankt voor jouw heldere uitleg! Volgend jaar ga in de raat vernieuwing zoals je hebt uitgelegd toepassen. Daarbij wil ik over naar 5,1 maar ook naar 11 ramen. Levert dat problemen op ?
Andere vraag is of je, als de bijen op 5,1 zitten je op dezelfde manier kunt overschakelen naar 4,9?
dag Gerrit, overgang naar 11 ramen 5,1 mm gaat in de regel voorspoedig. De overgang naar 4,9 is iets lastiger en lukt niet bij alle bijen. Het beste kun je met 4,9 1 of 2 ramen proberen in een periode met niet te veel dracht. Groet, Ben -
Remmelt Kootstra
31-07-2024 om 16:43Hallo Ben.
Toen ik het filmpje zag, heel leerzaam en volgend seizoen het proberen waard, moest ik aan de Renson methode denken. Heb je daar ook een mening, idee over.
Ik wil deze methode voor een 3-tal volken bij mij thuis uitproberen ivm zwermbeheerrsing.
De linde heeft hier in het noorden flink honing gegeven. In 1 week alle HKs vol dus nog slingeren voordat we op vakantie gingen.
Nu zitten de HKs al weer gedeeltelijk vol. Maar de bijen mogen het houden
Ondanks 40 jaar imkeren zijn je onderwerpen zeer leerzaam en praktisch.
Bedankt
Dag Remmelt, de Renson is een broedbeperkende methode, daarnaast wordt de methode aangeprezen als zwermverhinderingsmethode. Dat is een absoluut broodje aap, want het volk gaat bij zwermdrift wel degelijk zwermen, soms dagen achter elkaar omdat de moer opgesloten zit en de bijen dus terugslaan op de kast. Broedbeperking op een klein aantal ramen lijkt me ook niet op zijn plaats. Kortom niet erg diervriendelijk. Groet, Ben -
Eddy
01-08-2024 om 14:19Hoi Ben,
Komende week ga ik slingeren. Ik heb HKs waarvam ik 5a 6 ramen kan slingeren. De overige 4a 5 ramen waarvan de nectar nog niet is ingedikt wil ik samen met de uitgeslingerde ramen terug aan het volk geven.
Kan ik deze HK onder het volk (1BK) zetten, er zit natuurlijk wel best wat voer in. Als ik de HK boven zet wordt deze nu nog of anders in het voorjaar belegd en dat wil ik niet.
Ha Eddy, plaats deze open honing maar beneden, anders zoekt de moer inderdaad de hoogste warme plek op om te leggen. Volgend jaar maart kun je de hk weer verhuizen naar boven. Groet, Ben -
henny
28-08-2024 om 11:17Hallo Ben,
Ik heb een vraag over het overhouden van broed en honing ramen gedurende de winter. Laatste jaren heb ik veel last van de motjes die alles aanvreten. Ik heb lavendel en notenbladeren er tussen gelegd maar dat hielp niet. Afgelopen winter ijsazijn geprobeerd maar dit hielp ook niet. Hoe kun je het beste de ramen goed overhouden?
Dank voor je mooie blogs en de inspiratie.
Vriendelijke groet,
Henny
Dag Henny, broed- en stuifmeelramen zijn wild aantrekkelijk voor wasmotten. Ze vinden hierin volop voedsel.
Ik smelt al mijn bebroede overtollige bk-ramen in de herfst om en laat overtollige stuifmeelramen in een verzamel hk of bk onder een volk staan. Het enige dat ik dus opsla in de schuur zijn onbebroede honingkamerramen.
Het is van belang dat dit een onverwarmde ruimte is. Wat je ook een keer kan proberen is opslag buiten, maar dan onder een overkapping op een zodanige manier dat de ramen los van elkaar hangen en de wind ertussen door kan waaien. Dus in de vrije ruimte op twee regeld van hout. Probeer het maar eens met een paar ramen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.