03-10-2015

2 K'en al 2 mnd'en in 1 kast

Op 30 juli merkte ik voor het eerst deze stille moerswisseling op. Er liep in het volk een 2e moer rond, deze was ongemerkt, haar moeder was gemerkt met geel nummer 72. Hare majesteit is een P-moer (raszuivere Buckfast) en de dochter (F!) heb ik 3 weken na de geboorte (ze moet dan wel op bruidsvlucht geweest zijn) blauw gemerkt.  Bij tussentijdse inspecties waren beide moeren steeds op 2 verschillende ramen broed naast elkaar aanwezig, gisteren was dit ook weer het geval. Meestal zie je dat de nieuwe moer het zo'n 3 tot 4 weken na de geboorte over genomen heeft en ontbreekt de oude moer. In dit geval lopen moeder en dochter tot mijn verrassing na 2 maanden nog steeds samen rond op de Dadantramen. Open broed trof ik nog aan op het raam met de jonge moer, maar dat is begrijpelijk. Meestal blijven jonge moeren langer door gaan met leggen dan overjarige moeren. Over een maand zal ik een laatste check doen en tevens de bezetting nog eens onder de loep nemen.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt en koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  03-10-2015 om 18:06

  Hallo Ben,

  Ik heb al mijn kasten gecontroleerd en er is nauwelijks tot geen gesloten broed. Voor mijn gevoel moet er al winterbroed zijn, klopt dat of kan er nog broed bijkomen. Ik heb het gevoel dat met wat er nu in zit aan broed het volk in het voorjaar het niet red.
  Groet,
  Anna

 • Martien Tholen

  04-10-2015 om 08:42

  Hoi Ben, Toen jij het eerste bericht stuurde over de stille moerwisseling, gebeurde in mijn kast het zelfde. Na een maand nog steeds 2 moeren. Ik heb toen, om de oude moer nog te bewaren, haar op een 3-ramer ingevoerd. Na 3 weken had ze nog geen eitjes gelegd maar liep parmantig over de raat. Er was duidelijk wat mis met haar. Het deed me wel een beetje zeer om haar weg te moeten halen. Ze had een heel sterk volk gehad, nu maar hopen dat haar dochter het ook goed doet.
  groet, Martien.

 • Anoniem

  04-10-2015 om 09:53

  Dag Ben,

  Ik dacht, als beginnend imker, dat je nu de raampjes er nu niet meer uit mag halen???
  Of haal ik iets door elkaar? Groet, Anton

 • Ben SdC

  04-10-2015 om 11:03

  Indien er geen specifieke aanleiding voor is, kun je inderdaad beter je bijtjes met rust laten en gewoon naar ze kijken door het folie heen. Hier is echter wel iets aan de hand (stille moerswisseling) en wil ik er van leren en anderen mee laten genieten.

  Veel volken raken inderdaad "uit het broed", het is gewoon dat oude moeren stoppen met leggen, jonge moeren leggen vaak nog iets langer door. Dus Anna geen zorgen, zo lang je volk nog een goede bezetting laat zien, is er niets aan de hand.
  In de 2e helft van januari vormt zich weer een nieuw broednestje, de langlevende winterbijen helpen de moer en elkaar de winter door.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.