27-02-2019

2b. Maart/april: het plaatsen van het eerste bouwraam

Wat is een bouwraam?

Het bouwraam is een broedkamerraam zonder kunstraat en zonder bedrading met hooguit een reepje kunstraat van een paar millimeter aan de toplat. Plaats je een dergelijk bouwraam aan de buitenkant van het broednest, terwijl het broednest zelf al een redelijke omvang bereikt heeft van zo'n zes ramen broed dan zullen de bijen bij voorkeur darrenraat in die lege ruimte bouwen. Bijen weten evolutionair dat ze darren nodig hebben voor de voortplanting in mei/juni, dus geven ze in april of eind maart aan de buitenste randen van het broednest ruimte voor hun darrenraat. 

Waar en wanneer plaats je het bouwraam?

Zou je het bouwraam te vroeg naast het nog kleine broednest van 3 of 4 raampjes hangen, dan zullen de bijen in het bouwraam deels of volledig werksterraat bouwen, dus plaats het bouwraam altijd op positie 2 of 9 van de bovenste broedkamer. Nooit nog te bouwen raat direct tegen de buitenkant van de kast hangen, want daar is het te koud en daar wordt raat aan de kastkant slecht uitgebouwd. Direct tijdens de eerste voorjaarscontrole plaatsen, is het beste. De eerste klap is een daalder waard. 

Wat is het doel van het bouwraam?

Het darrenraat bevat grote larven, die veel vaker gevoerd worden dan werksterlarven. De voedsterbijen met soms meeliftende moedermijten op hun lijf, komen dus vaker langs om te voeren. Dit maakt dat de mijten acht keer vaker instappen in het darrenbroed. Darrrenbroed is dus ideaal om mijten te vangen. Maar pas op: neem het gesloten darrenbroed op tijd weg, want er zitten ook bijna drie keer zo veel mijtendochters in deze cellen dan in werksterbroed.   

Het zwakke punt van deze methode

Dit is tevens het zwakke punt van deze biotechnische methode om mijten te vangen en weg te nemen. Ben je te laat met wegnemen dan ben je extra veel mijten aan het kweken. Het wegnemen van het darrenbroedraam - de kippen zijn er stapelgek op - moet tenminste drie keer gebeuren om 40% van de mijten weg te vangen. Doe je het goed, dan scheelt het aanzienlijk in de mijtenreproductie. Ben je één keer te laat, dan is alles voor niets geweest. en span jet het paard dus achter de wagen.

Laatste tips

Pas deze methode uitsluitend toe, indien je regelmatig, dat wil zeggen iedere week of iedere negen dagen je volken kunt controleren.   

Indien je het lege darrenraat op positie 2 of 9 plaatst, kun je dit niet te vroeg doen, wel te laat. Dus gebruik je eerste voorjaarscontrole of hooguit de tweede om het bouwraam te plaatsen. Zie deze video:

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Michel

    04-04-2022 om 06:47

    Hoi Ben
    In deze blog leg te uit dat je deze methode alleen moet toepassen wanneer je de tijd hebt om iedere week of negen dagen de tijd hebt om te controleren. Welke handelingen moet ik mij dan hierin bedenken? Darrend uitnemen en aan de kippen geven?
    Maar Usher sowieso niet verstandig om een raam vrij te houden voor darrenbroed? Ik bedoel: komt dit niet ten goede van de vitaliteit van het bijenvolk wanneer er een, of bij een dubbele broedbak, twee ramen voor darrenbroed wordt gereserveerd

    Ha Michel, ik bedoel inderdaad het uitsnijden van het bouwraam met gesloten darrenbroed. Op de andere ramen zitten nog voldoende hoeken met darrenbroed om voldoende darren te krijgen. Te veel darrenbroed laten zitten, geeft te veel mijten. Mijten is extra aantrekkelijk voor mijten en er ontstaan veel dochtermijten per cel. Groet, Ben

  • Michel

    04-04-2022 om 12:47

    Dank je wel voor je bericht Ben. Dit jaar heb ik het plan om ramen in te hangen met een stukje raat. Afgelopen jaar hebben de bijen lukraak in de 5,1 mm kunstraat het darrenbroed gezet en dacht dat nu te voorkomen door een raam te geven dat ze zelf kunnen uitbouwen. Ik heb op verschillende forums gelezen dat dit een oplossing zou kunnen zijn. Vorig jaar had ik idd ook hoeken weg gelaten op het een na buitenste raam maar dat mocht de chaos in het broednest niet drukken.

    Ha Michel, blijkbaar zijn jouw bijen niet in staat om netjes 5,1 mm uit te bouwen. Had je misschien per ongeluk 4,9 mm geplaatst? Groet, Ben

  • Jurn

    20-05-2022 om 14:10

    Dag Ben, in mijn kunstzwermvolkje met de oude koningin zijn er nu wel zo'n 5 a 6 ramen met nieuw broed. De laatste 2 kunstraatramen zijn nog niet uitgebouwd. Het betreft een 11 raams spaarkast. Is het een goed idee om nu een bouwraam op positie 10 hangen (en dat dan nog 2 keer te herhalen)?

    Ha Jurn, geen goed idee. Zo'n volkje in opbouw heeft helemaal geen behoefte aan darrenbroed. Dus gewone kunstraat plaatsen als ze er aan toe zijn en volgend voorjaar weer bouwramen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.