01-04-2017

2e voorjaarscontrole spaarkast

Deze week was het extreem mooi weer voor eind maart. Volgens mij ben ik nog nooit zo vroeg geweest met het plaatsen van honingkamers. In dit geval heb ik op deze spaarkast al de tweede honingkamer geplaatst, domweg omdat de eerste na anderhalve week wilgendracht al vol zat. De tweede honingkamer kun je het beste bovenop plaatsen. Dan blijven de bijen ook 's nachts als het iets kouder is aan het werk in de eerste honingkamer, die namelijk aansluit op het onder gelegen broednest.

Het broednest van dit volk is inmiddels 7 ramen groot en een beetje. Wat er in de onderste broedkamer (geplaatst met 9 ramen kunstraat en 2 uitgebouwde ramen in het midden) gebeurt, is voor mij minder interessant. De bijen kunnen als zij dat nodig achten, het broednest naar beneden uitbreiden. Ze bepalen zelf de timing. Kijk maar eens naar de volgende video:

 

Ik heb vroeg in het jaar twee ramen kunstraat geplaatst in dit volk, 1 raam van het Bijenhuis en 1 raam van de Bijenhof. Het raam gegoten kunstraat van het Bijenhuis is goed van kwaliteit. Voorlopig lijkt het kunstraat van de Bijenhof ook goed belegd en verzorgd te worden. Over een week kunnen we meer zien.   

Zie hier de foto's van de belegde kunstraat (2 kanten van dezelfde raat). De kunstraat was voorzien van twee rechthoekige gaten, die nu voorzien zijn van darrenraat. De plaatsing kun je zien op de vorige video van 14 maart jl. 

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Xander

    01-04-2017 om 20:11

    Ik heb gisteren de eerste honingkamers geplaatst. 2 Weken eerder dan vorig jaar.

  • Kees

    01-04-2017 om 21:34

    Dag Ben,
    Was het al een moment geweest om een bouwraam te plaatsen?
    Groet, Kees

  • Ben de blogger

    01-04-2017 om 22:27

    Kees, de bijen bouwen al goed. Mits het een goed volk is. Dus plaatsen bij de volgende controle.

  • Diana

    02-04-2017 om 08:51

    Op 31 maart hing er tot mijn grote verrassing een zwerm in de taxus. Onverwacht en wel heel vroeg, want er was meer dan genoeg ruimte gegeven bij de eerste controle 2 weken geleden.

  • Peter van de Vondervoort

    02-04-2017 om 09:02

    Dag Ben,
    Je lijkt nauwelijks steeklustige bijen te hebben, klopt dat? Selecteer je hierop je volken of heb je raszuivere bijen (Carnica's bijv.)?

  • Ben de blogger

    02-04-2017 om 09:12

    Diana, gefeliciteerd ;-). Je bent vast de eerste in Nederland. Heb je het volk daarna geïnspecteerd en misschien op 1 mooie dop gezet?

    Peter,
    Ik heb uitsluitend Buckfast bijen. Bevalt al zo'n 20 jaar uitstekend.

  • Diana

    02-04-2017 om 11:25

    Ieder jaar gaat er iets niet volgens de boekjes. Het was een kleine zwerm. Daarom toch maar teruggezet in het hoofdvolk na het breken van de overvloedig aangelegde doppen met een koninginnerooster onder de koningin. Deze komende week maar kijken of dit de evidente zwerflust beteugeld of dat het toch anders moet.

  • Ben de blogger

    02-04-2017 om 12:54

    Kleine zwerm duidt op een nazwerm. Kwam je uitlopende moeren tegen bij het doppen breken?

  • Anoniem

    02-04-2017 om 13:34

    Ben,
    Afgelopen jaar ben ik gefopt door foute raat te gebruiken met als gevolg veel te kleine volken aan het eind van het seizoen - erg vervelend en dat wil ik niet weer meemaken.
    Gezien je onderzoek, is die foute raat nu uit de handel en wordt daarop gecontroleerd? Of laat ik mijn bijen beter alles zelf bouwen ... ?

  • Ferry

    02-04-2017 om 13:49

    Over de foute raampjes plaatste ik ;)

  • Ben de blogger

    02-04-2017 om 18:26

    Ferry, iedere productierun bij het Bijenhuis in Wageningen wordt nu separaat getest, je kunt er dus op vertrouwen dat de kunstraat van voldoende kwaliteit is.
    Maar ik moet toch een kanttekening maken, want de echte doodsoorzaak van de larven of eitjes is nog steeds niet boven water.

  • Anoniem

    03-04-2017 om 09:13

    Als je (nog) niet over voldoende honingkamers beschikt, kun je dan als alternatief ook verzegelde ramen wegnemen en lege ramen terug plaatsen?
    Zo ja, lege ramen op de plaats van de uitgenomen ramen of ramen aansluiten en lege ramen aan de zijkanten bij plaatsen?

  • Ben de blogger

    03-04-2017 om 10:24

    Anoniem, in de broedkamer kunstraat altijd plaatsen tegen het broednest aan. In de honingkamer ramen aansluiten en aan de zijkanten plaatsen.

  • Jacko

    03-04-2017 om 15:42

    Hallo Ben,

    Ook wij hebben al vroeg, 30 maart, HK's geplaatst op 3 kasten (bestaande uit enkele BK). Natuurlijk rees bij ons, als beginnende imkers, de vraag eerst een 2e BK of nu eerst een HK te plaatsen. Voor het laatste hebben we gekozen gezien het goede weer en de aanwezigheid van dracht. ook waren deze enkele BK's goed gevuld met bijen. Daarbij hebben we nog geen uitgebouwd HK raat. Daar kunnen de bijen nu mooi aan werken en een snelle blik in de kasten gisteren bevestigd dat ze daar lekker mee bezig zijn. Is dit een goede beslissing geweest? En op welk moment zou het goed zijn dan de 2e BK toe te voegen? Zelf verwacht ik einde week de moerroosters te moeten plaatsen tussen BK/HK, zal ik dan ook de 2e BK er al onder kunnen zetten? Groeten, Jacko.

  • Ben de bloggerJacko

    03-04-2017 om 18:46

    Jacko, indien je de tweede BK onder plaatst, dan kun je eigenlijk geen fouten maken. Want er gaat geen warmte verloren bij het onder plaatsen. In de regel plaats ik ze terug bij het begin van de wilgen bloei. Je hebt de HK's prima op tijd geplaatst. De bijen waren er blijkbaar aan toe, want de BK was goed bezet en er is volop dracht. Ik plaats indien ik met kunstraat moet werken het moerrooster zodra ik zie dat de bijen flink aan het werk zijn in de HK. Want het kan hard gaan en de moer vindt de warmte boven ideaal om eitjes te leggen.

  • Nicole

    04-04-2017 om 11:37

    Hallo Ben,
    Ik ben een beginnende imker. Ik zit met een paar vragen.
    Anderhalve week geleden opende ik mijn kast en was helemaal overdonderd door het gegeven dat de 10 raten helemaal bomvol zaten met bijen. Omdat ik bang was voor zwermen heb ik toen een 2e broedkamer met 10 kunstraat op de eerste broedkamer gezet. Binnen 4 dagen zat de bovenste BK ook helemaal vol bijen en zijn alle raten uitgebouwd (behalve de buitenste 2). In de eerste BK heb ik een oude raat met gesloten broed eruit gehaald en weggegooid (varroa wegvangen) en vervangen door een honingraat zodat daaronder darrenraat gebouwd kan worden.
    Is het beter om een 2e broedkamer altijd onder de 1e te plaatsen? Is het dan beter om minder ramen met sluitblokken te plaatsen? Heb ik het goed dat ik 24 dagen na plaatsing de honingraat uit de eerste broedkamer moet halen om darrenraat weg te snijden?
    Is het een slim plan om daar dan een groot raam in te zetten en 2 Darrenramen in de tweede broedkamer? wat is een goed moment om er een honingkamer op te zetten? als de koningin in de tweede broedkamer bezig is?
    Een heel verhaal. hopelijk is het duidelijk en heeft iemand tijd en zin om te antwoorden.
    Dank en groet, Nicole

  • Bénédicte

    04-04-2017 om 12:04

    Beste Ben,
    ik plaatste gisteren een extra broedbak onder eerste broedbak. Hoe stimuleer je de koningin om in deze onderste klimatologisch minder gunstige bak eieren te leggen? Bijvoorbeeld door een raam met broed uit de bovenste bak naar onderen te hangen? Maar dat vormt een risico voor dat broed, toch? Ik zie op jouw filmpje dat je ook wel een raam met voedsel middenin de onderste bak plaatst. Verplaatsen de werksters dat voeder dan niet terug naar de bovenste broedbak?
    Best groeten!

  • Ben de blogger

    04-04-2017 om 12:10

    Benedicte, de bijen nemen deze onderste bak in gebruik als ze er aan toe zijn. Met andere woorden het broednest groeit op een natuurlijke manier naar beneden. Als je mijn blogs regelmatig leest, dan kies ik voor de natuurlijke weg en ga nooit broed verhuizen. Je kunt wel overtollige voerramen naar beneden verhuizen en omwisselen voor kunstraat.
    Minder helpen, is beter voor de bijen. Ze doen het al 30 miljoen jaar zonder onze hulp.
    Ruimte geven in de vorm van een extra Hk en BK is wel een goede zaak!

  • Ben de blogger

    04-04-2017 om 12:20

    Nicole, het is echt goed om een basiscursus te volgen, want je stelt hele basale vragen. Lees vooral Bijenwerk (onderdeel van Imkernieuws) en deze blog.
    Ik persoonlijk geef de voorkeur aan het plaatsen van een 2e BK onder zodra de 1e BK bijna vol zit met bijen. Als er dracht is plaats je gelijk een HK bovenop. In de bovenste BK plaats je 1 leeg BK-raam als bouwraam. In de regel is dat na 2 a 3 weken uitgebouwd en gesloten. Uitsnijden en terug plaatsen. Zodra de 1e HK goed bezet is met bijen, de 2e HK plaatsen. Een groot volk zoals je blijkbaar hebt, is tot grote prestaties in staat. Dat zie je! De zwermdrift ontstaat niet in maart, maar wel tegen het einde van april, indien het volk zeer sterk is en aanleg heeft tot zwermen. Dus maak begin mei dan een kunstzwerm (zie bijenwerk van 15 april).

  • Gert Valk

    07-04-2017 om 16:07

    Hoi ben, in mijn volken met 8 tot 10 ramen broed zit niet veel voer aangezien ik er voer ramen uitgehaald heb Hoeveel voer verbruikt een volk ongeveer in een week tijd Volgende week is het wat minder weer dus zal er niet veel gehaald worden.

    Alvast bedankt

    Fijn zo een bijenvader!

  • Ben de blogger

    07-04-2017 om 17:41

    Gert,
    Ongeveer een kilo per week, indien ze zelf niets kunnen halen. Maar zondag wordt een mooie haaldag.

  • Gert Valk

    08-04-2017 om 10:58

    Fijn, ben weer gerust gesteld
    Bedankt!

  • Jos

    09-04-2017 om 15:58

    Ben,
    Vanmiddag even in honingkamers gekeken. In een aantal ramen is midden onder werksterraat omgezet in darrenraat. Zelfs in 1 kast darrenbroed terwijl moer in bk. Blijkbaar werksters die eitjes leggen. Wijst dit op ruimte gebrek of is er iets anders aan de hand.

  • Ben de blogger

    09-04-2017 om 21:58

    Jos, bijen hebben in de aanloop naar het zwermseizoen nu eenmaal behoefte aan darrenraat, dus bouwen ze open ruimten ook onderaan ramen vol met darrenraat. Ze weten natuurlijk niet dat de moer daar niet kan komen. Tenzij er aan de zijkanten een te grote kier zit, dan belegt de moer ook rustig de darrencellen. Eileggende werksters leggen soms een eitje in een werkstercel, maar die beleggen geen darrencellen.

  • Anoniem

    10-04-2017 om 14:25

    Bedankt Ben
    Het rooster tussen de hk en de bk zit volledig tegen de randen van de kast. Mogelijk een te grote ruimte tussen een paar spijlen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.