30-10-2015

3 x scheepsrecht

3 x scheepsrecht

Drie keer scheepsrecht luidt het spreekwoord, maar gaat deze uitdrukking in dit geval ook op? Afgelopen dinsdag was het bijna 20 graden en leek het mij een mooi moment om de stand van zaken rondom de drie maanden geleden (plus 16 dagen) begonnen stille moerswisseling te observeren. Aangezien dit voor mij ook een nieuwe ervaring is, meestal kom je slechts tijdens 1 kontrole bij hoge uitzondering moeder en dochter moer tegelijkertijd tegen, heb ik - eigenlijk veel te laat in het jaar - de kast nogmaals open gemaakt.

De voersituatie was ongewijzigd ten opzichte van een maand geleden, de bezetting van de bijen ook. Hoe zou het moeder en dochter vergaan zijn? Kijk zelf maar!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijen- en koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Joep Verboeket

    30-10-2015 om 10:42

    Wat heerlijk meditatief om over jouw schouder mee te kijken (en te luisteren) naar het wel en wee van moeder, dochter en hun kroost. Prachtig!

  • Henny Driessen

    30-10-2015 om 11:23

    Wat heb jij voor een beroker staan? Ik vind het altijd zo'n gedoe met zowel een pijp die steeds uitgaat als met een blaasbalgje. daarbij moet je ook altijd met 2 personen zijn.
    het ziet er weer prachtig uit hoor!
    Groet, Henny

  • Lineke

    30-10-2015 om 11:39

    Prachtig om te zien!

    Ik heb nog een vraagje. Ondanks 2x mierenzuurbehandeling en een oxaalzuurbehandeling na het maken van een aflegger is bij mij de natuurlijke mijtenval enorm (100+ per dag!).

    Kan ik daar nu nog aan doen, om moet ik gewoon wachten tot het oxaalzuur druppelen in december?

    En kan ik in het voorjaar nog iets doen om te voorkomen dat er echt een mijtenexplosie ontstaat?

  • Xander

    30-10-2015 om 11:46

    Hennie, ik gebruik zelf boerenwormkruid, vermold berkenhout en stukjes eierdoos. Rookt goed en blijft branden. Aansteken doe ik met een gasbrander

  • Ben SdC

    30-10-2015 om 12:01

    Lineke, in Bijenwerk van 23 november besteed ik aandacht aan de winterbehandeling. Je kunt nu niets meer doen, bovendien heb je eigenlijk al te veel gedaan (2x mierenzuur plus 1x oxaal). Hoop op het beste, maar bereid je voor op een slechte afloop. Met 100 mijten per dag ziet het er niet rooskleurig uit. Maar de winterbijen zijn al gevormd, daar kun je er niets meer aan veranderen. Mocht het volk toch overleven, begin dan vroeg met de bouwraammethode, dat helpt de explosie te voorkomen.
    Het aantal straatjes dat je bij kouder weer ziet, is redelijk voorspellend voor het succesvol uitwinteren. Bij 4 of minder in november zou ik weinig hoop hebben. Sorry, voor het minder leuke antwoord......

  • Lineke

    30-10-2015 om 16:42

    Bedankt voor je antwoord. Ik was er al bang voor.. maar het volk is groot en sterk; bezet 2 broedkamers helemaal vol, (zal nog kijken hoeveel straatjes bij koud weer) dus ik hou toch goede hoop dat ze de winter wel doorkomen... dan wordt het hopen dat de winterbehandeling wel goed aanslaat en van het voorjaar goed strijden tegen de mijten...

    Gelukkig heb ik dit jaar voor het eerst ook nog een reserve volkje in een 6-raams kastje.. dus dat is ook fijn..

    Blijf me alleen altijd afvragen waarom het toch mis gaat, terwijl ik volgens mij alles volgens het boekje heb gedaan.. :-(

  • Ben SdC

    30-10-2015 om 17:10

    Lineke, was de mijtenval van 100 per dag direct gerelateerd aan de behandeling of betrof dit de mjtenval 3 weken of later er na? Ik ging uit van het laatste. Extreem sterke volken kunnen ook extreem veel mijten aan, dus terecht kun je hoop houden ;-)

  • Lineke

    30-10-2015 om 17:55

    dat klopt ook.. het laatste.. dus mijtenval na meer dan 3 weken na de laatste mierenzuurbehandeling...

    we wachten het af!

  • Femke

    02-11-2015 om 16:59

    Leuk en bijzonder om te zien hoe jij geen bescherming (pak, handschoenen) gebruikt en hoe rustig de buckfast bijtjes zijn.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.