05-02-2018

4 maanden winterzit

Op onderstaande foto's is te zien dat het centrum van de cirkel, die de wintertros vormt, in bijna 4 maanden tijd 1 raam naar links is opgeschoven. In het laatste kwartaal van 2017 zit het middelpunt tussen raam 5 en 6 van links gezien. Op de laatste foto's uit januari en februari zit het middelpunt tussen raam 4 en 5 van links. 

 

Het voergebruik in de afgelopen maanden oktober t/m januari zal in totaal zo'n 4 kilo geweest zijn, hiermee hebben ze slechts het voer van ruim 1 dadantraam opgegeten. In een spaarkast is 4 kilo ongeveer 2 BK-ramen. 

De komende weken zal het voergebruik toenemen vanwege de verzorging van het broednestje. Kijk maar eens naar je schuifladen, je kunt de omvang en zit van de wintertros mooi zien op de lade. De donkere mul komt in de regel van het broednest en de lichtere mul van het open geknaagde voer. Soms willen ze verdroogde hoeken oude raat in de ramen ook nog wel eens volledig wegknagen, dan zie je echt hoopjes donkerbruine mul. Maar dat gebeurt later in februari als de temperatuur weer stijgt.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

De nieuwe editie van het imkerboek 'het jaarrond imkeren in spaarkast, Dadant en TBH.....' is ook weer uit. Het boek - intieel gebaseerd op NBV-Bijenwerk - is o.a. aangevuld met een beschouwing over de omgang van Afrikaanse bijen met de varroamijt en de mogelijke effecten van kleine cellen.  

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    05-02-2018 om 10:56

    Als je niet beschikt over ramen met voer welke alternatieven kun je dan gebruiken als noodvoedering.
    Is suikerdeeg goed te gebruiken?

  • Ben de blogger

    05-02-2018 om 11:12

    Lees vooral de andere blogberichten over nood- of bijvoedering. Maar kort gezegd kun je het beste - indien je geen andere voerramen hebt - bij temperaturen > 8 graden een voerbak met invertsuiker op het voergat zetten (dat moet in 1 dag leeg zijn! anders wegnemen) of een 2,5 kg pak apifonda erop leggen. Bij een segeberger een pak apifonda met een rond gat van 8 cm doorsnede rechtstreeks op de toplatten op de tros, daarna afdekken met folie en een HK erop zetten. Bij echte kou loop je het risico dat de bijen niet bij het pak apifonda kunnen komen en dat er te weinig vocht aanwezig is om het suikerdeeg op te nemen.

  • karin

    08-02-2018 om 08:13

    mijn bijen wonen in polystereenkasten, en 2 volkeren hebben de hele winter broed gehad, want niet koud buiten en warme kasten. Nu hebben we al een aantal dagen vriestemperaturen s'nachts en overdag een 1à2 graden. Is er kans dat nu nog een broedvrije periode aankomt binnen een drietal weken? of blijft de koningin ondanks de koude verder leggen. Misschien toch interessant om dan nog eens oxaalzuur te verdampen?

    Karin, heb je alle gereedschappen en beschermingsmiddelen in huis dan? Door de krimpende compacte wintertros wordt de K belemmerd om nog eitjes te leggen, dus je zou het dus over 19 of 20 dagen kunnen proberen. Het vergassen van oxaal schaadt de bijen niet in hun maag- en darmstelsel. Maar komend jaar zou ik het gewoon rond 1 december doen. mvgr Ben

  • karin

    08-02-2018 om 09:28

    Ja,Ben, ik behandel al een paar jaar met verdamping (masker voor gassen , oxamat), ik heb het ook in het nazomer (na honingoost) en begin december gedaan, maar door het aanhoudende broednest, toch in die 2 volkeren nog redelijk mijtenval, de andere zo goed als niks.

  • Gert Valk

    09-02-2018 om 06:45

    Hoi Ben,

    Mijn 6 volken doen het nog prima. 2 x per week even kijken op de schuiflade en door het plexiglas,
    Het valt mij op dat sommige volken ook bij 2 graden onder nul nog erg los in de kast zitten. Ze vullen dan de hele kast. Zou dit kunnen zijn doordat ik red cedar kasten heb, goede isolatie op het dak, schuiflade dicht en beschut In De Bijenstal? Of kan dit ergens op duiden. 1 volk zit namelijk wel zeer compact....
    Mijtenval is max 0,5 mijt per dag..
    Vorige jaar een veld van 8000 krokussen gezet. Ze bloeien volop! Hopen dat ze er nog een paar dagen op kunnen vliegen.
    Hartelijke groet Gert

  • Ben de blogger

    09-02-2018 om 10:31

    Gert, je kunt eens voelen aan het plexiglas of je verschil merkt tussen het nog compacte volk en de andere losse volken. De losse volken zitten waarschijnlijk al in het broed. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de rustig en compact zittende volken. Die zijn gezond en hebben nog geen broednest. Dat is een voordeel in de varroa ontwikkeling. Uiteraard kan een windstille plek in een bijenstal, wellicht met een lekker middagzonnetje ook er voor zorgen dat de kasten al opwarmen van de zon. mvgr Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.