09-05-2017

achtergrondinfo kleine cellen

Mocht je geinteresseerd zijn in meer informatie over het begrip 'kleine raatcellen', dan kun je je snel inlezen in deze materie door 3 artikelen, vertaald en bewerkt door Mari van Iersel, te bestuderen. Op een neutrale manier wordt hier het ontstaan van de huidige grote raatcellen toegelicht en de mogelijke consequenties en mogelijk positieve effecten van de herintroductie van de oorspronkelijke kleine raatcellen. De mens blijkt zo'n 100 jaar geleden de hand gehad te hebben in de creatie van onnatuurlijk grote bijen, die blijkbaar vatbaarder zijn voor allerlei ziekten. Maar pas op: de bewijsvoering voor de verzwakking van de grotere bij is niet wetenschappelijk aangetoond.

Het is zeker geen makkelijk traject om de overstap te maken en er zijn weinig tot geen meerjarige onderzoeken geweest. Er is wel een Amerikaanse beroepsimker die de overstap met succes voltooid heeft met zo'n 900 bijenvolken. De varroamijten worden in zijn volken niet meer bestreden. Er zijn ook geen ervaringsprojecten met de Buckfastbij uitgevoerd. Toch heeft juist de Buckfastbij mijns insziens met zijn deels Afrikaanse roots de mogelijkheid in zich om weer stapsgewijs terug te keren naar zijn oorspronkelijke kleine vorm.  Vorm je eigen mening door het lezen van deze artikelenreeks.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Auteur van het Imkerboek 'het jaarrond praktisch imkeren in Dadant-, spaarkast en TBH'. Dit boek volgt de jaarcyclus van de bijenvolken, zoals tevens gepublicerd in NBV-Bijenwerk.

Deel dit bericht

Reacties

  • Marcel

    09-05-2017 om 13:57

    Beste Ben,
    Het proberen zeker waard. Het artikel heeft een datum van 2003. Zijn er geen imkers die het geprobeerd hebben in Nederland?
    Groeten,
    Marcel

    Reactie Ben: uit de archieven kan ik geen enkel verslag vinden van breder opgezette ervaringen. Er loopt op dit moment nog een proef bij de Helmondse Bijenvereniging. Het zou interessant zijn om eerdere ervaringen te delen.

  • john valkenburg

    09-05-2017 om 15:58

    zou het in de toekomst mogelijk zijn als er weer kleinere bijen zijn dat ze in de tbh kast zelf al kleine cellen gaan bouwen ?

    Reactie Ben: na een paar jaar geïmkerd te hebben op 4,9 mm in gewone kasten, zal ik zeker eens proberen deze kleine bijen natuurraat te laten bouwen in een TBH.

  • Jos Hillen

    09-05-2017 om 17:46

    Tot de varroa op het toneel verscheen waren er hier nog steeds imkers die bijen in korven hielden.
    Toch denk ik niet dat deze bijen kleiner waren of uit kleinere cellen kwamen en daar kan men in ieder geval niet spreken van gedwongen vergroting.
    Maar petje af dat je het probeert. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
    Reactie Ben: het is zeker de moeite waard om bij imkers, die al tientallen jaren uitsluitend korfimker zijn, de raten in het midden van het broednest in 3 richtingen eens na te meten.
    Het probleem is echter dat korfimkers vaak natuurzwermen (uit kasten) op korven en hiermee gewone bijen huisvesten, die weer grote cellen maken.

  • Ronald

    09-05-2017 om 20:41

    Hoi Ben,
    Hoe geraken jullie aan waswafels met die kleinere maten? Ik heb online wel wat winkels in het buitenland gevonden maar nog niet in België of Nederland. Succes met dit "experiment". Ik ga dit zeker volgen als je nu en dan een update geeft.
    Reactie Ben: 5,1 mm wastafels heeft een collega van mij gekocht in Zweden. De 4,9 mm kunstraat hebben we gekocht bij imkerij Onder de Linde in Sint Oedenrode.
    We gaan nu een mal kopen in Spanje om de kunstraat zelf te maken van eigen kringloopwas.

  • Anoniem

    09-05-2017 om 21:03

    Deel 2: "Kleine bijen zijn vitaler. Hierdoor is selectie op varroa-resistentie vermoedelijk wat gemakkelijker."

    Ik zou vermoeden juist moeilijker; Ziekteverschijnselen zijn minder goed waar te nemen.

    Reactie Ben: volgens het artikel hebben kleinere bijen domweg minder last van ziekten en het broedstadium wordt gemiddeld 24 uur korter, waardoor mijten het werksterbroed mijden.
    Maar we gaan het zien!

  • Broervv

    11-05-2017 om 09:26

    Het is méér dan alleen de moeite waard, om het BD-imkeren van voren af aan op te nemen en principieel in haar geheel na te leven, en het gerommel op de honingjacht te staken.
    Mijn kleine Bijen genieten de Beste Achting van mij en komen Allen ieder jaar prachtig en gezond voor de dag na de winterrust; en dat alles, zonder ook maar één enkele varroamijtenbestrijding te hebben uitgevoerd in al die varroadrukke jaren...
    Weet van mij, dat het voeren van zuivere suiker leidt tot verwerkelijking van degeneratie, dewelke inzet met de sterke daling van de leeftrillingsfrequentie als gevolg van "Voedsel"roof.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.