adhesie van honing
Reacties
-
Gerda Burgers
01-10-2021 om 11:47Wat een prachtige foto's weer van je Ben.
Leuk dat je het de winter door gaat fotograferen.
Groetjes van Bert en mij.
-
Peter
01-10-2021 om 19:14Je schrijft: "De kans is echter klein, want ik heb zeer weinig zwermdrift".
Ik probeerde me daar een voorstelling van te maken, een zwermende bijenteeltleraar! -
mary huiskamp-duignan
02-10-2021 om 09:04Wat schrijf jij mooi, Ben, en prachtige fotos!
Ajb niet gaan zwermen‼️ -
Christel
02-10-2021 om 12:00Dank weer Ben voor je blog!
Ik refereer nog even naar mijn vragen van de afgelopen weken t.a.v. dat ik een volk met een slecht leggende koningin (die ik heb verwijderd) heb samengevoegd met een sterk volk dat geen brias meer had, maar waarvan we het vermoeden hadden dat er nog wel een koningin inzat.
Dit laatste bleek echter niet het geval want na 2 weken samenvoeging zat er in het samengevoegde helemaal geen brias meer. En de 2 volken hadden ook niet het initiatief genomen om redcellen te maken. Dus het sterke volk zat al 4 weken zonder brias. Op je advies heb ik dit samengevoegde volk nog een keer samengevoegd met een klein volkje. Samenvoeging is goed gegaan. Dus ik heb nu een volk dat bestaat uit 3 volken.
Een week na de laatste samenvoeging zie ik de koningin van het laatste toegevoegde volkje lopen. Ik zie echter ook 1 moercel waarin gelei zit!
Tot nu toe zie ik maar 1 zo'n moercel.
Die is dus aangemaakt op brias van de huidige koningin.
Moet ik de natuur maar gewoon zijn gang laten gaan?
Ha Christel, die moerdop/wisselcel zou ik nu toch maar wegnemen. Vanwege twee redenen:
1. Er zijn nu nauwelijks nog darren en ze vliegen zeker niet meer bi 15 graden. 2. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat de moer van een andere lijn/stam afkomstig is, daardoor wordt ze door de bijen als vreemd gekenmerkt en proberen ze haar te wisselen. Dus wegnemen en over twee weken, mits het nog een dag mooier weer wordt nog een keer controleren. In november stopt het broeden en kunnen ze geen wisselcellen meer bouwen. Althans in theorie;-). Groet, Ben -
Wim Meijer
02-10-2021 om 19:10Dag Ben, Wederom weer genoten van je blogbericht. Heel leerzaam. Een maand geleden kasteel Hackfort bezocht en genoten van de prachtige moestuin. Heel veel groenten rassen deels voor mij onbekende groente. Trof op de solidago heel veel bijen aan . Gezocht naar de bijenstal maar niet kunnen vinden. Niet kunnen vermoeden dat jij daar een aantal volken hebt staan. Groeten Wim
Ha Wim, naast de moestuin ligt een hoogstamboomgaard, aangelegd in 2006 en een biowijngaard. Natuurmonumenten zocht goede zachtaardige bestuivende honingbijen. Zo ontstond een mooie samenwerking. Bijenvolken op kleine volken zonder enige vorm van varroabestrijding. Ze doen het er mede dankzij de grote diversiteit aan stuifmeel erg goed. Groet, Ben -
Peer van Bokhoven
03-10-2021 om 09:30Dag Ben,
Wat een prachtige foto,s en duidelijke uitleg erbij
Groet Peer -
Christel
04-10-2021 om 17:38Dank Ben voor je antwoord, ik heb net de moercel weggehaald.
Wel ironisch dat die bijen bijna 2 maanden de tijd hebben gehad om een wisselcel te maken en het niet doen. En nu er een leggende koningin is, die het volk kan redden, dat dat een trigger is om ineens wel een wisselcel te maken. Die bijen toch! Met mijn menselijk brein soms niet te begrijpen ;-)
Ha Christel, het blijven inderdaad inspirerende beestjes. Vaak het leukste om de raadseltjes op te lossen. Heb je ooit die oude niet leggende moer nog gevonden? Nu zit er in ieder geval een leggende moer in. Ik ben benieuwd hoe ze de winter uitkomen ;-). Groet, Ben -
Christel
04-10-2021 om 22:36Nee Ben, die andere niet leggende moer ben ik niet meer tegengekomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet is geweest.
Er is wel wat heibel geweest tussen de bijen bij de laatste samenvoeging (dus volk 1 en 2, die al succesvol waren samengevoegd en volk 3 met de leggende moer).
En de bijen van volk1+2 waren in aantal veel groter dan volk 3 met brias en koningin.
Inmiddels zijn de bijen rustig met elkaar, maar volk 1+2 wil misschien inderdaad haar stempel drukken en toch nog haar eigen koningin ;-).
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.