01-10-2021

adhesie van honing

adhesie van honing

Gisteren viel bij mij Bijenhouden nummer 5 op de mat of beter gezegd in de zelf gemaakte Douglas houten brievenbus, die overigens ieder voorjaar gekraakt wordt door een koolmezenpaar. We hebben nu een tweede houten nepbrievenbus erboven opgehangen en die wordt nu inderdaad als nestkast gebruikt. Wie weet komt er nog eens een bijenzwerm in. Die kans is echter klein, want ik heb zeer weinig zwermdrift. 

Terwijl ons vakblad arriveerde, was ik bezig met een rondje "lege voerbakken ophalen". In de boomgaard van kasteel Hackfort ontdekte ik onder het plexiglas van mijn Topkast vrije raatbouw. Dit resulteerde in halve cellen, die tegen het plexiglas zaten. Door enige hectaren bloeiende zwarte mosterd op 600 meter van mijn bijenstand was er blijkbaar nog redelijk wat honing binnen gekomen, die in deze tijd van het jaar zo dicht mogelijk bij het broednest opgeslagen wordt. Dat gaf een prachtig gezicht van gevulde honingcellen. In ons bijenblad werd in het artikel over raatbouw verteld over de adhesie van honing aan de celwanden, waardoor het er niet uit druppelt. Helaas ontbrak een foto. Maar terwijl het blad in onze brievenbus belandde, maakte ik de onderstaande foto's die prachtig laten zien hoe de honing vast kleeft aan de celwanden. 

Er werd in het artikel ook nog gesproken over het vrij omhoog bouwen van natuurraten. Dit overkwam mij toen ik een lege rand van een Warrekast bovenop plaatste (dwars tegen het principe van Warre ;-). Maar het leverde wel iets prachtigs op. Ook hiervan heb ik twee foto's opgenomen. 

Ik heb me voorgenomen de winterzit van het volk in de Topkast te volgen en de foto's hiervan in het Blog te publiceren. Uitgaande van mijn ervaring blijft het volk van november tot februari op precies dezelfde plaats zitten. Pas eind februari begint het zich in de lengte van de ramen verder uit te strekken naar het verder afgelegen wintervoer. De mythe dat de tros in de winter naar achteren beweegt, zal in tijd verplaatst moeten worden naar het voorjaar. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Gerda Burgers

  01-10-2021 om 11:47

  Wat een prachtige foto's weer van je Ben.
  Leuk dat je het de winter door gaat fotograferen.
  Groetjes van Bert en mij.

 • Peter

  01-10-2021 om 19:14

  Je schrijft: "De kans is echter klein, want ik heb zeer weinig zwermdrift".
  Ik probeerde me daar een voorstelling van te maken, een zwermende bijenteeltleraar!

 • mary huiskamp-duignan

  02-10-2021 om 09:04

  Wat schrijf jij mooi, Ben, en prachtige fotos!
  Ajb niet gaan zwermen‼️

 • Christel

  02-10-2021 om 12:00

  Dank weer Ben voor je blog!
  Ik refereer nog even naar mijn vragen van de afgelopen weken t.a.v. dat ik een volk met een slecht leggende koningin (die ik heb verwijderd) heb samengevoegd met een sterk volk dat geen brias meer had, maar waarvan we het vermoeden hadden dat er nog wel een koningin inzat.
  Dit laatste bleek echter niet het geval want na 2 weken samenvoeging zat er in het samengevoegde helemaal geen brias meer. En de 2 volken hadden ook niet het initiatief genomen om redcellen te maken. Dus het sterke volk zat al 4 weken zonder brias. Op je advies heb ik dit samengevoegde volk nog een keer samengevoegd met een klein volkje. Samenvoeging is goed gegaan. Dus ik heb nu een volk dat bestaat uit 3 volken.

  Een week na de laatste samenvoeging zie ik de koningin van het laatste toegevoegde volkje lopen. Ik zie echter ook 1 moercel waarin gelei zit!
  Tot nu toe zie ik maar 1 zo'n moercel.
  Die is dus aangemaakt op brias van de huidige koningin.
  Moet ik de natuur maar gewoon zijn gang laten gaan?

  Ha Christel, die moerdop/wisselcel zou ik nu toch maar wegnemen. Vanwege twee redenen:
  1. Er zijn nu nauwelijks nog darren en ze vliegen zeker niet meer bi 15 graden. 2. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat de moer van een andere lijn/stam afkomstig is, daardoor wordt ze door de bijen als vreemd gekenmerkt en proberen ze haar te wisselen. Dus wegnemen en over twee weken, mits het nog een dag mooier weer wordt nog een keer controleren. In november stopt het broeden en kunnen ze geen wisselcellen meer bouwen. Althans in theorie;-). Groet, Ben

 • Wim Meijer

  02-10-2021 om 19:10

  Dag Ben, Wederom weer genoten van je blogbericht. Heel leerzaam. Een maand geleden kasteel Hackfort bezocht en genoten van de prachtige moestuin. Heel veel groenten rassen deels voor mij onbekende groente. Trof op de solidago heel veel bijen aan . Gezocht naar de bijenstal maar niet kunnen vinden. Niet kunnen vermoeden dat jij daar een aantal volken hebt staan. Groeten Wim

  Ha Wim, naast de moestuin ligt een hoogstamboomgaard, aangelegd in 2006 en een biowijngaard. Natuurmonumenten zocht goede zachtaardige bestuivende honingbijen. Zo ontstond een mooie samenwerking. Bijenvolken op kleine volken zonder enige vorm van varroabestrijding. Ze doen het er mede dankzij de grote diversiteit aan stuifmeel erg goed. Groet, Ben

 • Peer van Bokhoven

  03-10-2021 om 09:30

  Dag Ben,
  Wat een prachtige foto,s en duidelijke uitleg erbij

  Groet Peer

 • Christel

  04-10-2021 om 17:38

  Dank Ben voor je antwoord, ik heb net de moercel weggehaald.
  Wel ironisch dat die bijen bijna 2 maanden de tijd hebben gehad om een wisselcel te maken en het niet doen. En nu er een leggende koningin is, die het volk kan redden, dat dat een trigger is om ineens wel een wisselcel te maken. Die bijen toch! Met mijn menselijk brein soms niet te begrijpen ;-)

  Ha Christel, het blijven inderdaad inspirerende beestjes. Vaak het leukste om de raadseltjes op te lossen. Heb je ooit die oude niet leggende moer nog gevonden? Nu zit er in ieder geval een leggende moer in. Ik ben benieuwd hoe ze de winter uitkomen ;-). Groet, Ben

 • Christel

  04-10-2021 om 22:36

  Nee Ben, die andere niet leggende moer ben ik niet meer tegengekomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet is geweest.
  Er is wel wat heibel geweest tussen de bijen bij de laatste samenvoeging (dus volk 1 en 2, die al succesvol waren samengevoegd en volk 3 met de leggende moer).
  En de bijen van volk1+2 waren in aantal veel groter dan volk 3 met brias en koningin.
  Inmiddels zijn de bijen rustig met elkaar, maar volk 1+2 wil misschien inderdaad haar stempel drukken en toch nog haar eigen koningin ;-).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.