23-06-2022

Aflopende zwermdrift na de zomerzonnewende

De zwermdrift was in onze omgeving (Achterhoek) duidelijk minder dan voorgaande jaren. Met het passeren van de zomerzonnewende lijkt de zwermdrift achter ons te liggen. Daarmee is het niet gezegd dat er geen zwermen meer zullen voorkomen. Vooral de zwermduivels, die het blijkbaar in hun genen hebben zitten, zwermen soms na 4 tot 5 weken nog een keertje (de maagdenzwerm) en soms herhalen ze dit nog een derde keer tijdens de heidedracht (de keizerszwerm). Mooie bijnamen uit de tijd van de korfimkerij. In feite werd er toen juist geselecteerd op goede zwermdrift. 

De biologische klok van de overjarige volken gaat met het veranderen van de stand van de zon duidelijk in de richting van het aanleggen van grote wintervoorraden. Broednesten krijgen minder prioriteit en die zie je nu vollopen met verse nectar. In de avond en nacht wordt er hard gewerkt om het watergehalte terug te brengen naar een niveau waarop het gistingsgevaar minder is. Dat vraagt enige dagen, maar die krijgen de bijen niet omdat er dagelijkse weer verse nectar binnenkomt. 

Na een weekje mindere weersomstandigheden zie je de broednesten weer gevuld worden met eitjes en larven. De laatste generatie zomerbijen ontstaat. Het is zaak deze zomerbijen in de tweede helft van juli te ontdoen van de varroamijten, zodat deze bijen de winterbijen verschoond van mijten kunnen voeden. Het is een feit dat imkers die pas in augustus beginnen met de zomerbestrijding de kans op hogere winterverliezen vergroten.  

Probeer eens in juni en juli de mijtenval op de schuiflade te monitoren. Tel na vijf dagen de mijtenval en middel deze. In juni is je mijtenstoplicht groen als er niet meer dan gemiddeld 3 mijten per dag vallen. Gebruik de uitslag voor de selectie van je goed en slecht presterende volken. Het maakt echt veel uit en er zit erg veel verschil in de besmetting per volk. In een volgend blogbericht meer over de factoren die hierbij een rol spelen. 

Heb je zin om je verder te verdiepen in deze geweldige hobby? Eind dit jaar start ik weer een basiscursis in de omgeving van Hengelo/Vorden. Op de NBV Website vind je alle basiscursussen in Nederland. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ilonka

    23-06-2022 om 15:31

    Dag Ben,
    ik heb een redelijk gevestigde zwerm, waar ik goed bij kan, die ik wil verplaatsen naar een kast. Ze hebben raat gemaakt op hun huidige plek, en ik vermoed dat ze daar ook broed in hebben zitten.
    Ik zou deze raat graag voor ze willen behouden, maar hoe kan ik dat het beste in ramen krijgen (en houden)? Heb je misschien tips?

    Ha llonka, als je bedrading uit een leeg raampje knipt, kun je met grote postbode elastieken de stukken raat in het lege raampje vast zetten. Zodra de bijen het raat compleet uitgebouwd hebben, haal je de elastieken weer weg. Groet, Ben

  • Maril

    24-06-2022 om 06:54

    Er is een koningin in de spouwmuur van mijn huis gaan zitten. Via een klein gaatje onder het dakrand in de nok van het huis hebben ze toegang gevonden en zijn druk bezig want vliegen af en aan. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit nest kan redden en ben als de dood dat ze via dakbeschot of andere spleten binnen in huis terecht gaan komen. Heb jij een tip wat ik hier het beste kan doen?

    Ha Maril, soms lees je dat een halfopen gewerkte 3 ramer met daarin een raam open broed het volk uit de spouw zou kunnen lokken. Maar het lijkt mijn een te gevaarlijke klus. Waarschijnlijk is voorlopig niets doen het beste. Slechts 1 op de 7 zwermen blijft in de natuur in leven.
    Krijg je binnen last van de bijen of wespen, dan kun je er altijd nog een insectenverdelger erbij halen. Grote kans dus dat ze in de herfst dood gaan. Groet, Ben

  • Robert

    24-06-2022 om 08:39

    Ja inderdaad , ik ervaar ook een andere dynamiek in mijn volken.
    Geen zwermen gehad. Zag gisteren dat ze al darren uit de kast sleepten en de toegang tot het nest beletten. Dit is vroeg.
    Toch wonderbaarlijk hoe de bijen dat allemaal aanvoelen.

  • Jasper B

    24-06-2022 om 11:26

    Goedemorgen Ben,

    Ik heb een vraag over het driehoekje kunstraat wat je er uitsnijd. Ik ben dit nu ook aan het doen zodat het ten eerste de mijtenbesmetting tegengaat. En ten tweede heb ik nu vaak dat de bijen van een geheel broedraam darrenraat maken. Hopelijk ga ik dat via deze manier tegen. Nu mijn vraag: Positioneer je de driehoek richting de vliegopening of achter in de kast. Daarnaast heb ik een kunstraat verkeerd op ingesmolten waardoor de driehoek bovenin het raam zit. Is dit erg?

    Ik hoor het graag!
    Groet, Jasper

    Ha Jasper. Deze methode probeert de mijtenvoortplanting te verminderen, af te remmen. Het maakt niet uit of het driehoekje aan de voor- of achterkant eraf gesneden wordt. De bijen hebben wel een voorkeur voor de onderkant. Een keertje aan de bovenkant is niet erg, maar er is kans dat er dan werkstercellen gebouwd worden. Groet, Ben

  • Micheline Noens

    25-06-2022 om 08:27

    Hallo…. Kan je me raad geven … ik heb een volkje in een mini plus kastje … op welke wijze krijg ik deze kleine raampjes in een simplex raam… zonder schade aan de bijtjes? Alvast bedankt

    Ha Micheline, de mp-raampjes passen binnen de randen van een simplexraam zonder bedrading. Met draadjes of schroeven aan de toplat vastzetten. Aan de buitenkant van broednest een simplexraam met kunstraat hangen. Groet, Ben

  • Tomer

    25-06-2022 om 11:31

    Hier heel weinig zwermdrift gehad dit jaar. Van een paar volken een aflegger of veger gemaakt, voor de rest niet veel moeten ingrijpen. Ook minder zwermen moeten gaan scheppen dan vorig jaar.

    Ha Tomer, hier net zo. Groet, Ben

  • Hans

    25-06-2022 om 16:10

    Hallo Ben, ik heb een aantal volkjes in zelfgemaakte bevruchtingskastjes die ik wil over zetten naar een 8-ramer. Als ik de bodem weghaal en op de 8-ramerzet dan is er te veel bijen ruimte die ze waarschijnlijk vol zullen bouwen. Mijn idee is op de kastjes op kop op de 8-ramer te zetten (uiteraard met een passend plaat ertussen) zodat de toplatten van beide kasten ongeveer 5 mm. van elkaar zitten en de bijen makkelijk naar beneden gaan.
    Graag jouw advies, alvast bedankt. groet, Hans

    Ha Hans, hier heb ik zelf geen ervaring mee. Bij mij bouwen ze inderdaad eerst die 2 cm ruimte vol met raat en broed. Maar ze kunt de bv kastjes wel omdraaien en ze door laten groeien.
    Nog slimmer is om de latjes uit de bv kastjes aan een lat te binden of te schroeven en ze over te plaatsen naar de 8 ramer. Kun je ze ok nog een raam uitlopend broed en bijen meegeven om ze te versterken. Groet, Ben

  • Claria

    25-06-2022 om 16:41

    Ben, met een spaarkast kun je volken verenigen. Hoe doe je dat met een topkast?
    Vraag 2: je werkt veel met folie als dekplank en bij de topkastet dikkere plastic bladen . Hoe houd je dat doorzichtig? Afkrabben lijkt me geen optie?
    Grt, Claria

    Ha Claria, verenigen doe je door de ramen met bijen en broed gewoon over te hangen naar het andere volk in de Topkast. In de maanden maart, april en vanaf eind augustus kun je dat zo doen.
    Je kunt van het perspex de was zo afsteken met de beitel. Het doorzicht blijft dan nog redelijk goed. Je kunt ook het goedkopere plastic folie gebruiken en vaker vernieuwen. Groet, Ben

  • Karel

    25-06-2022 om 18:18

    Hallo Ben
    Ik zou nu nog een vlieger willen maken om wat ruimer te zitten qua volken. Heb je ervaring met vliegers zo laat op het seizoen?
    Groeten karel

    Ha Karel, kun je niet beter een broedaflegger maken en misschien een jonge koningin kopen? Maar een vlieger maken, kan nog steeds. Wel goed blijven voeren en de sterkte van beide volken monitoren. Desnoods broed overhangen als de sterkte niet goed blijkt te zijn. Groet, Ben

  • adrie

    26-06-2022 om 08:12

    hallo Ben,

    over vliegers gesproken , ik zou ook nog een vlieger willen maken , maar dan omwille van de varroa bestrijding ... kast met alleen uitgebouwd raat en kunstraat voor de oude koningin , volgende dag met oxaalzuur 3% sproeien , het oude/afgevlogen kastdeel na 24 dagen sproeien met oxaalzuur 3% , daarna eventueel weer verenigen .
    jouw kijk op deze methode ?

    ik hoor je in de video spreken over nog een keer koninginnen kweken , zijn die nog voor de eilanden ? of worden die standbevrucht ? zijn deze jonge moeren voor vervanging van overjarige , ben daar wel benieuwd na .

    groet Adrie

    Ha Adrie, wanneer jouw doel is om de mijtenbesmetting zo laag mogelijk te krijgen, dan is dit een effectieve methode. Je weet dat ik streef naar bijen, die zelf de mijten aanpakken. Maar nogmaals jouw aanpak is goed. Methode wordt veel in Duitsland toegepast onder de naam Totale broedafname.

    Ik heb nog een serie KT opgezet van een P moer, die net terug is van Ameland. Deze f1 moeren gaan dus later naar de produktievolken. Op deze manier kan ik komende winter en voorjaar zowel de p moer als haar dochters beoordelen. De dochters zouden nog mee kunnen ronde 5 of 6 op Ameland. Maar ik laat ze hier stand bevruchten. Groet, Ben

  • Claria

    30-06-2022 om 12:12

    Goedemorgen Ben, Eergister heb ik ergens een zwerm geplaats. Buren hebben een grote en en kleine wolk bijen zien hangen boven de heg, daarna gingen ze weer richting kast. Naast 'de zwerm' staat een volk dat vorige week op 1 dop stond. Zou de nieuwe koningin op bruidsvlucht gegaan kunnen zijn, en een deel van de zwem heeft aangestoken om uit de kast te trekken? Is het sowieso zo dat er zoveel darren (of ook werksters?) met de koningin mee op bruidsvlucht gaan, dat je kunt spreken van een zwermpje? Ik ga nu een weekend weg. Geef ik de 'zwerm' morgenochtend een pak apifonda of is dat niet nodig, aangezien de linde nog bloeit. Groet, Claria

    Ha Claria, tussen geboorte en bruidsvlucht zit een week, dus kun je uitrekenen of het jouw moer geweest is. Ze zeggen dat er een paar begeleide speurbijen meegaan, echter ik heb veel moeren zien vertrekken, maar altijd alleen. Ook bij aankomst altijd solo.
    De optie van een bruidszwerm blijft bestaan. Vooral in gevallen waarbij de moer geknipt was en de voorzwerm weer teruggeslagen is op de kast. Dan vertrekt met de eerste jonge moer een deel van volk omdat de zwermdrift nog aanwezig is.

    Uit voorzorg zou ik inderdaad maar er een 2,5 kilo pak suikerdeeg neerleggen, dan hebben ze drie weken reservevoedsel. Groet, Ben

  • Ab v.d.

    09-07-2022 om 15:32

    zomaar een vraag die niets met dit onderwerp te maken heeft : als je boerenwormkruidblad een beetje kneust krijg je de lucht van thymovar , zou het helpen tegen varroamijt als je wat blaadjes in de broedkamer zou leggen ?

    Ha Ab, ik denk het niet. Thymovar bevat tijmolie als actieve component. Ik heb zelf wel eens tijmtakjes op de ramen gelegd en rabarber (oxaalzuur). Maar er viel geen mijt. Je kunt het zelf proberen. Drie dagen mijten tellen op de schuifla zonder kruiden en daarna drie dagen met kruiden. Meld hier maar het verschil. Leuk! Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.