21-12-2015

Al broed?

Al broed?

Zit er al broed of misschien nog steeds broed in de volken? De meeste van mijn volken lijken broedloos te zijn, maar een enkele voelt toch echt warm aan en heeft dus al broed. De thermometer, die ik vanmiddag op het plexiglas gelegd heb, gaf na een paar minuten al 21 graden aan (het geisoleerde dak wel even terug gelegd op de dekplaat), dit volk heeft dus al broed. Misschien betreft dit 1 op de 10 volken, althans bij mij. Zodra je het dak afneemt en je legt je hand direct op het folie of plexiglas, dan voel je de warmte van het broednest, mits de bijen bovenin zitten. Dit is toch wel een bijzonder gevoel. Soms kunnen ze ook in de onderste BK zitten en daar al broed hebben, dan voel je de warmte waarschijnlijk helemaal niet en toch kan er broed zijn. Op de linker foto zitten de bijen wel tegen de dekplaat aan, maar deze voelt niet echt warm aan (14 graden op de thermometer).

Gelukkig voelen de meeste dekplaten nog koud aan. Aangezien de dagen na vandaag (de winterzonnewende) weer gaan lengen, zullen er over 2 weken toch weer bij alle volken de eerste eitjes in de volken zitten.  Het bijenjaar kenmerkt zich door een wonderlijke cyclus, net na de korste dag in de winter begint het nieuwe leven en na de langste dag in de zomer begint de voorbereiding op de winter.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Erik Schroën

    21-12-2015 om 14:11

    Goed plan, ik overweeg een Thermokoppel te gebruiken voor een multimeter. Bv google: Thermokoppel Probe Kun je door een gaatje door de folie steken en kan in het volk blijven zitten. Maar aarzel, wil het volk niet verstoren vanwege mijn nieuwsgierigheid. Heb je hier ervaring mee?

  • Piet Blanksma

    21-12-2015 om 15:51

    Op de lade van één van de kasten ligt telkens na een paar dagen een aantal eitjes (twintig tot dertig). Bij de andere kasten is dit niet het geval. Is hier een verklaring voor?? Overigens haalden de bijen op 20 december nog steeds volop stuifmeel binnen.

  • Ben SdC

    22-12-2015 om 09:55

    Erik, met heel veel kasten heeft 1 thermometer niet zo veel zin, met 'het opleggen' van mijn hand kan ik bij alle dadantkasten zo voelen of er broed in zit. Eenvoudig imkeren is ook leuk!
    Piet, onlangs in een Duits artikel een verklaring gelezen voor de eitjes op de schuiflade. Het legtempo van de moer is voor het nog kleine broednestje te groot. Haar overproductie aan eitjes wordt niet gebruikt en valt op de schuiflade.

  • Klaes Jellema

    24-12-2015 om 15:27

    Op 22 december hadden drie van mijn zeven volken een warme pet (met de hand-oplegging voelbaar. Hoe komt dat met de Oxz. Bestrijding?

  • Blogger Ben

    24-12-2015 om 16:02

    Warme dekplaten/planken duidt zonder twijfel op aanwezigheid broed. Deze 3 volken zijn dus niet geholpen met een eenmalige oxaalzuurbehandeling.
    Als alternatief ga ik bij de volken met broed een blokbehandeling toepassen, dat willen zeggen 3 x om de 4 a 5 dagen behandelen met 10 ml Hive Clean of met 10 ml oxaalzuur om zodoende ook alle mijten in het gesloten broed (duurt 12 dagen) ook te behandelen. Hiermee geef ik dus niet meer in totaal dan 30 ml oxaalzuur, maar pak wel de mijten, die vanuit het gesloten broed uitlopen.

  • Gert Valk

    07-02-2017 om 10:02

    Hoi Ben,

    Alle oude blogberichten moeten er aan geloven, lezen en leren dus. Leuk!
    mijn buckfastvolken zijn niet briedloos geweest. Wel behandeld tegen varroa. Wanneer kan ik de blokbehandeling met hibe clean uitvoeren?

    Alvast hartelijk dank!

  • Ben de blogger

    07-02-2017 om 10:17

    Gert, je hebt ze al een winterbehandeling gegeven, dus moet je zeker wachten op een volgende generatie bijen. Ik zou de blokbehandeling uitvoeren direct na het afnemen van de voorjaarshoning in mei.
    Tijdens de behandeling mogen er geen honingbakken op je volk staan om residuen in de honing te voorkomen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.