15-10-2015

Al op de wintertros?

Al op de wintertros?

Afgelopen dinsdag was het de hele dag niet warmer dan 5 graden en heb ik mijn volken in Vorden getrakteerd op een winter APK check. Het opvallende was dat de volken in de houten kasten (onder en links boven) al op de wintertros zitten en de volken in de polystyreenkasten (rechtsboven een Frankenbeute = Dadant in piepschuim) nog steeds los in de kast zitten. Het volk linksboven bezet 6 straatjes (weliswaar Dadant) en rechtsonder 8 straatjes (spaarkast). Het volk linksonder bezet 7 straatjes (weer dadant).

90% van de 20 volken, die ik bekeken heb, zijn sterk en 10% was middelmatig (5 of 6 straatjes). Gelukkig ben ik nog geen zwakke volken (t/m 4 straatjes) tegen gekomen.

Wat verder opvalt zijn de tientallen wantsen op de plexiglas "dekplank". Ik ontdekte deze insecten 2 jaar geleden voor het eerst, maar nu zitten ze onder vrijwel al mijn kastdaken. Komen die elders ook voor op dekplanken?

Doe je ook mee met de winter APK?

Blijkbaar is het niet voor iedereen duidelijk dat je je kunt abonneren op deze NBV-BLOG. Als je op de homepage van de NBV op BLOG klikt, kun je naast het aantal vermelde volgers op "volg de blog" klikken, daar geef je vervolgens je naam en e-mailadres op en ontvang je automatisch een e-mail indien ik een nieuw bericht gepost heb.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en bijenteelt docent

Deel dit bericht

Reacties

  • Petrina

    15-10-2015 om 18:13

    Gisteren zag ik de bijen nog los in mijn Warre kast, ze zijn nu ingewinterd, alle toplatten zitten vol, nu de winter doorkomen.......

  • Wim Lansdaal

    15-10-2015 om 18:18

    Bij mij worden na de invallende koude temperatuurwisseling poppen en enkele larven op de vliegplank aangetroffen. Wordt broed getrokken door kou of misschien door de eind september toegepaste Thymovarbehandeling?

  • Jan van Cadsand

    15-10-2015 om 18:21

    De wantsen zitten in de tussen ruimte van de pvc en de isolatie van het dak ? ik het al vele jaren een losse isolatie plaat op de dekplank liggen, die door 2 latjes links en rechts in het deksel word aangedrukt, daar door is er minder warmte verlies, en is er voor wantsen, oorknijpers enz, geen berijkbare door de bijen verwarmde ruimte. beschikbaar.

  • Ben SdC

    15-10-2015 om 18:56

    Wim, een thymovarbehandeling eind september is zonde van het geld. Dat haalt niets meer uit. Misschien hebben de bijen vanwege de penetrante geur wel het broed direct onder de thymovarplaatjes verlaten en worden die vervolgens geruimd.

  • H.E vd Sluijs

    15-10-2015 om 19:04

    Wat is beter ,dat ze al in de wintertros zitten.
    Of nog steeds zo actief ,dan word er toch ook veel voedsel en energie gebruikt.
    Geeft dat dan geen probleem voor de winterzit door te komen.

  • Susanne Ramselaar

    15-10-2015 om 20:48

    Als ze nu al op tros zitten en heel weinig broed hebben, is het dan handig om nu al de suikeroplossing met oxaalzuur te druppelen, Ben?

  • Robbert Ensink

    15-10-2015 om 20:57

    Leuk om je BLOG dit hele jaar te lezen ben. Heel leerzaam. Kan je een kast met een "wintertros" zonder problemen nog verplaatsen ( > 3km) of raad je dat af, en komt het volk weer " makkelijk" van de tros als volgende week de temperaturen weer oplopen ?

  • Ben SdC

    15-10-2015 om 22:18

    Bij oplopende temperaturen volgende week (13 graden in de middag) komen ze wel weer los van de tros. Je kunt ze dan nog wel verplaatsen.

    De moeren stoppen met de eileg na circa 3 dagen lichte vorst, zo ver is het nog niet. Vaak wordt dat pas november. Vervolgens moet je echt nog 3 weken wachten met oxalen, want dan pas is het broed uitgelopen. Meestal is december het meest kansrijke moment zonder broed. Ik zal tzt wel een BLOG posten.

  • annet

    16-10-2015 om 09:16

    Bedankt voor al je berichten! ik lees ze met interesse. Steek er veel van op!

  • nancy

    16-10-2015 om 21:16

    Mijn huis is net verkocht en we moeten per 15 dec verhuizen. Kan ik dan nog de bijen verplaatsen als de bijen in wintertros zitten? Of moet ik het toch doen bij warmer weer?

  • Ben SdC

    17-10-2015 om 10:31

    Je kunt de bijen wel verplaatsen in de winter. Wellicht het beste bij een temperatuur van 6 tot 10 graden, zodat eventueel van de tros loskomende bijen niet direct verkleumen. Individuele bijen raken onder de 8 graden bewusteloos. Doe het vooral rustig en beheerst, zonder veel gestoot e.d.

  • Nancy

    19-10-2015 om 20:39

    Dank je Ben, ik zal het rustig aan doen. BIijft spannend

  • Mathijs

    02-11-2015 om 20:47

    Ik heb ook allemaal wantsen onder de denkplank en ook in andere spullen van de bijenstal. Ik heb dit jaar voor het eerst bijen, dus ik weet niet of het iets van de laatste jaren is.
    Ik hoorde van een imker, die de cursusleraar helpt, dat hij een volk had waar heel veel mieren onder de deksel of denkplank zaten. Hij haalde de deksel of denkplank eraf en het rook naar mierenzuur. Er was geen mijt bij de natuurlijke val (ik denk de denkplank, want anders komt die mierenzuur er niet in). Mooie biologische bestrijding.

  • Ben SdC

    02-11-2015 om 20:57

    Mieren zijn echte liefhebbers van dode mijten. Ze eten dus - net als oorkruipers en pissebedden - de gevallen mijten op. Zo kun je dus een schijnbare ZERO mijtenval krijgen ;-)

  • Annet

    04-01-2017 om 21:39

    Hallo Ben. Een week of zes geleden was de wintertros 7 straatjes bij 6 graden C. Ze zaten in de bovenste vrieskamer. Een week geleden telde ik door het dekglas 4 straatjes. Bij 0 graden C. Vandaag heb ik snel gekeken en zag slechts enkele bijen tussen de raten bovenin. Kan het ook zijn dat de bijen als tros naar beneden in de onderste broedkamer gegaan zijn of zijn ze verdwenen? Voor de kast liggen geen dode bijen en ook niet op de vliegplank.

  • Ben de blogger

    04-01-2017 om 21:56

    Annet, je kunt de wintertros voorstellen als een ronde ballon. Als de temperatuur oploopt, wordt de ballon groter en groeit naar alle kanten, ook naar boven. Bij lagere temperaturen wordt de ballon kleiner omdat de bijen dichter bij elkaar gaan zitten. De ballon krimpt dus. Ook naar beneden, ze zitten waarschijnlijk 10 cm lager dan anders en in de nauwe en donkere straatjes kun je ze nauwelijks meer zien. Hou je schuiflade nu maar in de gaten, dan vind je de bezette straatjes wel weer terug in de vorm van mul, dat naar beneden valt. Wel een paar dagen geduld hebben, want er valt nog weinig mul, omdat er nog bijna geen broed is.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.