28-06-2017

Apidea naar MiniPlus omzetten

Apidea-kastjes zijn feitelijk te klein om ze goed te kunnen overwinteren. Met 2 extra opzetbakjes zou je nog voldoende wintervoer mee kunnen geven, maar het overwinteren van reserve- en raszuivere moeren gaat veel beter in 2- of 3-randjes MiniPlus. Hoe gaat de omzetting in zijn werk?

Zodra de apidea's van een bevruchtingsstation terug komen, plaats ik direct na het openen van het vlieggat een koninginnrooster voor de vliegopening, zodat de moer niet nogmaals op bruidsvlucht kan gaan (dit zou kunnen gebeuren bij een gedeeltelijke bevruchting op het station). Na twee a drie dagen kontroleer ik op de aanwezigheid van de moer en eitjes/larfjes. Zo weet ik hoeveel P moeren er goed aan de leg zijn gegaan en hoeveel MiniPlus kastjes ik als broedaflegger moet voorbereiden.

Op die dag van controle maak ik dus gelijk de MiniPlus broedafleggers, die bestaan uit een voerraam met opzittende bijen en 2 ramen gesloten broed met opzittende bijen, aangevuld met twee raampjes kunstraat.  De volkjes worden onder de apidea's geplaatst, de eventuele vliegbijen uit de broedafleggers vliegen terug naar hun eigen kast.

Acht a negen dagen later breek je de eventuele redcellen (vaak is dat er maar eentje) weg en plaats je op de miniplus (folie en dakje zijn eraf) een plaatje multiplex van 8 tot 10 mm dikte ter grootte van het MiniPlus-dak met daarin een opening gelijk aan de opening van een apidea met opengeschoven bodem (zie foto's onder).

Vervolgens plaats je de Apidea met open geschoven bodem op het conversierandje boven op de MiniPlus. Ondertussen zijn er veel jonge bijtjes uitgelopen uit het gesloten broed in de MiniPlus. Na een weekje zijn beide volkjes gemengd en tref je vaak de moer al aan in de onderste MiniPlus. Ondertussen zitten er verlengde raatjes met gesloten broed in de Apidea's. Aan de eitjes in het onderste deel van de raat zie je dat de P-moer goed aan de leg was de afgelopen drie dagen.

Nu is het bedoeling dat de Apidea raampjes met bijen en al worden overgezet naar MiniPlus. Indien je latjes maakt op de lengte van een MiniPlus toplatje dan passen er 2 apidea raatjes naast elkaar. De derde kun je alleen aan een lat plaatsen of samen met de 3e uit een andere Apidea vastzetten op een latje (dan wel even de bijtjes afschudden in het eigen volkje). De binddraadjes kun je onder de plastic raampjes langs halen. Het nieuwe latje plaats je tussen het al aanwezige broed in de aflegger.

Je checkt nog op de aanwezigheid van de moer en de MiniPlus kan na het afschudden van de bijen uit de Apidea gesloten worden.

Je hebt nu een MiniPlus met veel uitlopend broed, dat dus ook goede broedverzorgers oplevert, zodat de moer snel alle raten zal beleggen. Na 1 tot 2 weken kun je bij voldoende bezetting een 2e randje bovenop zetten. Plaats 2 raampjes gesloten broed in het midden (van onderen) en vul onderaan bij met kunstraat van boven. Op deze wijze kun je het volkje met je P-moer nog op 3 randjes krijgen voor de winter!

Klik maar op de onderstaande foto's voor een FLOG verslag ;-). Het was een beetje lastig om te fotograferen tijdens het vastbinden van de raatjes, maar het lijkt alles wel te verduidelijken.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Margriet

    29-06-2017 om 10:35

    Dag Ben,
    8 juni jl. heb ik een bevruchte B. koningin geplaatst in een 6 raams kastje met 2 scheppen bijen (familie v.d. Buckfast) van een collega imker (nadat ze 2 uur moerloos waren).
    Aan weerszijden een vulblok geplaatst.
    25 juni controle waarbij broed geconstateerd.
    Leeg voerraam vervangen door vol HK voerraam.
    Er is nog wat stuifmeel in een van de ramen.
    Omdat ik er niet gerust op ben dat er genoeg huisbijen zijn vraag ik me af of het mogelijk is om er een raam met gesloten broed uit een volk van een inlands ras bij te plaatsen.
    Wat is uw mening?

  • Ben de blogger

    29-06-2017 om 11:30

    .Margriet, wacht even tot het moment dat je verwacht dat de B. moer eigen gesloten broed heeft. Dan kun je er wel een rasm - liefst uitlopend- gesloten broed van een ander bastaard volk er tegen aan hangen. Maar geen opzittende bijen meegeven uiteraard. Een pak apufonda op het voergat werkt erg goed en is makkelijker in de gaten te houden.

  • Ferry Bantjes senior

    01-07-2017 om 14:25

    Zet je de Apidea's er zo op of doe je nog een stukje krant ertussen??

  • Ben de blogger

    01-07-2017 om 20:25

    Ferry, ik zet ze er zo op. In de miniplus zitten alleen maar jonge Buckfast bijtjes van broed van andere P moeren. Die doen geen vlieg kwaad ;-).

  • Ferry Bantjes senior

    08-07-2017 om 00:44

    Dit bl;ogbericht is al een keer eerder voorbijgekomen? verder valt het moij op dat de vliegopeningen van de apidea's nog openstaan?? Ik zet ze altijd dicht als ik het kastje op een andere kast zet. Dus de vraag is wat is de achterliggende gedachte om die vlieggaten open te laten??

  • Werry Jonker

    08-07-2017 om 07:38

    Hallo Ben,
    Ik heb 6 in de Marne bevruchte moeren.
    Bevruchtingskastjes: EWK met Mini+ raampje.
    Deze MP raampjes met leggende moer in 3 gedeelde MP kastjes gezet (wil de moeren niet overwinteren maar eind aug. wisselen) Apifonda bovenop gelegd.
    Nu blijken alle moeren van de leg.
    Wat doe ik fout?

  • Ben de blogger

    08-07-2017 om 08:13

    Ferry, de bijen in de apidea zijn gewend aan deze opening en de MP bijtjes ook. Zodra de apidea gesloten broed heeft, hang ik ze over in de MP en verdwijnt de apidea. Ik probeer iedere stress bij de bijen zo veel mogelijk te voorkomen.
    Werry, je zegt: alle moeren zijn aan de leg. Wat doe ik fout? Ik begrijp dat fout niet. Ze zijn toch aan de leg? Prima toch?

  • Rob W. le Mair

    08-07-2017 om 11:40

    Ben, je leest het iets te snel. Van de leg is maar één letter anders dan aan de leg.
    Rob.

  • Ben de blogger

    08-07-2017 om 12:56

    Werry, misschien is er contact tussen de volkjes? Dan kost het je misschien een of meerdere moeren. Even goed kijken of de scheidingswand goed sluit. Dank je Rob!

  • Werry Jonker

    31-07-2017 om 15:06

    Hallo Ben,
    Zie bovenstaande blog.
    De 6 F1 moeren van de Marne apart in een MP gezet.
    Nu, na mijn vakantie zijn ze weer AAN de leg.
    Mijn vraag is hoelang kunnen de moeren in deze krappe behuizing blijven? Wel tot eind aug/begin sept?
    Sinds zaterdag 29 juli, ook 4 P0 van Ameland in Apidea kastjes (4 van de 4 bevrucht!). Kunnen die er ook zo lang in blijven?
    Met vriendelijke groet,
    Werry

  • Ben de blogger

    31-07-2017 om 20:36

    Werry, ik overwinter de moeren in miniplussen, weliswaar op 2 randjes. Ze kunnen het wel uithouden in mp's en apidea's tot eind augustus. Hou wel de voervoorraad in de gaten. Meestal ga ik vanaf half augustus oude of slechte moeren vervangen door jonge moeren uit apidea's. Ik wacht dus niet tot september.

  • Erik

    25-06-2018 om 23:38

    Dag Ben,
    Is het niet eenvoudiger om gewoon de miniplus onder de Apidea te plaatsen, met in de miniplus de kale latten. Als de Apidea vol is (en dat is snel), dan breidt het volkje toch gewoon uit naar de miniplus. Na 12 dagen kun je de Apidea weghalen (wel kijken of de moer nog beneden zit) en klaar ben je.
    Bedankt, Erik

  • Ben de blogger

    26-06-2018 om 08:10

    Erik, het aantal bijen op die 3 kleine raampjes in een apidea is dermate gering dat het zonder versterking van extra broed uit andere MP's veel te lang duurt voor het de MP goed bezet. Dat snel bijhangen van ander broed is essentieel voor het succes binnen de beperkte tijd die je hebt in juli en augustus.
    Jij zegt de apidea weg te kunnen halen na 12 dagen, maar volgens mij duurt het 21 dagen voor al het broed is uitgelopen. Groet, Ben

  • Erik

    27-06-2018 om 18:45

    Dag Ben,
    typefoutje, moet 21 zijn.
    Wat ik doe in de Apidea, is als de 3 ramen bezet zijn het voerbakje weghalen en er twee ramen bijhangen. Dan heb ik na een weekje al wat meer bijen. Het blijft beperkt, maar zou moeten kunnen. Ik moet ook wel, want ik heb geen andere miniplus met broedramen.
    Dit jaar experimenteer ik op deze wijze van Apidea naar miniplus en Apidea naar Kieler. Ik laat nog weten hoe dit verloopt.
    Bedankt, Erik

  • Ben de blogger

    27-06-2018 om 19:40

    Erik, naar mijn mening is mijn huidige eindresultaat van 2 randjes MP inwinteren nog te weinig, want in maart 2018 moest ik echt bijvoeren (bij 8 van de 10 MP's). je kunt domweg niet voldoende voer kwijt in 1,5 randje (nameten leert dat 1 randje 4,5 kg wintervoer bevat).
    Trouwens je kunt er wel 2 apidea-raatjes bijhangen, maar het duurt vervolgens weer 3 weken voordat het broed uitloopt en het zijn maar een beperkt aantal bijen. Groet Ben ,

  • Erik

    28-06-2018 om 16:24

    Dag Ben, ik deel je zorgen. Het is allemaal wel erg klein. Als ik je goed begrijp is het beter om de kleine volkjes te verenigen (of een broedraam bij te hangen, maar dat heb ik nu niet) en vroeg volgend jaar te starten met de opbouw van een MP. Bleef het maar wat langer zomer.....
    Groet, Erik

  • Ferry Bantjes senior

    05-07-2018 om 20:31

    Ben nog even een vraag, jij zegt hier na ongeveer 1 week zit de koningin in de MP en kunnen de raampjes van de Apidea daarin worden gehangen. Nu de vraag. Kun je ook gewoon de bodem van de Apidea dichtdoen deksel op de MP en de Apidea er weer bovenop zodat je daar nog een nieuwe F1 van kunt trekken of is dat niet verstandig. Als ik een schudzwerm maak en de moer uit de Apidea haal laat ik die staan en krijg bijna altijd een nog een goede F1 uit die Apidea.

  • Ben de blogger

    05-07-2018 om 20:47

    Ferry, als ik alleen de moeren nodig heb eind augustus dan komen er meestal nog goede F1's in de apidea's. Eens dus. Maar als ik vanuit de apidea een mp-volk wil maken, heb ik echt alle bijen uit de apidea ook nodig.

  • Tineke Brascamp

    26-05-2020 om 16:51

    Denk je dat dit ook met een 3-ramer (Simplex) ipv miniplus kan? Apidea is even breed als 3-ramer...

    Tineke, ja in principe moet dit ook kunnen. Groet, Ben

  • Aleks

    19-05-2021 om 22:00

    Kan je ook miniplus als bevrichtingskastjes gebruiken? En hoe vul je die dan, wanneer je nog geen uitgebouwde miniplusraampjes hebt en voerramen die je er bij kunt hangen?

    Aleks, in een mp moet je twee soeplepels bijen doen, die van een andere bijenstand moeten komen om afvliegen te voorkomen. Er zijn interne voerbakjes te koop voor invertsuiker. Ze nemen de ruimte in van 1,5 raampje. Groet,Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.