24-09-2015

A(pis)quarium

A(pis)quarium

Deze week een rondje gedaan langs de bijenstanden om de voerbakken eraf - of in dit geval eruit - te halen (zie links boven de open voerbak) en de natuurlijke varroamijtenval te controleren. Deze 2 bijenkasten (Dadant US) zijn voorzien van plastic folie, waardoor je 365 dagen per jaar zicht heb op je bijen, als ware het een aquarium. Beide volken zitten op 9 Dadant US-ramen en zijn nog goed bezet. Als de bezetting de komende maand nagenoeg hetzelfde blijft, ben ik er van overtuigd dat ze probleemloos uitwinteren. 

Waarom ben ik daar zo zeker van?

  • beide volken hebben een moer van 2015, waardoor de aanzet van broed langer doorgaat en de winterpopulatie sterker is. Daarnaast is de kans op koninginnenprobemen bij dergelijke goedleggende jonge moeren te verwaarlozen;
  • de volken zijn sterk en kunnen dus een strenge winter goed doorstaan;
  • de natuurlijke dagelijkse mijtenval in september blijft ver onder de 5 mijten per dag;
  • er is voldoende (50%) raatvernieuwing uitgevoerd.

Omstreeks 1 november check ik de sterkte nogmaals (winter APK check). Op dat moment is 95% van de winterpopulatie gevormd en daar moeten ze het dan mee doen. Als het goed is, winteren ze met nagenoeg dezelfde sterkte uit, soms scheelt het 1 straatje. 

Bij houten kasten moet het folie wel goed geisoleerd worden, anders ontstaat er een koudebrug waar tegen condensatievocht neer slaat. Deze isolatie breng je aan in de binnenkant van het dak. Bij Segebergers en Frankenbeuten is dit al voorzien. Bij houten Dadant US kasten ook, helaas bij spaarkasten nog niet. Enige innovatie van de spaarkast zou welkom zijn.

Bij MiniPluskastjes - in gebruik voor koninginnenteelt en groot genoeg om er volkjes in te overwinteren - is het polystyreendakje aan de dunne kant. Het is verstandig deze ook extra te isoleren.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    24-09-2015 om 16:28

    wat bedoel je met natuurlijke mijten val?

  • Ben SdC

    24-09-2015 om 17:33

    Ik maak onderscheid in de gedwongen mijtenval en de natuurlijke mijtenval. In de periode tot 3 a 4 weken na de varroabestrijding vallen de mijten "gedwongen" en daarna is er sprake van de natuurlijke mijtenval.

  • Xander Pikaar

    24-09-2015 om 22:40

    Ik heb zelf een plaat isolatieschuim aan de binnenkant van de deksels vsn de kasten. Helaas heeft bij een kast een mierenvolk er een nest in gemaakt. Die plaat vervangen in dus...

  • Thea Burgert

    25-09-2015 om 07:13

    Voldoet een glasplaat ook?

  • Ben SdC

    25-09-2015 om 09:07

    In schuimisolatieplaten worden inderdaad soms gaten gevreten door de mieren. Bij die goedkope 2 cm dikke witte piepschuimplaten van de bouwmarkt gebeurt dit niet. Ik zou overigens geen glas gebruiken, want eenmaal vastgekit door de bijen, kun je je beitel er niet zo maar onderzetten. Het glas zou kunnen breken. Voor de bijen is glas of plastic hetzelfde, mits goed geïsoleerd.

  • Thea Burgert

    25-09-2015 om 20:25

    Ben een enthousiaste starter.
    Begin met de Basis Cursus in Bussum.
    Ik heb een glasplaat met een houten rand.
    Een soort kozijn.
    had ik duidelijker moeten aangeven.
    gekocht in Utrecht. Ben benieuwd.

  • ewntrs

    27-09-2015 om 21:22

    Zelf heb ik van een moerrooster-raam het moerrooster verwijderd en daar een plexiglasplaat van de bouwmarkt in gemaakt.
    Is eenvoudig te verwijderen en terug te plaatsen tijdens kastcontrole

  • Thea Burgert

    28-09-2015 om 07:08

    Dek plank met doorkijk glas..
    te koop bij www. Bijenkasten,nl

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.