30-05-2023

Aziatische Hoornaar rukt op

De eerste meldingen dit voorjaar van waargenomen koninginnen van de Aziatische Hoornaar zijn inmiddels een feit. Vooral in Limburg en Brabant zijn ze gesignaleerd, maar ook noorderlijker zijn ze al waargenomen. Met de bestrijding van de koninginnen, die vooral eind mei/begin juni op zoek gaan naar een nieuwe nestgelegendheid, kun je veel narigheid voorkomen. Met het elimineren van één koningin wordt de ontwikkeling van duizenden nakomelingen in het komende seizoen voorkomen. 

Deze nakomelingen blijken niet alleen desastreus te zijn voor onze honingbijen, maar ook voor andere insecten en voor de fruitopbrengst. Het is dus zaak het probleem in de kiem te smoren. De provincies zijn in Nederland verantwoordelijk voor de bestrijding van invasieve exoten. De provincie Overijssel is een mooi voorbeeld van goed en doortastend optreden. Imkercollega Gerrit Bijvank heeft met collega's en de provincie een prachtige aktie op poten gezet. Zo'n 120 VBI-vangkooien (zie foto) zijn gedistribueerd over geinteresseerde NBV-afdelingen in de provincie Overijssel. 

Deze slimme met 3D geprinte vangopeningen zijn goed toegankelijk voor Aziatische Hoornaars, maar niet voor de iets grotere Europese Hoornaars. Onze honingbij kan er ook in komen, maar deze verlaten de vangkooi net zo makkelijk. Dat geldt ook voor vliegen en dergelijke. Een brokje honing of een AH-lokmiddel is voldoende om de hoornaars aan te trekken. Hiermee detecteer je de verspreiding en voorkom je de aanleg van het primaire nest. 

Petje af voor dit mooie initiatief. Welke provincie volgt? 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry

    30-05-2023 om 22:45

    Hoi Ben,

    Dit lijkt me een probleem dat we landelijk zouden moeten aanpakken.
    Zou de NBV daarin een coördinerende rol kunnen pakken denk je?

  • Caroline

    31-05-2023 om 05:58

    Beste Ben,

    Kan je deze val ook zelf ergens aanschaffen?

  • batse

    31-05-2023 om 06:13

    hallo Ben
    Dit probleem zou idd landelijk aangepakt moeten worden.Als je de explosieve ontwikkeling van de A.Hoornaar bekijkt dan zegt dat voldoende.Bij onze zuiderburen is er een landelijk meldpunt ( waarna er veel aktie volgt) .Is dit ook in NLD.? En het landelijk verspreidden van VBI kooien zou ook een prima initiatief zijn ( via diverse verenigingen) Binnenkort wel hier in drente een goede lezing over dit probleem !

  • Jaap

    31-05-2023 om 06:29

    Deze vallen zijn te bestellen in Nederland bij rob_voesten @yahoo.com Alles aan elkaarvast. Met elkaar moeten we dit doen. Groet, Jaap

  • Marcel De Leenheer

    31-05-2023 om 06:35

    Dag Ben. Dank voor de vele informatie. Ik heb een vraag. Ik heb enkele volken die niet voldoen en waar ik de moer wil vervangen. Ik beschik daarvoor over enkele jonge moeren die bevrucht zijn op eenraamskasten Zou het mogelijk zijn om de oude moer weg te nemen en het raam met de opzittende bijen met de jonge moer er tussen te hangen. Dat zou zeer eenvoudig zijn als dat lukt.

    Ha Marcel, het is lastig om in juni en juli moeren te vervangen. Vaak is de geur van de nieuwe moer anders en wordt ze afgestoken. Eind augustus/begin september is het een beter moment. Mocht je bij 1 volk toch willen proberen, verenig dan beide volken via het voergat met een krant er tussen. Maar pas op, het is zeer risicovol. Groet, Ben

  • Tjeerd

    31-05-2023 om 07:22

    Eigenlijk zou het 3D roosterontwerp vrij gedeeld moeten worden, zodat iedereen het rooster van de val kan printen (zonder kosten). Zou de NBV dat niet kunnen regelen?

  • Jan JANSEN

    31-05-2023 om 07:34

    Goedemorgen Ben,

    ik zou graag zo een kastje op de foto willen zien. Misschien kan ik deze in Frankrijk ook gebruiken.

    Groeten, Jan.

  • Francien

    31-05-2023 om 07:37

    Hallo Ben,

    Is het ontwerp van het vangkastje ergens te downloaden? Of van het roostertje? Want dan kan ik zelf het rooster 3D-printen en een vangkastje maken voor bij onze bijen.

    Mvg,

    Francien.

  • Tom M

    31-05-2023 om 07:51

    Blijkbaar is het lokmiddel in de val ook belangrijk, het lokmiddel "trappit" zou veruit het beste zijn en eigenlijk het enige dat echt goed werkt.
    Het is wel belachelijk duur, maar onze vereniging koopt het nu in het groot aan en verkoopt het "minder duur" verder aan de leden.
    Misschien een idee...

    PS: ik heb geen aandelen van trappit

  • Hans Broeks

    31-05-2023 om 08:24

    Hallo Ben,
    Ik ben imker in zwolle en beheerder van de golfbaan met 70 ha natuur. Kun je me in contact brengen met Gerrit Bijvank?

  • Leontine Uijthof

    31-05-2023 om 08:32

    Beste allemaal,
    In Overijssel hebben Erwin Lankheet (bijengezondheids coördinator) en ik de campagne Aanpak Aziatische Hoornaar opgezet. In Overijssel zijn ondertussen 20 presentaties gegeven en staan meer dan 150 vallen (van VBI of zelf geprint) klaar. Het draaiboek hiervoor komt zeer binnenkort beschikbaar voor iedereen, via de NBV Task Force AH (waar ik deel van uit maak). In het draaiboek vind je 3D bestanden voor het maken van de vallen, als ook uitgebreide uitleg over hoe, waar wanneer te gebruiken.
    Iedereen die de presentatie wil geven kan de presentatie via mij krijgen, je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Mail gerust naar leontine.uijthof@gmail.com
    Hartelijke groeten,
    Leontine Uijthof

    ha Leontine, ik kan je presentatie en deze reactie wel opnemen in het blogbericht, mocht je dat willen. Groet, Ben

  • Judith

    31-05-2023 om 08:56

    Ik wilde graag weten wat de afkorting VBI betekent: VBI betekent vrijheidsbeperkende interventies. In je beschrijving werd dit ook duidelijk.

    ha Judith, VBI is het Vlaamse Bijen Instituut. groet, Ben

  • cobie hartog

    31-05-2023 om 09:37

    de NBV heeft een email doen uitgaan naar iedereen die lid is waar je de 3D gemaakte opening kan kopen en hoe je zelf dit met een plastic doos (of plastic doorzichtige jerrycannetje in elkaar kan flansen..

  • Hans

    31-05-2023 om 09:44

    Wat betreft Trappit.
    Een gewone bananen nectar - verkrijgbaar in Aldi en Lidl - zou blijkbaar ook voldoen als lokaas.

  • leontine uijthof

    31-05-2023 om 09:54

    Graag Ben!

  • Eric

    31-05-2023 om 10:56

    Een flesje vervallen bier met een klontje suiker werkt hier perfect,
    Grts

  • Francien

    31-05-2023 om 12:06

    @Ben en iedereen hier:
    Ik heb contact opgenomen met de provincie, want: hoe meer imkers hun provincie bellen en hier vragen over gaan stellen, hoe beter het is. Hopelijk stimuleert ze dat toch in actie te komen. Noord-Holland lijkt weinig te doen, er is niets over de hoornaar op hun website te vinden.

    @ Leontine, dank voor je reactie. Ik heb je een mailtje gestuurd.

  • Jurn

    31-05-2023 om 12:23

    Dag Ben, ik hoor van sommige bijenhouders dat ze een moerrooster tussen bodem en BK plaatsen om zo wespen en hoornaars uit de kasten te weren. Ik vroeg me af een rooster onder de BK niet het binnenbrengen van stuifmeel belemmert? Of slepen ze dat er wel door heen? Heb jij daar ervaring mee? Uiteraard lost het het probleem van de AH niet op.

    Ha Jurn, tijdens de koninginnenteelt doe ik dit wel eens tijdelijk om invliegen van jonge moeren te voorkomen. Maar voor darren en stuifmeeldraagsters is het inderdaad een ramp. Groet, Ben

  • jana

    31-05-2023 om 12:54

    Hoi Ben de beide filmpjes werken niet.

    Groet Jan

  • Robin

    31-05-2023 om 19:11

    Hallo Ben
    Ik heb dit jaar al een 5 tal koninginnen Gevangen
    Van de Aziatische hoornaar.
    Ps
    Is het STL file vrij beschikbaar om zelf te printen aub
    Op thingiverse heb je ook enkele vallen
    Geef in de zoekbalk Asian hornet .
    Vriendelijk groeten robin

  • Marinus Pannevis

    31-05-2023 om 20:27

    Leontine, wij zouden in Nedersaksen ook heel graag de 3D printer tekening willen hebben zodat we de kastjes zelf kunnen printen. Zou dat gaan?

  • Jo - Gontrode bij Gent, België

    31-05-2023 om 21:13

    Dag Ben, dag iedereen,
    Zo doen wij het:
    (1) Sedert vorig jaar gebruiken we de AH-val (zie uw foto). Blijkt dat de val best met de rode inlooptrechter naar voor moet gericht zijn en niet met de gele. AH’s zouden eerder geïnteresseerd zijn in de kleur rood dan in geel. Binnen in de val plaatsten we een bomvol potje dik suikerwater of oude honing. Omdat er anders te veel andere wespen verdrinken in de brei spannen we een gaasje over het potje. De AH’s werken zich uit de naad om door het gaasje te breken. Tijdens deze bezigheid lokken ze tal van soortgenoten aan. Op zeker moment breken de AH’s door het gaasje en eten zich dood (enige schroom is hier op zijn plaats, maar ook wij houden liever honingbijen over dan een invasieve wespensoort). Op het einde van het jaar hadden we een potje vol en rondom op de bodem van de val dode AH’s, in totaal honderden. Weze ook gezegd dat we op de bodem van de val zeer regelmatig Leffe bruin hebben gegoten.
    (2) Vóór de vliegopening van de bijenkasten plaatsten we een schuin scherm dat we uitsneden uit een oude koninginnenrooster, op de zijkanten dichtgemaakt, zodat er geen enkele AH de kasten kon binnendringen.
    Onze methode bleek effectief, want onze twee volken overwinterden met succes. 100 % dus, tegenover 0 % het jaar daarvoor.
    We zijn benieuwd voor dit jaar, want ook bij ons is het ongewenste bezoek alweer dagelijkse kost.
    Succes aan allen.

  • leontine Uijthof

    31-05-2023 om 22:31

    @marinus pannevis, als je mij een mail stuurt, stuur ik je de bestanden toe. leontine.uijthof@gmail.com

  • Ronny De Vylder

    01-06-2023 om 08:47

    Files om zelf een AH-val te printen kan je hier vrij downloaden;
    www.thingverse.com/thing:3509859

  • Jean Janssens

    03-06-2023 om 09:04

    Uit testen in Vlaanderen is gebleken dat vele aangeboden en geprinte trechters niet functioneren om de koninginnen te vangen. Er dienen dan uitboringen te gebeuren met als gevolg dat de val niet meer selectief is maar alles vangt. Uit de test bleek de val van het Vlaams Bijeninstituut als enige in alle omstandigheden te functioneren. Ok, ze zijn duurder maar hier zit blijkbaar wel degelijk een onderzoek achter zoals het VBI zelf beweert. En ze zijn makkelijk te bestellen via hun webshop. Na enkele teleurstellingen ben ik voorstander geworden van degelijk materiaal en niet meer van die zelf in elkaar geknutselde spullen.

  • karin ( bonheiden, belgië)

    04-06-2023 om 09:34

    @ Jo,
    hoi, wij hebben gans de zomer gejaagd op hoornaarnesten, gevonden en verdelgd.
    Enkel zoet in de vallen is niet echt een goed idee, je trekt er ook bijen mee aan. Beter is witte wijn, suiker en bier, telkens 1/3, de zuren en de alcohol weren bijen af. Vallen zetten is ook prima in de vroege lente om koninginnen te vangen, maar in de zomer bereik je er niet zoveel mee. Het is zinvoller lokpotten te zetten, de AH te merken en te timen en volgen om zo het nest te kunnen vinden en laten verdelgen. Je kan nooit alle werksters van een nest vangen in de vallen en dus produceert ieder nest tot 500!! nieuwe koninginnen tegen september, oktober. waarvan dan 10% de winter overleeft en nieuwe nesten begint in het voorjaar....succes met de jacht!

  • Mike

    18-06-2023 om 09:35

    Ik kwam op een website een houten kast tegen met iets wat lijkt op een koninginnen rooster. Nu niet meer vindbaar.
    kan iemand helpen?

    Ha Mike, koninginnenroosters in houten lijsten zijn overal te koop. Groet van Ben

  • Mike

    19-06-2023 om 11:51

    Beste Ben,
    Excuus voor mijn onduidelijkheid.
    Weet ook wel waar ik koninginnen roosters kan halen, voor het geval ik ze niet meer heb.

    Het onderwerp is Aziatisch Horenaar en vangkasten?
    Ik ben niet in de gelegenheid om kunststof te printen.
    Vandaar mijn vraag of er ergens houten kasten te koop zijn.

    beste Mike, Vangkasten voor Aziatische hoornaars heb ik zien staan bij het Bijenhuis in Wageningen. groet van Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.