30-06-2015

Baard maken

De foto kan ik pas achteraf leveren, maar dit is vast een "early alert". Ervaren imkers kennen het verschijnsel "baard maken" al jaren, maar als je het voor de eerste keer ziet, ben je bang dat je volk aanstalte gaat maken om te gaan zwermen. Het beeld bestaat uit duizenden bijen zittend tegen de voorkant van de kast en uiteindelijk ook onderaan de vliegplank. Het beeld onderaan de vliegplank lijkt door de geweldig doorhangende tros bijen op een grote baard.

Het verschijnsel ontstaat bij grote volken, die de interne warmtehuishouding proberen te verbeteren door deels buiten te gaan zitten. Dit geeft meer luchtdoorstroming aan de binnenkant van de kast. Als imker is het verstandig - mocht je dit nog niet gedaan hebben - om de schuifladen uit de kast te halen. Dit geeft meer ventilatiemogelijkheden voor de bijen.

Het baard maken op zich is een gezond verschijnsel, het betekent dat de volken sterk zijn (tenzij ze een te kleine behuizing hebben). Soms blijft de baard de hele nacht aanwezig en is pas tegen de morgen op zijn kleinst. In de loop van de dag groeit de baard weer aan tot enorme proporties,

Zodra de hittegolf ten einde is, verdwijnt dit verschijnsel ook wel weer.

Ga tijdens een hittegolf niet reizen met je bijen, het is vragen om een warmloper.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Annet

  30-06-2015 om 08:54

  Beste Ben, mijn bijen staan in de volle zon in mijn achtertuin. Is het een idee om er een parasol boven te zetten of raken ze dan helemaal in de war. Met een parasol hebben ze tenminste een beetje schaduw. Zal wel een rare vraag zijn? Alvast bedankt!

 • Ben SdC

  30-06-2015 om 09:10

  Je moet de omgeving inderdaad niet veranderen. Haal de schuiflade er maar uit. Mocht dat niet kunnen, dan redden de bijen zich prima door op het terras buiten te gaan zitten ;-)

 • Lineke

  30-06-2015 om 15:06

  Ik ben heel blij met je bericht. Als beginnend imker zou ik inderdaad in paniek raken als dit zou gebeuren. Nu weet ik dat het met de warmte te maken heeft. Vooralsnog vliegen ze gewoon lekker. Maar de kast staat dan ook alleen in de ochtend in de zon....

 • Eugenie Hennes

  02-07-2015 om 10:58

  Is het maken van een tropendak een idee? Mijn aflegger staat nog op een zesramer en vorige week waren twee ramen nog maar aan een kant uitgebouwd, dus nog genoeg ruimte lijkt me. Maar nu zie ik inderdaad al wel een beginnende baard. De houten kast heeft een zinken dakplaat dus dat wordt wel flink heet. Een tropendak is eigenlijk een extra dakje met ruimte tot het echte dak zodat de wind er door kan waaien om het af te koelen.

 • Wim Mulder

  03-07-2015 om 09:42

  een vraag kun je wel je kast inspecteren als er een baard is?

 • Ben SdC

  03-07-2015 om 12:00

  De inspectie kun je het beste 's morgens vroeg doen bij extreem warm weer, dan is de baard weer op zijn retour. Ik heb net nog 8 volken gecontroleerd, waarvan er 1 een duidelijke baard had. Gezien de mega grootte van dit volk waren ze ook begonnen met het optrokken van zwermcellen. Allemaal weg gebroken en volgende week bij betere temperaturen de moer maar eens opzoeken en vervolgens een flinke broedaflegger van dit volk maken. De moer was nu nog goed aan de leg.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.