22-06-2017

Baby TBH-tje

Afgelopen dinsdag heb ik een broedafleger met jonge F1 Buckfast moer zijn eigen TBH gegeven. Tot op heden waren het moeder- en dochter volk in dezelfde TBH gehuisvest. Echter het jongste volk gaat in het kader van de ledenwerfactie "Buckfast in de kast" binnenkort naar Zeeland. Zowel de Carnica- als de Buckfast verenigingen kennen dergelijke acties.  

Een 6-lats TBH is handig voor jonge volken, nazwermen en broedafleggers. Voorzien van gaasbodem zijn ze goed geschikt om mee te reizen.

In onderstaande video zie je het overzetten van de raten, het gebruik van PET-flessen om te voeren en de wijze van toepassen van Hive Clean in een TBH. In de daaronder geplaatste video zie je het gebruik van spacers voor de productie van raathoning in een TBH.

Leuke video's om gezien de afschaffing van de roamingkosten ook eens op je vakantieadres te bekijken.

Meer info over het imkeren in Dadant-, spaar- en TBH-kasten vind je in het imkerboek, 4e uitgave "het jaarrond imkeren etc". Dit rijk geillustreerde boek is tevens voorzien van tientallen linkjes naar You Tube video's. Het boek is mede gebasseerd op Bijenwerk, als onderdeel van NBV-Imkernieuws.

Ben Som de Cerff, auteur van Bijenwerk en het imkerboek, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Mathijs

  22-06-2017 om 17:31

  Dag Ben,
  Goede video's weer!
  Mijn TBH zit nu op 19 latten, maar de dracht is slecht hier, veel te veel imkers en enorm droog. Op de tweede stand 6 km verderop doen ze het geweldig. Mijn TBH heeft alleen de eerste 3/4 latten en de laatste 1/2 latten geen broed, het broednest is lang in plaats van 1 lat vol broed zoals bij jou. Wat kan ik daaraan doe? Ik ben vorig jaar begonnen met die spacers, alleen omdat er overal broed zit en de spacers op zijn zit nu ergens driekwart van de kast, latten met spacers, ik kan de spacers niet verplaatsten, want de raat zit meer naar achteren gebouwd op de lat. Heb je tips voor mijn problemen?
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  22-06-2017 om 17:58

  Mathijs, er kunnen diverse redenen zijn voor je probleem. Heb je misschien warmbouw toegepast of zit de vliegopening op een andere plaats? Het kan ook zijn dat de moeren niet vitaal genoeg zijn en slechts een beperkt broednest aanleggen.
  Zijn de hoeken van je TBH 115 graden? Zit je broednest aan de voor- of achterkant van de raten?

 • Tanja

  23-06-2017 om 16:06

  Ha Ben

  Omdat ik geabonneerd ben op je you tube kanaal had ik de filmpjes al gezien.Wat goed zeg in de les nog overgehad.Vandaag kwamen de spacers en na t zien van de video fluitje van een cent om te plaatsen.Dank je wel.

 • Wietske

  24-06-2017 om 17:29

  Mooie filmpjes en zoals altijd zeer informatief! Dank!

 • Mathijs

  01-07-2017 om 09:40

  Dag Ben,
  Mijn TBH staat inderdaad op warmbouw, er is mij al laatst verteld dat ze daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. Het broednest zit aan allebei de kanten van de raat alleen weinig en over heel veel latten verdeeld, dus ondertussen heel veel broed. Ik denk dat de hoek goed is, ze bouwen alleen nieuwe raat vast. Ik heb de kast nagemaakt van een werktekening die ik ooit naar jou had gestuurd, die kwam op hetzelfde neer zei je toen.
  Groeten Mathijs.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.