16-10-2018

Beespace boven de raampjes

Bijen scheppen hun eigen loopruimte boven de toplatten van de raampjes, indien ze daartoe in de gelegenheid zijn. Blijkbaar weten ze dat ze in de winterse kou soms moeten verhuizen om aansluiting te houden tot de wintertros en de wintervoorraad. De wintertros krimpt namelijk wel 1 tot 2 straatjes bij ernstige kou. Dat verhuizen kan vanwege de kou niet onderlangs en niet langs de voor- en achterkant, want daar is te koud voor een solitaire wandeling. Daarom scheppen onze bijen bovenruimte. Het dak (in dit geval de foliedekplaat) wordt eenvoudigweg gelift, zodat er een centimeter ruimte boven de raampjes ontstaat. Kijk maar naar de volgende foto's, die ik net genomen heb:

 

Deze folie lag van de zomer nog glad op de raampjes. Ze hebben het met steunbalkjes gewoon opgetild. Ze kunnen aan de zijkanten nog bovenop het folie komen. Maar dat doen ze uitsluitend met warm weer. In Amerika zie ik dekplanken met een standaard opening aan de zijkant of in het midden, zodat bijen ook bovenop de dekplank kunnen komen. Waarom verschilt dat van onze dekplanken en waarom vertellen de bijen mij dat ze dit eigenlijk hier ook willen? 

Het lijkt me goed om met deze voorkeur rekening te houden met onze dekplaten of dekplanken. Zorg dus voor voldoende bijenruimte (6 tot 8 mm) boven de toplatten van onze raampjes. In TBH's ontwikkelen onze bijen een hele andere oplossing. In alle raten laten ze aan de bovenkant een gat open, zodat ze een horizontale verbinding krijgen tussen de raten. Overigens staan de gaten niet recht tegenover elkaar. 

Om straks in de winter goede foto's van de wintertros te kunnen maken, heb ik in een kast een bovenruimte van 3 cm onder het plexiglas aangehouden.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Lineke

  16-10-2018 om 14:02

  Goed om te weten! Ik had het er met een krabber zo vanaf gekrabt.. maar laten zitten dus!

 • jan van Cadsand

  16-10-2018 om 14:57

  dat zullen ze NU zeker, volbouwen, met gaatjes net als in de t.b.h. Hier in de polders bloeit het mosterd zaad overal Volop, en er komt honing en stuifmeel binnen. ik ben bang dat er veel te veel voer in zal zitten, voor de uitbreiding in het voor jaar. Op tijd de sluitramen er uit in mijn bovenbak en lege naast het broed hangen, als de temperatuur het toelaat.

 • Ben de blogger

  16-10-2018 om 15:47

  Jan, ik heb bij geen van mijn 10 bijenstanden mosterd in de buurt. Gelukkig niet. De bijen verdienen winterrust en moeten niet langer slijten en broed verzorgen. Dus het is uitsluitend Klimop waarop gevlogen wordt. Die ruimte blijft bij mij wel leeg. Ik zou de sluitramen pas volgend voorjaar vervangen door kunstraat.

 • Anoniem

  16-10-2018 om 19:44

  Zeker goed om te weten.
  Ik dacht aldoor dat de folie van mij te krap was. Ik snapte niet, waarom ze de ruimte tussen dak en folie opzoeken, ook in de zomer. Ik weer balen als ik weer dode bijen zag onder het dak.
  -Najaar/winter laat ik dit dus voortaan zitten, maar misschien moet ik het ook jaarrond wat meer laten zitten? Ik heb ook segeberger kasten.
  -Is het zinvol om bv een dun takje dwars over de raten leggen en daarover afdekfolie?


  JES, vorig jaar heb ik inderdaad ook 1 takje onder het folie gelegd, zodat er ruimte overbleef voor de bijenruimte. Kijk maar naar berichten met foto's van vorig jaar winter, dan zie je het stokje wel.

 • Ghislain De Roeck

  16-10-2018 om 19:55

  Ben ik niet zo zeker van, Ben. Ze doen dat mij bij ook wel, maar tillen is daar dan toch niet bij want de afdekking bestaat uit een kader en twee glazen afdekplaten. Zal dus wat zwaar zijn, denk ik toch.

  Ghislain, bij mij liften ze ook uitsluitend folie dekplaten, tevens mits er boven ruimte is om te liften. Plexiglas blijft natuurlijk op z'n plaats liggen.

 • Staf

  16-10-2018 om 20:01

  Is het dan wel verstandig om de broedbak af te dekken met plasticfolie? Deze zakt wat door zodat er weinig of geen ruimte kan vrijgemaakt worden omdat daarbovenop nog een dekplank met isolatie ligt alsook het daaropliggende dak.


  Staf, ik gebruik het iets dikkere folie, dus niet gewoon huishoudplastic. Onder het dak zit ruimte, waardoor ze randjes langs het folie kunnen bouwen en steuntjes op de toplatten

 • Twan

  16-10-2018 om 20:30

  De kunststof afdekplaten van Segerberger zijn dusdanig gemaakt dat de bijen bovenlangs kunnen lopen.

 • Ingrid

  17-10-2018 om 00:21

  Wat zijn ze toch ongelovelijk slim!
  Dank je wel voor deze uitleg..
  ik heb het nog niet gezien maar als ik dit bouwsel ook ga krijgen begrijp ik tenminste waarvoor ze dit doen.
  Ik heb een dadant met zo’n speciaal doorzichtige afdekplastic (voorgevormd) kijken of ze t daar ook mee kunnen..

 • Louis

  17-10-2018 om 08:55

  bij mijn kasten zit er +- 8 mm tussen de bovenkant van de ramen en de dekplank of plexi .. het ene volk bouwt dit dik aan en ander dan weer niet ... in het voorjaar schraap ik deze weg en als ze dan veel beginnen aan te bouwen krijgen ze plaats/ramen bij

 • ROBERT

  17-10-2018 om 17:36

  Bij ons in de streek bloeit Phacaelia rijkelijk. Bijen vliegen met dit warme weer volop en brengen nectar en stuifmeel binnen. Kan dit teveel zijn zodat er geen ruimte meer overblijft voor overwinteren?
  Wat doe ik het best, laten zitten of voederramen wegnemen?

 • Ben de blogger

  17-10-2018 om 17:46

  Robert, gewoon laten gaan en niets doen, is het beste. Volgende week weer kouder dan eten ze ook weer veel.

 • Herman

  17-10-2018 om 21:05

  Dit bouwen de bijen het hele jaar door onder de folie ,aan het eind van het jaar als de voerbak erop gaat haal ik het nog een keer weg .Als ik dan de voerbak eraf haal dan bouwen ze direct weer steunraat ook als er een isoplaat op ligt die duwen ze dan gewoon omhoog ,Ik heb dan alle was een heel jaar kunnen oogsten en de bijen kunnen bouwen iets wat ze graag doen .M.vr.gr. Herman.

 • Hans

  18-10-2018 om 11:23

  Bij lopen ze ook graag op het folie, maar vervelend is wel dat bij sommige volken lijkt alsof ze de weg terug niet weten te vinden en dan heb je steeds dode bijen. Wat daaraan te doen...

 • Ben de blogger

  18-10-2018 om 12:14

  Hans, soms overweeg ik wel eens om een permanente ronde opening van 3 cm rond in het folie te maken. De dakisolatie is toch voldoende. Maar nog niet geïmplementeerd. De Amerikanen hebben dit standaard in hun dekplanken. .

 • Jos Steegh

  20-10-2018 om 11:43

  Wij gebruiken tafel laken folie 60x60 op segeberger kasten dit overlapt iets met de buitenrand, zodoende kunnen er geen bijen boven de plastic komen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.