04-08-2016

BeeVital - Hive Clean

In onderstaande video pas ik het middel Hive Clean toe als varroabestrijdingsmiddel. Denk eraan dat je een dergelijke behandeling drie keer moet uitvoeren. Om de zes dagen, dus op dag 1, dag 7 en dag 13 moet je het toepassen. Hiermee overbrug je de 'gesloten broed periode' zodat de mijten in het broed na het tussentijds uitlopen ook nog behandeld worden. De dosering is in vergelijking met oxaalzuur dermate laag (ongeveer 15 ml per behandeling) dat dit geen schade aan de bijen te weeg brengt. 

In het middel zitten: citroenzuur, oxaalzuur, mierenzuur, etherische olien, sacharose, propolisextract en water. Dit zijn dus componenten, die ook in andere varroabestrijdingsmiddelen zitten. Over de werking en de effectiviteit van Hive Clean bestaat een wetenschappelijke publicatie, die kun je vinden als je klikt op  dit PDF bestandje.

Wil je de varroamijten nog een keertje het broed uit zien kruipen (als je goed kijkt, zie je ook lichter gekleurde dochters in de cel) kijk dan naar de volgende korte video:

In de onderstaande video pas ik de Hive Clean behandeling toe in een Dadant afleggervolk. Op dezelfde wijze kun je een zesramer of andere kasten behandelen. Door de getoonde beweging te maken pas je de juiste dosering toe. E.e.a. heb ik met water boven een afwasbak uitgeprobeerd.

In de video heb ik over cachets, dat moet natuurlijk sachets zijn. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Aad Obbens

    05-08-2016 om 11:17

    Ha Ben, spuit je Hive Clean op beide broedbakken als je volk op twee bakken zit of alleen op de bovenste?
    Daarnaast vraag ik me af hoe je de Apiguard behandeling kan rekken tot 4/6 weken als de bijen die bakjes zo snel legen of is die termijn meer van toepassing op Thymovar?

  • Henk Postma

    05-08-2016 om 11:38

    Hallo Ben, ik zie op verschillende latten in je kasten de letter V staan, geeft dat de richting aan van de lat in de kast en hoe hij bebouwd is, en betekent dat als je een lat verplaatst van de linker naar de rechterhelft van de kast of broednest dat je deze om moet draaien?

  • Edith

    05-08-2016 om 11:57

    Toch vind ik,het vreemd dat er niet de percentages van oxaalzuur en mierenzuur op vermeld staan, dat zou ik nu heel graag willen weten! Zo weet je nog niet wat je nu eigenlijk gebruikt.

  • Kees

    05-08-2016 om 12:36

    Hoi Ben, pas je deze behandeling maar een keer toe,
    of moet je deze nog twee keer herhalen?
    Mag je de behandeling ook toepassen als de JK nog net niet aan de leg zijn?

  • Blogger Ben

    06-08-2016 om 09:27

    Aad, alleen de bovenste bedruppelen, de bijen brengen het via hu harenkleed wel verder in het volk. Apiguard behandeling hoef je niet te rekken, als het eerste bakje na 14 dagen leeg is, zet je de 2e er gewoon op.
    Henk, kunstraat heeft twee kanten. Kijk maar tegen het licht in, je ziet een "Y" in de cel en aan de andere kant een omgekeerd "Y", met het pootje naar beneden. Ik zet alle kunstraat vanuit het midden geredeneerd met de "Y" naar buiten gericht. Dit zouden de bijen in de natuur doen, volgens deze theorie. Dit is voor mij een experiment, je kunt meer info op internet vinden.
    Edith, eens. Maar waarschijnlijk is de juiste verhouding van de componenten het geheim van de smit.
    Kees, een kast met een niet leggende jonge moer maak je nooit open i.v.m. inballen.

  • Ferry

    06-08-2016 om 14:34

    Dank voor het bericht. In dat geval staak ik met de net gestartte thymovar strips (komende weken veel te koud daarvoor) en geef ik ze een hive clean behandeling!

  • Anton

    06-08-2016 om 15:19

    Dag Ben,

    Ik gebruik Apiguard. U Hive Clean. Blijkbaar werkt u liever met Hive Clean. Mijn vraag: wat is het voordeel van Hive Clean tov Apiguard of maakt het niet veel uit.

    Met vriendelijke groet, Anton

  • Ben de Blogger

    06-08-2016 om 17:12

    Anton, ik gebruik Hive Clean, Thymovar, Apiguard en mierenzuur. Zo kan ik zelf ervaren hoe e.e.a. uitpakt. Bovendien voorkom je zo resistentie tegen een bepaald middel. Ik vind Apiguard nog net iets makkelijker in de toepassing dan Hive Clean.
    Blikje open trekken, neer leggen en klaar.

  • Marga

    07-08-2016 om 13:40

    Ik heb een andere vraag dan de behandeling met hiveclean en varroabestrijding. Waar kan ik die stellen? Mijn vraag is; ik heb een TBH. Rechts het "oude volk" en links ( een vrij kleine) zwerm van dit volk. Ik wil ze verenigen. Wanneer doe ik dat? (Bij een spaarkast zou ik het nu doen. )Voor- of najaar? In het boek " natuurlijk imkeren" staat nl voorjaar en gwoon de scheidingswand weghalen, geen krant of iets dergelijks. Kan dat zo maar?

  • Ben de Blogger

    07-08-2016 om 14:15

    Marga, alle maanden met een "R" in de maand, zijn geschikt. Maar nu kan je ook al verenigen. Check wel even of beiden volken beschikken over een goed leggende moer, desnoods zelf de oudste moer wegnemen of ze het zelf laten uitvechten. Hang op de plaats van het scheidingsbord een krantje met spleetjes tussen beide volken. Zorg wel dat de ramen aan beide kanten van de krant zijn bezet met bijen, anders blijft de scheiding wellicht gehandhaafd. De volgende morgen ligt de krant voor de deur. Je kunt de vliegopening van het kleinste volk daarna sluiten. De bijen blijven daar nog wel een paar weken op aanvliegen, maar lopen vervolgens wel naar de andere opening.
    In het voorjaar kun je de krant inderdaad achterwege laten. In oktober en november ook.

  • Renee Dijkshoorn

    07-08-2016 om 16:26

    Hallo Ben, zojuist hebben we ons volk in een TBH behandeld met Hiveclean. Nu las ik in jouw blog van 1 augustus dat bijen bij andere varroabestrijdingsmethodes aan de buitenkant van de kast kunnen gaan hangen. Blijkbaar doen ze dit ook bij Hiveclean, er hangt namelijk een grote hoeveelheid bijen aan de buitenkant van de kast, bij de ingang.
    Of is er iets anders aan de hand?

  • Ben de Blogger

    07-08-2016 om 18:55

    Renee, ik denk dat dit meer te maken heeft met de volkssterkte en de buitentemperatuur vandaag. Toch zou het ook te maken kunnen hebben met de etherische oliën en zuren, die in Hive Clean zitten. Zelf is het mij nog niet opgevallen.
    Buitenzitters zijn wel sterke volken, dus een gezond teken!

  • Lidewey

    22-09-2016 om 22:09

    Ik heb afgelopen maandag de laatste behandeling met Bee Hive Clean gedaan van de 3. Ik zie nog erg veel mijten op de varoaplank. Is het aan te raden om zondag voor de 4e keer met Bee Hive Clean mijn volk te behandelen of heeft dit weinig zin? Zo nee, kan je met Bee Hive Clean op een mooie dag in de winter ook nog kunnen behandelen?

  • Ben de blogger

    23-09-2016 om 14:38

    Lidewey, na je laatste behandeling kunnen er nog een week lang mijten uit het uitlopende broed naar beneden vallen. De verhoogde dagelijkse mijtenval moet over twee weken duidelijk minder zijn geworden.
    Zit de mijtenval nog boven de 10 mijten per dag, dan zou ik nog een keer behandelen. Vervolgens begin december nog een keer met oxaalzuur of hive clean druppelen (in Hive Clean zit ook o.a. oxaalzuur).

  • Lidewey

    26-09-2016 om 10:48

    Bedankt voor je reactie! Ik vroeg me ook nog af wat je met de mijten op de varoaplank doet. Mag je de varoaplank in de buurt van de kast afslaan of is het aan te bevelen ze in het vuilnis te gooien of te verbranden oid?

  • Ben de blogger

    26-09-2016 om 11:12

    Lidewey, je kunt de schuifladen gewoon in de buurt van je kasten schoon vegen met je kastbeitel. Die beestjes vinden de weg naar hun gastheren niet meer terug. De pissebedden, mieren en oorkruipers zijn er weer blij mee.

  • Jolette

    19-06-2017 om 20:44

    Hallo Ben, even inhaken op een oud draadje.
    Ik heb vrijdag mijn bijen voor de eerste keer behandeld met Hive Clean. Nu moet je volgens voorschrift de behandeling nog twee keer herhalen, maar ik heb ook een zwerm die vier dagen oud was bij de eerste behandeling en dus nog geen gesloten broed heeft. Moet je die ook nog netjes een tweede en derde keer met Hive Clean druppelen?

  • Ben de blogger

    19-06-2017 om 23:07

    Jolette, een zwerm hoef je maar 1x te behandelen. Je bent wel vroeg met de zomerbehandeling. Gebruikelijk is om dit eind juli te doen. Misschien moet je het nogmaals in de loop van augustus doen.

  • Jolette

    20-06-2017 om 22:39

    Beste Ben, ik schrok een beetje van de vrije val van mijten, vandaar. Mijn primaire doel is toch niet de honingoogst. Ik ga ervan uit dat ik het in augustus nog een keer moet doen. Dat is toch geen probleem met Hive Clean?

  • Ben de blogger

    22-06-2017 om 13:44

    Jolette, je kunt rustig in augustus nogmaals behandelen.

  • stefan

    03-08-2017 om 12:04

    Hallo Ben

    hiveclean is 6 maand houdbaar. ik ben mij er van bewust dat dit er niet voor de grap op staat. wordt het effect van het middel versterkt of neemt het juist af na 6 maand.

    i

  • Ben de blogger

    03-08-2017 om 12:46

    Stefan, Hive Clean is ongeopend langer houdbaar. Geopend inderdaad 6 maanden. Bij een gering aantal volken kun je overwegen om 10 ml sachets te kopen.
    Op welke wijze de werking verandert na 6 maanden na opening weet ik niet.
    Ik zou zeggen na 1 seizoen niet meer gebruiken.

  • stefan

    04-08-2017 om 17:03

    bedankt voor je antwoord

  • Freddy

    26-11-2017 om 09:28

    Ben. Hoe ga je om met hiveclean tijdens de dracht? Haal je de HK er dan enkele weken af of kun je die gewoon laten staan danwel direct weer terugplaatsen.

  • Ben de blogger

    26-11-2017 om 15:29

    Freddy, volgens de producent van Hive Clean kun je het middel ook tijdens de dracht toepassen. Gezien de bestanddelen geloof ik dat ook wel. Zelf beperk ik me bij het behandelen met Hive Clean altijd tot de zomerbehandeling na het afnemen van de zomerhoning. Mocht ik toch in een incidenteel geval veel DWV-bijen voor een kast tegenkomen, dan gebruik ik Hive Clean toch in het broednest gedeelte van de kast. Daarna HK terug direct terug plaatsen.

  • Manfred

    22-01-2018 om 20:23

    Beste,
    Is de hive clean ook te koop in een Boerenbond, tuincentrum, drogist of dergelijks , aub ?
    Mvg Manfred

  • Ben de blogger

    23-01-2018 om 08:59

    Manfred, nee, uitsluitend bij de imkervakhandel. Het is natuurlijk online ook te bestellen. Denk eraan: eenmaal geopend slechts 6 maanden houdbaar.

  • Manfred

    26-01-2018 om 08:13

    Beste,
    Is de hive clean ook te koop in een Boerenbond, tuincentrum, drogist of dergelijks , aub ?
    Mvg Manfred

    Nee, Manfred, zie boven.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.