21-03-2016

Bij verzamelt koffie

Bij verzamelt koffie

Afgelopen donderdag hoorde ik tijdens het werken in de moestuin steeds een bij vliegen op de composthoop. Bij nader inzien bleek deze bij droge gemalen filterkoffie te verzamelen uit een filterzakje op de composthoop als ware het stuifmeel. Ze verzamelde de koffie aan haar achterpoten en kwam ook na het lossen van haar vrachtje iedere keer weer terug. 

 

 

 

 

Op onderstaande, korte, deels onscherpe video is te zien dat ze de koffie met haar voerpoten los haalt en vervolgens onder het vliegen door naar achteren brengt. De kleur van de 'koffieklompen' is natuurlijk bijna zwart. Het is bekend van bijen dat ze zelfs koolstofgruis kunnen verzamelen, maar wat de beweegredenen zijn om koffie te verzamelen is voor mij een raadsel.

Zal het betreffende volk straks beter geconcentreerd de voorjaarsoogst binnen halen door het gebruik van cafeine? Of proberen ze door in het kofiedik te kijken, te voorspellen wanneer het eindelijk voorjaar wordt? 

Uit deze BLOG blijkt wel dat het een beetje komkommertijd is in de bijen. Vul daarom nu nog even de uitwinteringsenquete svp in! Zo'n 120 imkers gingen je voor!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • monica

    21-03-2016 om 12:21

    wat BIJzonder dat ook bijen 's ochtends koffie nodig hebben! :)

  • Harry Kal

    21-03-2016 om 12:28

    Het gaat om de structuur van de stof.
    Omdat het lijkt op stuifmeel (qua grootte en gevoel) verzamelen de bijen de koffieprut.
    Vandaar ook het kolengruis.

  • Blogger Ben

    21-03-2016 om 12:53

    Die link had ik ook al gelegd. Maar het waarom ontgaat me nog. Ze zouden ook leemachtig stof kunnen verzamelen of zandkorrels. Hoe vinden ze gemalen koffie en koolstof? Hoe vinden ze koolstof of koffieprut? Ze zijn er niet voor opgeleid. En vergelijkbare stoffen met dezelfde structuur laten ze blijkbaar links liggen. Voor mij blijft het een raadsel.

  • Hanss

    21-03-2016 om 13:16

    In koffie zijn verschillende zuren aanwezig waaronder mierenzuur, Misschien als een eigen bestrijdingsmiddel tegen de varroamijt....

  • Blogger Ben

    21-03-2016 om 13:21

    Ik vermoed ook dat geur een rol moet spelen bij het vinden van het koffiegruis. Vanmorgen waren er twee bijen koffie aan het verzamelen.

  • Harry Kal

    21-03-2016 om 14:06

    Ik zie een experiment ontstaan.
    Zet 20 tafeltjes neer met allerlei zaken die op stuifmeel lijken waaronder koffieprut, kolengruis en andere zaken.
    Kijken of ze voorkeur hebben veer een of ander.

  • Sari

    21-03-2016 om 14:07

    Honingbijen krijgen een kick van cafeïne .
    Door de snelheid waarmee ze van bloem naar bloem vliegen, kunnen ze moeilijk onthouden hoe de bloem eruit ziet.
    Uit Brits onderzoek blijkt dat het geheugen van de honingbijen erop vooruit gaat door cafeïne in de nectar van citrus- en koffieplanten.

    Dus Ben jouw bijen zullen dit jaar super slim zijn ;-D

  • Gonnie

    21-03-2016 om 16:07

    Stonden de moorkoppen al klaar op de vliegplank ?

  • Anoniem

    21-03-2016 om 16:12

    Margaret Couvillon van de Universiteit van Sussex zocht het uit. Eerder was al uit onderzoek gebleken dat bijen een mentale oppepper krijgen van met mate verstrekte cafeïne. Couvillon trainde honingbijen op twee voedselplekken: één met cafeïneverstrekking en één zonder. En met dezelfde voedingswaarde aan suikers (Current Biology, online oktober).

    De bijen op koffie bezochten hun plek vaker. En eenmaal terug in hun kast, waren ze veel enthousiaster over hun voedselbron. De kans dat ze hun bijendansje begonnen om anderen te wijzen op hun vondst was groter, en ze voerden het dansje váker uit. Resultaat? Vier maal zoveel bijen bezochten de koffieplek. Allemaal overenthousiast en inefficiënt, want zoveel aandacht verdiende hun plek niet qua voedselopbrengst.


    Daarop volgde een mooie truc: op beide plaatsen werden dezelfde voedselreservoirs leeg aangeboden. De aanhangers van de plek die eerder cafeïne leverde, bleven volhouden daar hun vocht te zoeken. Nijver en gedreven als altijd, maar nutteloos. Ze weigerden om te kijken naar nuttiger voedselplekken. Terwijl de koffie-vreemde bijen alweer lang zochten naar nieuwe en waardevolle voedselbronnen.

    De koffie-bij kan dus een junk worden die weinig meer bijdraagt aan het officieel gewenste reilen en zeilen van de maatschappij. Haar zusters die gevarieerd bloesemthee gebruiken, zetten bruto aanvankelijk misschien minder om. Maar gestaag en kalmpjes doorwerkend zijn ze wel van meer waarde voor de kolonie. En voor haar overleving op lange termijn, schroomt de onderzoekster niet te veronderstellen – maar dat moet eigenlijk nog worden onderzocht.

  • Wim Mulder

    21-03-2016 om 16:26

    Ben,

    hoe krijg je het voor elkaar, knap en leuk tegelijk

  • Maria Peters-Faassen

    21-03-2016 om 16:44

    Dit heb ik precies hetzelfde gezien op onze composthoop!!
    Daar zaten wel 30 bijen op de koffie bij elkaar, ook mer zwarte klompjes aan hun achterpoten. War frappant dat jij dit nu ook ziet.

  • Johan Kops

    21-03-2016 om 17:25

    Bij mij vliegen ze steeds in een afvoerpijp van de cv-ketel, halen ze daar koolsteengruis? En waarom verzamelen ze dat?

  • Huub

    22-03-2016 om 16:21

    Ik denk dat het bij Ben in de Achterhoek al 1 april is!

  • Wimbee

    29-03-2016 om 11:31

    Bij mij ook geconstateerd!

  • Benthe

    29-03-2016 om 11:41

    Ik strooi altijd wat koffiedik onder de bijenkast tegen mieren. Dat helpt wel tegen mieren, wat het doet voor mijn bijen weet ik niet.

  • Martin

    29-03-2016 om 11:59

    Ik denk even hardop:
    - mineralengebrek?
    - afwijkend gedrag door neonicotinoïden?
    - bouwmateriaal samen met propolis?
    - drinken bijen bij voorkeur (zuur?) vocht met een smaakje? In koffie zijn verschillende zuren aanwezig zoals azijnzuur, mierenzuur,
    appelzuur, melkzuur, chinazuur en chlorogeenzuur. Bron: http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/CF-211-koffie.pdf

  • Johannes Hellenthal

    29-03-2016 om 12:26

    Te ver door geteelde haaldrift ! Misschien?

  • Anoniem

    29-03-2016 om 13:09

    het is bijna 1 april toch????

  • Anoniem

    29-03-2016 om 17:49

    De bijen halen ook stof van hardhout.

  • Theo Wentink

    29-03-2016 om 20:29

    Bijen blijken ook vatbaar voor nicotine verslaving in de neonicotinoïden is gebleken, dus waarom niet voor cafeïne.

  • Tiem van Veen

    30-03-2016 om 22:45

    Dit verschijnsel heb ik in de jaren 80 al eens waargenomen bij mijn bijen ook in het vroege voorjaar op de winterstandplaats. Dit was in een zeer drachtplantarme omgeving. De weersomstandigheden waren toen goed. Het verzamelen van koffiedik kan dan gezien worden als een bevestiging van grote drachtarmoede. Koffiedik is dan 'second best'. Ook bekend is het verzamelen van steengruis in de buurt van steenbakkerijen en roestsporen verzamelen op graslanden in de herfst. Naar mijn mening een bevestiging van pure drachtarmoede. Reis in het voorjaar naar een omgeving met wilgen!

  • Blogger Ben

    30-03-2016 om 22:58

    Er staan hier ontzettend veel bloeiende wilgen. Misschien was het een eigenwijze bij ;-)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.