16-11-2016

Bijen houden schoonmaak

Bijen houden schoonmaak

Na twee dagen zacht weer komen de bijen los van de wintertros. Je ziet onmiddellijk de gevolgen. De mijtenval is in de laatste 24 uur zeker een factor 3 x hoger dan de dagen er voor. Blijkbaar blijven dode mijten in de wintertros hangen en deze vallen pas, zodra de tros losser komt te zitten. 

Bij het zwakste volk hier in de achtertuin (het in oktober verenigde volk), die ook de hoogste besmettingsgraad heeft, zie je tal van dode bijen op de vliegplank liggen, die de kast uitgewerkt zijn. De afgelopen dagen hebben de bijen niets op kunnen ruimen en die achterstand wordt vandaag ingehaald, de dode bijen op de bodem van de kast worden weer keurig opgeruimd.  Bij de gezonde volken zie je misschien hooguit 1 dode bij op de vliegplank. Zodra de zon vandaag door komt, zullen de bijen weer met honderden tegelijkertijd voor de kast hun rondjes vliegen en zonodig hun endeldarm legen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Margriet

  17-11-2016 om 14:40

  Dag Ben,
  Bij de hoge temperatuur van woensdag bedacht ik dat ik misschien de honingkamers die ik onder de broedkamers heb geplaatst kon weghalen maar heb dat niet gedaan omdat ik me afvroeg of de volken in deze tijd nog wel op die manier gestoord mogen worden. Er werd in de middag opgeruimd en voor de kast gevlogen.
  Die honingkamers zijn er bij het begin van de inwintering onder gezet omdat er nog broed in de (honing)ramen zat en omdat de volken toen nog erg groot waren.
  Was die beslissing goed of had ik ze toch kunnen weghalen? Wie weet loopt de temperatuur binnenkort nog eens zover op en kan ik het alsnog doen.
  Graag jouw mening en alvast dank.

 • Ben de blogger

  17-11-2016 om 15:40

  Margriet, je hebt de juiste beslissing genomen. Het heeft geen zin de onderbak nu weg te nemen. Laat de onderbak maar zitten tot begin maart. Misschien is je wintertros wel zodanig groot dat ze soms deels op de HK-ramen zitten, je weet het niet. Maar kwaad kan het zeker niet om de HK te laten staan.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.