14-10-2017

Bijen op de grond

Bijen op de grond

 

De metamorfose nadert zijn voltooiing. Het wintervolk is eind van deze maand (oktober) gevormd. Maar verloopt alles volgens plan? Worden uit het broed de langlevende winterbijen gezond geboren of zijn ze deels aangetast door virussen. Een ernstige mijtenbesmetting kan bij een volk met weinig weerstand tegen virussen dramatische gevolgen hebben.  De virussen zorgen bij verminderde weerstand voor verkreukelde vleugeltjes of voor verlammingsverschijnselen. Gisteren kwam ik zo'n volk tegen. Vele kruipende bijen liepen in het gras voor de kast met gezond uitziende vleugels, dus blijkbaar had het verlammingsvirus toegeslagen. De overige negen volken op die stand zagen er gelukkig sterk en gezond uit. 

Klik op de onderstaande foto's om door het folie heen het verschil te zien tussen een sterk en een verzwakt volk. Zodra de temperatuur in november echt begint te zakken, kun je het exacte aantal straatjes tellen. 

Kijk morgen eens op de grond voor je kasten en controleer de volken op sterkte door je folie dekplaten. De inwinteringssterkte is zonder de kasten te openen na te zien. 

Schrik deze dagen ook niet van een sterke stijging van de natuurlijke mijtenval. Bij mij was de mijtenval vanmorgen met 30% gestegen t.o.v. de afgelopen week. Door de hogere temperaturen neemt de bijenactiviteit sterk toe en vallen er daarom ook meer mijten uit het volk. Mogelijk neemt de legactiviteit van de moer ook weer even toe. 

Om positief af te sluiten plaats ik nog een serie foto's van bloemen, die ik afgelopen zondag nog kon fotograferen. De bijen hadden weinig belangstelling voor die enkele bloemen, ze fourageren vrijwel uitsluitend op de klimop of op de eventueel beschikbare groenbemesters, zoals zwarte mosterd.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Willem

    14-10-2017 om 16:25

    Één van mijn zes volken heeft een ernstige varroa besmetting. Per dag vallen er 30 mijten. Wat nu te doen? De andere volken zijn vrijwel schoon. 1 tot 4 mjten per dag.
    Prachtige foto's!

  • Anoniem

    14-10-2017 om 16:29

    Dank je wel voor al je berichten, Ben. Ik ben er blij mee.

  • Anoniem

    14-10-2017 om 18:03

    Kun je de bijen nu nog behandelen bij besmetting en welke mehode te gebruiken?

  • M. van Beest-Groenendijk

    14-10-2017 om 19:13

    Waar zijn die folie afdekplaten verkrijgbaar?

    Groet,

    Marjan

  • Ben de blogger

    14-10-2017 om 19:15

    Veel belangrijker dan de besmetting zijn de sterkte van het volk en de weerstand tegen virussen. Bezet het volk nog de hele broedkamer en zie je geen of zeer weinig DWV-bijtjes of verlamde bijtjes voor de kast dan kunnen ze een hogere mijtenbesmetting nog wel aan. Bovendien werken de bestrijdingsmiddelen niet meer en moet je dus wachten op het uitlopen van al het broed. Gewoon wachten tot eind november en dan eenmalig een oxaalzuurbehandeling uitvoeren.
    Zie je je volk echt zwakker worden, dan kun je het beter nu nog verenigen met een ander zwak of middelmatig volk. Zeker niet verenigen met een sterk volk! Van zwakke of middelmatige volken ook niet natelen volgend jaar! De slechte weerstand tegen Varroa of virussen kan een genetische oorzaak hebben.

  • Anoniem

    14-10-2017 om 21:04

    de bijen vliegen hier ook zeer goed met die warme dagen in Assebroek Brugge .brengen ook veel stuifmeel mee .en inderdaad ook een kleine verhoging van mijten die vallen .

  • Gert Valk

    14-10-2017 om 23:37

    Hoi Ben,
    Bedankt voor je nieuwe blog bericht.
    Nu Weet ik wat ik vorig jaar in oktober met 1 volk gehad heb. Verlammings virus!
    Ik heb 6 weken geleden behandeld met hive clean.
    Toch vielen er de laatste twee weken behoorlijk veel mijten. Vandaag een éénmalige behandeling uitgevoerd met apilive var. Door de hogere temperaturen dit weekend kan dit nog goed zijn werk doen dacht ik.
    Heb jij ervaringen met dit middel? Behalve thymol zitten er ook verschillen etherische oliën in. Het is bijna het zelfde als thymovar dacht ik.
    Alvast Bedankt!

  • Ben de blogger

    15-10-2017 om 08:21

    Gert, begin augustus heb ik zelf api life var toegepast op een stand met 9 volken. Het is eenvoudig toe te passen (2x gedaan, niet 4x). Mijten vielen goed en de volken zien er nu sterk en gezond uit. Volgend jaar afwachten op definitief oordeel. Het is ook geschikt voor bd-imkers. Wel een stukje vitrage oid er onder leggen anders knagen de bijen het weg.

  • Ben de blogger

    15-10-2017 om 09:04

    Marjan, het Bijenhuis en imkerij de Linde verkopen de folie.

  • Cor van den Berg

    15-10-2017 om 10:26

    Folie koop ik al jaren bij Blokker. TAFELFOLIE, doet het uitstekend .

  • Ben de blogger

    15-10-2017 om 10:32

    Cor, blijft het doorzichtig en knabbelen de bijen er geen gaten in (plastics in de honing)? Ik geef de voorkeur aan 0,5 mm folie, daar blijven de bijen vanaf en daar kun je braamraat vanaf steken/krabben. Wel iets duurder...

  • Cor van den Berg

    15-10-2017 om 13:24

    Ik doe dit al zo’n 10 jaar . NOOIT EEN GAATJE GEZIEN ?
    Ook geen plastic in de honing. Na het voeren vernieuw ik elk seizoen het plastic voor de doorzichtigheid’ omdat de bijen de ruimte tussen het bovenlatje van het raampje en het plastic met was/propolis dichtkitten, maar dat doen ze bij elk afdeksysteem cq afdekmateriaal (is mijn ervaring). Vaak is het dichtkitten in vele gevallen toch ook een indicatie dat er een koningin inhet volk aanwezig is, zoals ik dat destijds geleerd heb....
    Beste Ben en collegae imkers neem zelf de proef op de som....lekker goedkoop en je hoeft er geen kilometers voor te rijden!

  • Gert Valk

    16-10-2017 om 20:36

    Hoi Ben.
    Ik heb vorige jaar plexiglas gebruikt van 8 mm.
    Hierop een pir isolatielaag van 40mm.
    Dit ging op zich prachtig, maar...
    Nadeel was dat aan de buitenste 3cm van de plaat toch condens ontstond en daardoor het binnenklimaat vochtig werd. Dit kwam denk Ik doordat de kopse kanten van het plexiglas niet geïsoleerd waren en gewoon op de broedkamer lagen.
    Dus nu heb ik op 5 kasten een plexiglasplaat gemaakt met een 4cm red cedar houten rand rondom. Ook hierop ligt weer pir isolatie. Ben benieuwd..
    Erg leuk in de winter om af en toe is te kijken hoe groot en waar de tros zich bevind.
    Tafelzeil bleef bij ons op de vereniging erg vast zitten en werd snel vies. Het ligt ook eerder op de ramen zodat er minder vrije buitenruimte ontstaat. Gevolg veel braamraat. Ook het eventuele condens loopt op deze manier naar het midden van de kast.
    Groet!

  • Ben de blogger

    17-10-2017 om 10:10

    Gert,
    Die buitenste 3 cm condens langs de randen is op zich niet erg. Zo lang het recht boven de wintertros maar droog blijft aan het plafond dan is het goed.
    Maar red ceder randen is natuurlijk top.

  • Erik

    17-10-2017 om 13:01

    Dag Ben, naar alle waarschijnlijkheid heb ik zelf zo'n kast met het verlammingsvirus. Is dit volk verloren of kan je daar iets tegen doen?

  • Ben de blogger

    17-10-2017 om 13:28

    Erik, het enige dat je kunt doen, is de sterkte van het volk monitoren. Indien in een spaarkast de bezetting in straatjes erg achteruit gaat ( bijvoorbeeld naar 4 of 5 straatjes per 1 november) dan zou je het kunnen verenigen met een ander zwak of middelmatig volk. Samen hebben ze dan wel de potentie om de winter te overleven. Je moet gewoon voldoende massa bijen hebben om elkaar en de K door de winter te helpen.
    Mocht het restant bijen nog wel voldoende sterk lijken, dan moet je vroeg (eind nov) oxalen en maar hopen op het beste.

    Vooral volgend jaar niet van natelen. De weerstand tegen virussen ligt ook genetische vast. Het ene volk heeft met eenzelfde mijtenbesmetting er meer last van dan het andere volk.

  • Marcel Loesberg

    15-06-2022 om 14:22

    Ik heb een wild bijenvok in de schoorsteen.
    We zien regelmatig bijen op de grond lopen en uiteindelijk overlijden.
    Een week geleden is de koningin met de helft van het volk vertrokken.
    Sindsdien zien we enorm veel bijen op de grond lopen en wemelt het van de dode bijen op de grond.
    Bij de nestingang is het veel rustiger dan ik gewend ben.
    Wat kan er met "mijn" bijenvolk aan de hand zijn?

    Ha Marcel, vermoedelijk zijn de bijen verzwakt en daardoor gevoelig voor virussen. Waarschijnlijk zijn ze getroffen door een verlammingsvirus. Helaas betekent dit vaak de ondergang van het volk. Jammer. Er is niets aan te doen met zo'n schoorsteenvolk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.