16-07-2024

Bijenhouden op hoog niveau

Vroeger was het verboden om in New York bijenvolken op daken te plaatsten. Toch gebeurde het maar al te vaak en ontstond er als het ware een ondergrondse beweging van imkers die hun passie niet wilden opgeven. Restaurants ondersteunden dit groene initiatief door de urban honey te verwerken in hun gerechten. 

Inmiddels heeft de Amsterdamse Zuidas ook zijn eigen Urban Beekeepers Joost en Marcel afkomstig uit het Gooi. Boven de skyline van Amsterdam staan de volken op het dak van het Innside Amsterdam Hotel. Uiteraard komt er ook wel eens een zwerm af, die vaak weer de nodige aandacht van de hotelgasten en het personeel krijgt. Kortom een mooie PR voor onze fantstische hobby. 

Met de aanwezigheid van deze bestuivers wordt de zaadvorming aan bomen en struiken verzekerd en vormen de bijen zelf ook een welkome aanvulling op het menu van menig vogel. 

Met dank aan Joost voor de foto's. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Manuel

  16-07-2024 om 17:03

  Ik heb ook een standplaats voor mijn bijen in het centrum van Amsterdam staan en meerdere op het platteland waaronder de Beemster wat mij opvalt is dat de bijen in de stad het stukken beter doen dan op het platteland waar helaas de afgelopen jaren meer gras groeit dan bloemen. April/mei was de tijd van de paardenbloemen maar die zijn hier zelfs in de bermen schaars aan het worden.

 • Karel

  17-07-2024 om 21:33

  Bedankt voor je leerrijke blog, Ben!
  Ook ik heb bijen hoog staan op een gebouw, middenin de stad, maar merk dat ze heel veel last hebben van de wind. Voor de kast worden ze soms bij honderden weggeblazen ...
  Ook die ervaring? Is er wat aan te doen?

  Ha Karel, de natuurlijke habitat van bijen zijn bossen, daar zitten ze op 5 m hoogte in de stam. Onder de kruinen staat weinig wind. Hij blijft dus onnatuurlijk op hoge daken, het zal impact hebben op de honingopbrengst en overlevingskansen. Dus hebben ze het gewoon lastiger op die hoogte om te overleven. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.