13-01-2017

Bijenkasten verplaatsen over korte afstand?

Bijenkasten verplaatsen over korte afstand?

Vanmorgen was het dan eindelijk winter met zo'n 10 cm sneeuw in het zuidoosten. Het maakt de bijen niets uit, de sneeuw is luchtdoorlatend. Uitsluitend bij echte ijsvorming zou je de vliegopeningen schoon kunnen maken.

In de zomer ben je altijd heel beperkt in de verplaatsingsmogelijkheden van kasten, het is 50 cm of meer dan 4 of 5 kilometer. Echter met de huidige weersvoorspelling van langdurige koude is het een goed moment om de bijenkasten over korte afstanden te verplaatsen. Het maakt niet uit of dit 1 meter, 10 meter of 1 km is.  De bijen zullen zich zich bij de eerstvolgende gelegenheid,  wanneer ze weer uitvliegen, opnieuw orienteren op de omgeving. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Tjip Buwalda

  13-01-2017 om 14:33

  Heb inderdaad de afgelopen week 1 kast verplaats over een afstand van 100 meter, is goed gegaan en paar dagen geleden al aktiviteit gezien.

 • Xander

  13-01-2017 om 15:21

  Over korte afstand verplaatsen (enkele tientallen meters) kan door takjes conifeer voor de vliegopening te plaatsen op zo'n manier dat alle bijen er doorheen moeten. De bijen merken dan dat er iets veranderd is en vliegen opnieuw in.

 • Jan van Putten

  13-01-2017 om 16:12

  Leuk en praktisch om te weten

 • Christien Stoffer

  13-01-2017 om 17:00

  Goed om te weten dat je de bijen in de winter wel over een korte afstand kan verplaatsen, mocht de plek in de tuin niet bevallen is dat het juiste moment om dit te doen.
  Ben bedannkt voor de tip

 • eric

  13-01-2017 om 17:36

  kan je de bijen nu ze op de tros zitten ook transporteren over langere afstand (5 km). zo ja Verstoor je de tros niet te erg?

 • Ben de blogger

  13-01-2017 om 18:22

  Eric, ik zou ze niet nodeloos storen. Verplaatsen over grotere afstanden kun je beter in de tweede helft van maart inplannen. Ze zitten nu wel rustig op de wintertros en die moet je niet verstoren als het niet strikt noodzakelijk is.

 • Ferry

  13-01-2017 om 20:00

  Ik heb vorig jaar de kast verplaatst in de winter (3m) maar mijn ervaring was dat er toch (teveel) bijen naar de oude plaats vlogen en verkleumden. Ook bij gebruik van sparrentakken.

 • Ben T

  06-03-2017 om 05:54

  Ik heb noodgedwongen mijn bijen kasten moeten verplaatsen over een stuk van 150 meter en dat heb ik in februari gedaan toen het nog koud was en het ziet er naar uit dat dat goed is gegaan.

 • Greet

  24-03-2020 om 18:49

  Noodgedwongen moeten we onze kasten op korte termijn verplaatsen over korte afstand+\- 1.5km.
  Hoe pakken we dit best aan en in welke tijdspanne. Ik heb ook de mogelijkheid om voor korte periode te verplaatsen over meer dan 5 Km. En daarna naar de thuisstand. Wat geniet de voorkeur?

  Greet, doe het asap! De bijen hebben nu nog een kleine actieradius dus over 1,5 km kun je nu wel verplaatsen. Groet, Ben

 • Rob (newbee)

  06-05-2020 om 11:17

  Mijn vlieger staat nu op +- 5 meter van mijn bijenstand.
  Ik wil de vlieger nu terug verplaatsen naar mijn bijenstand.
  Ik lees hierboven dat dit per 50 cm zou kunnen.
  Als ik de kast 50 cm per dag verplaats, is dat dan een veilige marge? Of moet ik na een verplaatsing meerdere dagen wachten voordat ik weer 50 cm kan verplaatsen?

  En is het dan slim om de kast 's morgensvroeg of juist 's avonds laat te verplaatsen

  Rob, verplaats ze maar rond half negen in de avond, dan zijn we wel binnen. Je kunt ze vanaf nu dagelijks verplaatsen. Alleen wanneer het de hele dag giet van de regen dan een dag overslaan. Ze vliegen zich dagelijks weer in op de kleur en vorm van de kast. In de loop van de middag moeten ze eigenlijk weer gewoon rechtstreeks naar je kast vliegen. In de morgen zie je ze nog twijfelen. Groet, Ben

 • Claudio

  31-07-2020 om 12:02

  Ik moet ook een kast verplaatsen in de tuin. Als de bijen van de winter op de tros zitten is dit dan niet riskant

  Claudio, eind december/begin januari wordt het vaak stabiel iets kouder. Zorg dat het zo'n 3 weken onder de vier a vijf graden geweest is en verplaats dan de kast voorzichtig. De bijen zullen zich op de nieuwe plek bij iets warmer weer opnieuw orienteren op de nieuwe plek.
  Bij twijfel kun je wat coniferen- of kerstgroen voor de vliegopening leggen, dat stimuleert het orientatiegedrag. Groet, Ben

 • Saskia Hak

  13-03-2021 om 11:26

  Dag Ben, ik wilde mijn bijen komend weekend 100-200 meter verderop naar een betere plek verplaatsen, is dat dus een slecht idee eind maart?

  Saskia, helaas is dat een slecht idee, omdat de bijen zich begin maart al volop ingevlogen hebben op de huidige standplaats. Hun Google geheugenmapje is dus al geupdated. Over kortere afstanden kun je het beste de kasten in december/januari verplaatsen.
  Alternatief is dat je ze nu 3 km of meer verderop zet en 6 weken later weer naar je 100-200 verderop plek terug zet. Groet, Ben

 • Natascha

  03-04-2021 om 15:53

  Is het mogelijk om nu nog 2 kasten 25 meter verder te verplaatsen?

  Natascha, de enige manier is om ze dagelijks bij goed vliegwerk een halve meter te verplaatsen.
  Mag ook 60 a 80 centimeter zijn.
  Groet, Ben

 • Maril

  18-04-2021 om 21:55

  Er zijn veel imkers die hun kasten een dag of tien bij een fruittelers zetten. Ik lees hierboven jouw advies dat je zes weken moet wachten om de kast weer te verplaatsen. Ik zou heel graag een volk van mijn vriendin overnemen maar ze woont te dicht bij dus moet het met een tussenstap bij iemand die verder weg woont als we dat nu willen doen. Moet de kast echt zes weken bij iemand anders gezet worden voor hij naar mij kan? of is een dag of tien ook voldoende?

  Maril, zelfs na drie weken heb ik zelf ervaren dat de bijen deels nog terugvliegen naar de oude standplaats. Probeer het maar met 4 weken, kijk maar of het goed gaat. Groet,
  Ben

 • Raymond

  01-06-2021 om 21:34

  Ik heb helaas een bijenvolkje dat zich genesteld heeft in een vogelkastje. Dat hangt wel in een boom, maar (te) dicht bij het terras. Eigenlijk wilde ik dit kastje verplaatsen naar een plek in de achtertuin, zo'n 80 meter. Maar als ik bovenstaande zo lees is dat geen goed idee in deze periode. Iemand tips?

 • Ben de bligger

  01-06-2021 om 22:03

  Raymond, geef het kastje aan een imker in de buurt. Die weet er wel raad mee. In ieder geval 3 km of verder verplaatsen. Groet, Ben

 • Femke

  20-10-2021 om 14:15

  Er is een bijenvolk gevestigd in onze korf in de tuin. Echter met een klein kind in de buurt vinden we dit niet meer veilig.
  Hoe en wanneer is het beste moment de kast te verplaatsen? Groeten Femke

  Ha Femke, ben jezelf imker? Zoniet: laat het verplaatsen van een bijenvolk dan over aan een lokale imker. Die kan de korf in de vroege avond verplaatsen na het afsluiten van de openingen. Groet, Ben

 • Nick

  02-07-2022 om 20:43

  Goedenavond, ik moet noodgedwongen mijn kasten verplaatsen.
  De enige mogelijkheid op korte termijn is 1,5km verder.
  Iemand ervaring met terugvliegen of met takken voor de vliegopening leggen?

  Ha Nick, bij 1,5 km komen er zeker nog veel vliegbijen terug naar de oude standplaats. Je kunt er één vangkast tijdelijk achterlaten en die een week later verplaatsen. Wellicht een vangkast van een collega-imker, die de kast weer meer dan 5 km verplaatst. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.