18-05-2017

bijentrossen buiten de kast

De extreme hitte van de afgelopen twee dagen was voor de bijen ook weer wennen. Massaal zochten ze de afkoeling buiten, tenminste bij de volken die zeer sterk zijn en geen open gaasbodems hebben. Op zich een normaal verschijnsel, maar bij menige imker sloeg de schrik om het hart en werd er gelijk gedacht aan zwermen. Meestal is het verschijnsel de volgende morgen weer over. Toch is overbevolking de primaire aanzet tot zwermen, dus allertheid is wel op zijn plaats. Bij mij hing of beter gezegd lag er een zwerm op de grond en rondom een torenvalkenpaal op het landgoed rondom kasteel Hackfort in Vorden.

 

Ik vermoed dat de koningin geknipt was en daarom een vervroegde landing inzette 5 meter voor de kast. Maar de controle moet nog gebeuren.

De voorjaarsdracht loopt ook af, alhoewel de paardenkastanje nog wel volop bloeit en de nectargift door de hitte nog zeer intens was deze week. Soms vraag je je af waarop ze hun kostje verzamelen, maar als je goed om je heen kijkt, zie je overal insecten hun best doen om hun voedsel te verzamelen, zoals deze week voor het Bijenhuis in Wageningen op de Laurierkers. De bladsteeltjes worden druk bevlogen i.v.m. de extraflorale nectarien, die duidelijk in trek zijn bij de honingbijen.

 

(op de foto's klikken om uit te vergroten)

Deze week stond ook in het teken van de koninginnenteelt, gisteren heb ik voor mezelf en anderen zo'n honderd larfjes van raszuivere lijnen overgelarfd. Vandaag eens kijken of ze gepromoveerd zijn tot prinsessenlarven. Altijd spannend en leuk!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Tanja

    18-05-2017 om 15:07

    Ook hier zat de TBH club eergister buiten en waren heel druk in de weer.Gisteren waren de bijen hier heel rustig .Geen onopgemerkt vertrek.Vraagje, mijn is wijsgemaakt dat de laurierkers luizen heeft en dat de bijen
    die melken net als mieren doen.Maar ik dacht dat de heg honingt (omdat sommige soorten niet bloeien) onder t blad.

  • Ben de blogger

    18-05-2017 om 17:01

    Tanja, mieren melken luizen, bijen doen dat niet. Die halen gewoon nectar van de steeltjes onder het blaadje, daar zit een opening waar plantensap uitkomt. Daarin zit nectar.

  • Anoniem

    18-05-2017 om 20:59

    Wat is de rechtse bijenplant? Met die blauwe bloempjes?

  • Ben de blogger

    18-05-2017 om 21:30

    de rechter foto is Ossetong (Anchusa azurea)

  • Tomer

    18-05-2017 om 23:58

    Hier beginnen de kasten ook uit te puilen van de bijen. Ze hangen onder de ramen en 's avonds zit een deel op de vliegplank.
    Is het maken van 1 aflegger dan voldoende om de zwermstemming te voorkomen, of maak je er beter ineens 2? Ik wil de volken wel voldoende groot houden voor de linde enz. Of nu 1 aflegger per kast en volgende maand opnieuw 1?

  • Martien Tholen

    19-05-2017 om 21:19

    Hoi Ben,
    Is het niet de groene Ossentong, Pentaglottis sempervirens?

  • Ben de blogger

    19-05-2017 om 23:08

    Yep! Dat is hem!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.