26-05-2024

Bijenvolk in vleermuizenkast

Dit keer een gastblogbericht van een Friese imkercollega Remmelt Kootstra, die een bijzondere ervaring met ons deelt:

Zo’n drie jaar geleden sprak ik met een collega-mker op de volkstuin over hoe het met de bijen ging, ze wilde ermee stoppen, de aardigheid was er een beetje af.

Tijdens dat gesprek vertelde ze of ik wel wist dat er een bijenzwerm/volk zat in één van de twee vleermuiskasten bij de Grote kerk. Nou daar was ik niet van op de hoogte ondanks dat ik daar dagelijks langs fiets op weg naar de volkstuin. Oké ze hangen ook ruim 5 meter boven de grond in een bocht waar het doorsnee ook wel druk is met verkeer.

Maar dus toch even kijken en warempel daar vlogen ze al mooi voor de vleermuiskast.

Ze zitten er nu voor het derde jaar, ze starten laat op. Meestal is het al begin mei voordat je ze uit ziet vliegen. De kast hangt met de uitgang op het westen, beetje in de schaduw van de overhangende takken van de lindeboom. Vooral ‘s middags als de temperatuur oploopt komen ze in grote getale naar buiten zoals je in deze video kunt zien.

 

Vorig jaar vroeg iemand uit het dorp of ik ze er niet weg wilde halen, dat heb ik even overwogen maar uiteindelijk besloten ze mooi te laten hangen. Niemand heeft er last van en wat een genot om er zo naar te kijken. Er is voldoende dracht vooral in de zomer als de lindebomen bloeien.

Het lukt hun dus om voldoende wintervoorraad aan te leggen. Vorig jaar zag ik dat er een tweede vlieggat bijgekomen was in de zijkant van de vleermuiskast waar ze gebruik van maakten.

Dit jaar zijn ze er nog, ze vlogen laat uit. Het meest actief zijn ze na 12.00u ‘s middags.

Ben benieuwd hoe het verder zal gaan.

Imkergroet, Remmelt Kootstra uit Friesland

Deel dit bericht

Reacties

 • Dennis

  26-05-2024 om 15:43

  Beste Ben,
  Ik ben niet kapot van 1 baks imkeren mijn bijen blijven zwermen. Ook leggen de dames grote hoeveelheden stuifmeel in een krans om het broednest in de eerste honingkamer waarmee deze dus tzt niet geslingerd kan worden.

  Ik snap niets van het vele zwermen van de Buckfasters (zes volken en minstens 10 grote zwermen) want ik breek elke 2 weken alle doppen en toch blijven de zwermen komen. afgezien van het feit dat mijn buren er niet heel blij mee zijn is het natuurlijk ook zonde van de vertrekkende bijen.
  Er hangen nu al drie weken 4 bijenballen in de hoge dennen met geen mogelijkheid bij te komen.
  Laatst vertrok er een grote zwerm om na een half uurtje hangen in boom grotendeels weer terug te keren naar de kast.
  Ik ga volgend jaar maar terug naar 2 bk's of timmer zelf een kast met als model de TBH door twee spaarkast broedkamers in lijn aan elkaar te bevestigen.
  Fijn weekend

  Ha Dennis, een tweewekelijkse controle geeft een absolute zekerheid dat je zwermen krijgt. In de periode van opkomende zwermdrift moet je wekelijks controleren en passende maatregelen nemen, zoals broedafleggers of kunstzwermen maken.
  Om zwermdrift af te remmen of te vertragen moet je meerdere hk's geven, voldoende kunstraat geven om te kunnen bouwen. Groet, Ben
  PS ramen met deels stuifmeel kun je gerust slingeren. Het stuifmeel blijft gewoon zitten, en de ramen kun je na het slingeren gewoon terug geven. Dus helemaal geen issue.

 • ruud

  26-05-2024 om 17:57

  Oeps Dennis, ik zie je niets zeggen over ruimte! Ik doe al jaren 1-baks imkeren maar je moet wel tijdig HK's stapelen en iets vroeger afleggers of zoals ik doe vliegers maken (gaat de productie ook door). Suc6

 • GervS

  26-05-2024 om 21:06

  Beste Remmelt.
  Waarom zou het niet de derde zwerm in 3 jaar kunnen zijn die deze vleermuiskast bevolkt.
  Het is erg onwaarschijnlijk dat een volk op mooie dagen in maart en april niet vliegt om bv stuifmeel te halen. De kast zit al vanaf de eerste zwerm vol raat en speurbijen ontdekken die plek en de zwerm trekt erin. In de late herfst zorgt varroa in zo’n onbehandeld volk wel voor het verdwijnen en in het daaropvolgend jaar trekt er in mei weer een zwerm in.

 • Remmelt

  27-05-2024 om 07:48

  Dat zou best kunnen.
  Ik kom er dagelijks langs, ze vliegen laat uit.
  Daarbij was het voorjaar hier in het noorden koud en nat.

 • dennis

  28-05-2024 om 07:06

  Beste Ben en Ruud, bedankt voor jullie reacties, ik zal vaker controleren maar dit is behalve een flinke klus met zes volken ook een behoorlijke belasting voor mijn buren.
  Ik ervaar altijd wel een aantal geïrriteerde volken die zich niet laten tegenhouden door een schutting en dan op bezoek gaan bij de buurman die er doorgaans een stuk toegankelijker bij loopt dan de verstoorder.
  overigens hadden mijn volken minimaal 3 hk's
  1 vraag aan Ben: welke kast vorm is in jouw beleving het makkelijkst te inspecteren en uit te breiden met extra ramen indien nodig, met de minste verstoring? Ik denk aan Dadant of TBH
  Ik woon in een situatie dat ik echt rekening moet houden met de buren.

  Ha Dennis, kies uiteindelijk voor een vriendelijk bijenras en probeer F1's aan te houden. Dat is vrijwel altijd plezierig werken in de bijen.
  Met ervaring is het in iedere kast makkelijk te werken, maar het eenvoudigst blijft de Topkast. Dit is een TBH met simplexramen. Groet, Ben

 • dennis

  28-05-2024 om 07:10

  Sorry Remmelt,
  Ik had niet in de gaten dat ik niet met Ben te maken had.
  Dank voor je bericht.

 • Sraar

  28-05-2024 om 09:17

  Hallo Ben, wij imkeren op 1 broedbak met Segenberger kasten (DN) van kunstof. we hebben de bijen flink ruimte geboden door tijdig honingzolders te stapelen boven op het koninginnenrooster op de broedbak. we hebben tot nu toe weinig tekenen van zwermneigingen gehad. nu eind mei hebben we bij 2 vd 10 kasten belegde zwermcellen gevonden en 2x uitgebroken. .wij willen bij deze 2 kasten een tussenaflegger inzetten. mbv een separator waarboven de broedbak komt te staan gedurende een dag of 10.
  Vraag: * is het nodig om alle honingbakken, ook die niet bezet zijn, tussen de kastbodem en de separator te handhaven tijdens de splitsing of kunnen de lege honingbakken ( geen honing) uit de toren worden weggenomen in afwachting vd linde en kastanjedracht. Het is onze bedoeling om na de splitsing van 10 dagen terug te keren naar de oorspronkelijke opstelling.

  Ha Sraar, lege onbezette hk's kun je uiteraard weglaten tot de lindedracht. Zitten ze vol met bijen dan zou ik ze handhaven voor de ruimte. Groet, Ben

 • Eddy

  02-06-2024 om 14:02

  Hoi Ben ik ben nu 4 jaar imker en gegroeid van 1 naar 3 naar 8 naar nu bijna 20 volken.

  Van de 20 volken heb ik van 1 volk 2hks geslingerd half mei en binnenkort kan ik van dit volk nog 1 en als ze de 2e snel verzegelen dan nog 2 HKs slingeren. Dit is ook het enigste volk waar ik honing van heb geslingerd en komende week kan ik weer alleen van dit volk slingeren.

  Mijn kasten staan op 3 locaties, het volk waar ik van kan slingeren staat op een (nieuwe) locatie waar nog 4 kleine volkje stonden ( achteraf had ik er beter wat grotere volken kunnen zetten)

  Dit heb ik in de 4 jaar dat ik imker ben nog niet meegemaakt zo weinig honing en soms zelfs bijvoeren. Een grote imker bij mij in de buurt ca 50 kasten hoopt pas half/eind juni te slingeren. Hij zei "als ik nu uit alle volkem de verzegelde ramen moet halen heb ik misschien 3 HKs" hij is bijna 10 jaar imker en heeft dit nog nooit meegemaakt zo slecht. Een andere imker die al meer dan 30 jaar imker is zei ook dat dit wel een van de slechtste voorjaren is die hij zich kan herinneren.

  Ik en deze imkers reizen niet met onze bijen en staan op vaste locaties waar we andere jaren 1 of bij betere volken soms 2 HK 's slingeren begin juni.

  Blijkbaar is dit dus een heel slecht jaar tot nu toe. Hoor jij meer van zulke verhalen in de rest van Nederland?

  Ik vraag me ook af of de volken nog sterk genoeg zijn en niet te ver zijn ingezakt voor de zomer / linde dracht.

  Dag Eddy, ik hoor ook steeds dit verhaal van andere imkers. Het is een rampzalig voorjaar voor de bijen. Het enige lichtpunt voor mij en blijkbaar ook bij jou op je nieuwe stand, is de acaciabloei. Ik heb erg veel acaciahoning, dat maakt mijn voorjaar weer goed.
  Ik heb sommige volken drie weken geleden bijgevoerd om een dip in het broednest tegen te gaan, want dat zijn de bijen voor de zomerdracht.
  Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.