10-10-2024

Bijenvolkregistratie

Bijenvolkregistratie

Op donderdag 31 oktober zal Casper tijdens het NBV Webinar | Bijenvolk registratie en Winteronderhoud dieper ingaan op het onderwerp Bijenvolk registratie. Daarbij is ook ruimte voor het stellen van vragen.

Het onderstaande blogbericht is van de gastblogger Casper Baan, directeur NBV:

Er is al lang over gesproken, maar vanaf 1 januari 2025 geldt ook voor de houders van bijen en hommels een wettelijke registratieplicht. Dit betekent dat iedereen die bijenvolken heeft, deze moet registreren.

De registratie van bijenvolken is in eerste instantie een Europese verplichting waar Nederlands vanaf januari 2025 aan moet voldoen. Het doel van de registratie is dat bij een uitbraak van een meldingsplichtige ziekte, zoals Amerikaans Vuilbroed, snel en efficiënt informatie gedeeld kan worden om zo een verdere verspreiding van de uitbraak te voorkomen.

Na verschillende gesprekken tussen ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselveiligheid en Natuur (LVVN), RVO en het ImkersOverleg zijn er afspraken gemaakt over de registratie van bijenvolken. Voor bijenhouders betekent dit dat het aantal bijenvolken in combinatie met de locatie van de winterstalling geregistreerd moeten zijn.  

Het registreren van een of meerdere bijenvolken gaat via Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Ondanks de naam geldt dit ook voor hobbyimkers met slechts enkele kasten. Het aanvragen van een UBN is redelijk eenvoudig en doe je op mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen. Hiervoor heb je toegang nodig via je DigiD. Na inloggen moet je de gevraagde gegevens invoeren en opslaan. Je krijgt géén bevestiging van je registratie. Klik hier voor een stapsgewijze uitleg van de registratie.

We beseffen ons dat er veel vragen en opmerkingen zijn van bijenhouders. We weten nog niet alles, maar wat we weten, delen we graag tijdens het webinar, op de website van de NBV, in artikelen in het vakblad Bijenhouden en op het Bijenblog. Kijk alvast op bijenhouders.nl/veelgestelde-vragen voor de veelgestelde vragen over dit onderwerp of stel je vraag tijdens het webinar van donderdag 31 oktober.
Aanmelden webinar: NBV Webinar | Bijenvolk registratie en Winteronderhoud

Casper Baan, directeur Nederlandse Bijenhoudersvereniging

Deel dit bericht

Reacties

  • Marcel Elshout

    10-10-2024 om 13:14

    Zijn imkers , die niet registreren dan strafbaar?

  • Erna

    10-10-2024 om 13:25

    Voor wie zijn de geregistreerde gegevens over standplaatsen/imkers wel in te zien en te gebruiken?
    Hoe lang blijven de gegevens bewaard?

  • Leonardus

    10-10-2024 om 13:30

    En wat is de straf dan ?

  • ruud

    10-10-2024 om 13:41

    Ik ga registreren geen probleem maar . . . moet je dan ivm honing verkoop je UBN nr op je etiket vermelden, lijkt me ook logisch omdat dan duidelijk wordt dat je Imker bent etc etc?

  • Petra Hommel

    10-10-2024 om 13:46

    Ik ga hier niet aan meewerken. Heb mijn lidmaatschappen van imkerverenigingen al opgezegd.
    Ik heb gezien waar het toe leidt in Amerika en Nieuw Zeeland.
    Bij een zogenaamde uitbraak komen ze al je bijenvolken verbranden. En reken maar dat dit gaat gebeuren.
    Boeren weg, imkers weg, jagers weg, autonmie en welvaart weg. Dat is de bedoeling van de EU en de VN.

  • Hub Maar

    10-10-2024 om 13:56

    De motivatie voor een registratie met bijbehorend UBN nummer om bij een AVB uitbraak sneller te kunnen reageren en zo erger te voorkomen vind ik een zwak argument.
    Hoeveel uitbraken zijn er de laatste 30 jaar geweest? Bij mijn weten kun je die op een hand tellen. Ik heb als BGC in 2013 een uitbraak gecoördineerd in Zuid-Limburg en toen is het ENE besmette volk opgeruimd. Ik ben ervan overtuigd dat er meer volken sterven tijdens de winter door varroa en onkunde van imkers als door AVB. Daarvoor wordt dan een hele administratie opgezet omdat de EU in Brussel dit wil.

  • Manuel

    10-10-2024 om 14:04

    Als de registratie alleen bedoeld is ter bestrijding van ziekte is dit prima maar ik hoop dat het niet voor andere doeleinden wordt gebruikt zoals weren van bijenvolken in bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam of in de buurt van een natuurgebied.

  • Robert Jan van Dam

    10-10-2024 om 14:18

    Voor imkers in onder andere Duitsland is de registratieplicht al veel eerder ingevoerd. Voor zover ik begrepen heb is de registratieplicht nodig zodat het aantal volken per land bekend is en de EU-subsidie m.b.t. de imkerij hiervan afhankelijk is. Uiteraard leven er vragen die vaak voorkomen uit bezorgdheid of wantrouwen. Belangrijk is dat we goed luisteren naar elkaar... laten we vooral een open gesprek met elkaar voeren en niet meteen oordelen of de hakken in het zand zetten.

  • Ruud Onderwater

    10-10-2024 om 14:19

    Registratie via RVO kost je €29,00 per jaar. Ik ben al geregistreerd omdat ik ook schapen en paarden houd.

  • Ruben

    10-10-2024 om 14:27

    Bijen en hommels registreren is (nog) gratis.
    Voor andere dieren die registratieplichtig zijn zijn er andere tarieven. Mijn varkentjes kosten bijv. 19 euro.

  • Willeke

    10-10-2024 om 16:11

    Eerst was het bedoeld om het aantal bijenvolken te meten, zodat de gelden vanuit Brussel beter en eerlijker over de lidstaten kon worden verdeeld. Maar dit geld gaat rechtstreeks naar Bijen@wur voor dure onderzoeken. Maar nu is het verhaal dat het is om bij uitbraak van ziektes beter te kunnen optreden. Zelf ben ik van mening dat dit systeem kosten met zich mee gaat brengen. Immers de betreffende ambtenaren moeten ook betaald worden.

  • FRANCOIS

    10-10-2024 om 16:30

    Ik ben geregistreerd. Wilde een volk meenemen naar Frankrijk. Die medingesplicht hield in een melding als 'imker' in Nl en een in FR. Daarnaast nog een 'europese'melding. Een hele hoop slecht geregisseerde handelingen, verwarring, etc. Zó erg, weken mee bezig geweest. Uiteindelijk kwam de keuring van het volk in NL: een telefoontje van de inspecteur, die wilde een filmpje zien van de kast. Dat was het. Doe ik dus nooit meer.

  • a.m van abswoude

    10-10-2024 om 16:48

    Ik heb mijn bijenkasten inmiddels geregistreerd 3 UBN nummers. Ik zou ook wel ns willen weten waar alle bijenkasten staan in den haag. hoever van mijn kasten vandaan,
    groet Angelique

  • Mike

    10-10-2024 om 18:09

    Wat is het nut en belang hiervan?
    Komen er extra vacatures bij de nvwa?

  • Robin

    10-10-2024 om 18:10

    Eerst registreren en als alles geweten is ,betalen zullen we maar dan stop ik er mee.
    Het kost nu al handen vol geld om mijn bijen goed te onderhouden en van die pot honing wordt je Niet rijk ik toch niet .

    Ze moeten nog meer subsidies vragen maar ze vergeten da ze niet voor niets geven. En ja ik ben geregistreerd bij het voedsel agentschap.
    Om toch positief te eindigen bedankt ben voor je steeds leerzame blog en filmpjes

  • Bert

    10-10-2024 om 18:38

    ze hebben het over winterstalling, maar wat als je winterstalling geen postcode heeft? vraag me af hoe jij dat doet, je volken staan op meerdere plaatsen.

  • erik

    10-10-2024 om 18:44

    Bert je kan gps coördinateninvoeren

  • Peter Bal

    10-10-2024 om 19:01

    ¨Op het opgegeven vestigingsadres bestaat reeds een beëindigde meldingseenheid bij dezelfde houder".
    Wat een ellende... Ik heb er al kramp van gekregen om ooit te proberen mijn schapen correct te registreren. Dat heb ik opgegeven... Dit lijkt weer dezelfde ellende....

  • Adje

    10-10-2024 om 19:14

    Onzinnig een registratie te voeren voor een winterstalling vd bijen. Registratie vd plek op 1 februari. Dat is in de periode dat er nooit uitbraken zijn van ziekten zoals bv. Amerikaans vuilbroed. Veel imkers gaan maart - april reizen met de bijen naar bv linde of fruit.
    Naar mijn mening zal er sneller informatie beschikbaar zijn door de imkers onderling als er een meldingsplichtige ziekte uitbreekt.
    Opvallend dat ook alleen MBV steeds roept over registratie, ze wilden ook dat imkers aangesloten bij lokale verenigingen verplicht lid worden vd NBV.
    Wie moet dat gaan controleren/ handhaven?
    Dit is vlgs mij de opmaat naar het heffen van gelden/belasting.
    Onze hobby kost al genoeg. Wij zouden betaald moeten worden voor het mooie werk wat wij doen. In Duitsland worden imkercursussen en vele materialen door de overheid betaald. Ook in België.
    Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.
    Ook de EU subsidies gaan naar de imkers.

  • Andrés

    10-10-2024 om 22:21

    Ha die Ben, bedankt voor je blog.
    Ik denk dat dit NBV en imkers nl leden gaat kosten.

    Ik ben eens met Petra Hommel! NEXIT!!!!

    Gr.

  • Vos Broekema

    11-10-2024 om 10:03

    Weet je wat ook een Europese verplichting is? Serieus en centraal werk maken van de uitroeiing van de Aziatische hoornaar.

  • Brie

    11-10-2024 om 17:45

    Lijkt mij duidelijk wat hier de bedoeling van is. Controle, controle en nogmaals controle. Dit over alles in ons leven. Ook lijkt mij dat men het zeer onprettig vindt wanneer mensen zelfvoorzienend kunnen leven, zodat wij steeds meer en meer afhankelijk zullen worden van de staat. In moeilijke tijden is honing natuurlijk een prachtig ruilmiddel. Hoeft geen geld aan te pas te komen. Onze hele voedselvoorziening ligt onder vuur en nu moeten dan ook de imkers het ontgelden. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat wij als imkers iets goeds doen voor behoud van de natuur, maar blijkbaar wil men ons nu kortwieken.

  • J El

    11-10-2024 om 20:47

    Een volgende stap naar de controlestaat. Agenda 2030 optima forma. Niets zal geen vrijheid meer krijgen. Helaas zijn nu ook de imkers er de dupe van. Van democratie is geen sprake, want dan zou het nooit doorgevoerd worden. Veruit de MEESTE imkers zijn hier TEGEN. Wat dat betreft mag er vanuit de NBV ook wel meer kritiek hierop komen, maar ja; belangen hè.

  • Philippe

    11-10-2024 om 23:34

    Nu ben ik toch benieuwd hoe je bijen kunt registreren die op een volkstuin staan of een andere plek waar in de wijde omtrek geen postcode is.

    Ha Philippe en alle andere reagerende imkers, ik zal alle reacties met vragen en opmerkingen verzamelen en voorleggen aan Casper Baan. Groet, Ben

  • Gerard platen

    12-10-2024 om 11:30

    Weer een onzinnige actie waar weer zakkenvullers hun zakken willen Eerst registeren en na een paar jaar controleren en dan de controleurs bettalen Zoek nuttige dingen Jaren is er gejammerd over de grote kast kever waar is die gebleven Aziatische hoornenaar Frankrijk België en duitsland
    konden hem ook niet tegen houden Besteed daar aandacht lijkt mij nuttiger

  • sanne

    12-10-2024 om 12:58

    Niet teveel problemen van maken. Als we collectief geen melding doen stopt dit vanzelf.

  • Ab Crook

    13-10-2024 om 07:33

    Is het niet zo dat de overheid meer GELD in het laatje wil door deze onzin???????? Het aanvragen en registreren van een UBN kost namelijk geld, wat een trieste bedoening dit!!

  • Abel Roozeboom

    13-10-2024 om 11:56

    Ik lees in de reacties dat de meeste imkers erop tegen zijn. De NBV is een belangen vereniging voor de leden. Laten ze nu eens zien welke belangen ze nu verdedigen, leden of overheid?

    Wat gebeurt er met de imkers die nergens zijn aangesloten, als die buitenschot blijven, is het te overwegen om het lidmaatschap op te zeggen.

  • Antonio

    14-10-2024 om 20:14

    Er wordt in de FAQ beweerd dat de info over standplaatsen niet openbaar is, maar in de I&R applicatie kun je zoeken of er op een postcode / huisnummer combinatie Bijen/hommels geregistreerd staan. Aangezien je UBN specifiek gekoppeld is aan het adres van een standplaats, is er dus ook af te leiden waar je bijen staan.

    Dat deze gegevens over standplaats niet openbaar zijn is dus misleidend.

  • Nicky

    17-10-2024 om 16:21

    Ik ben het eens met Bie, je word steeds meer gecontroleerd in wat je doet.

  • Peter Kassies

    17-10-2024 om 18:43

    Registratie is een goed idee om zicht te krijgen hoeveel bijenkasten er gehouden worden in bepaalde gebieden. Teveel kasten zorgt voor een beperkte voedselaanbod welke negatieve invloed heeft op de biodiversiteit in de omgeving.

    Blijkbaar zijn er de nodige mensen die ook hier een complot van de overheid in zien.
    #triest.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.