19-01-2016

Bijenzit bij minus 8 graden

Bijenzit bij minus 8 graden
 

Tien dagen geleden heb ik dit volk een pak apifonda als noodvoedering gegeven, ze waren vanwege de continue aanwezigheid van broed door hun voervoorraad heen. Dit is echt uitzonderlijk. De bovenste foto maakte ik gistermorgen (19-1) om 9.32 uur, bij een temperatuur van -7,9 graden. Je ziet de bijen op nagenoeg dezelfde plaats zitten als op de onderste foto van 10 januari. Bij het pak apifonda op de foto van vanmorgen zie je duidelijk dat ze zich er door heen aan het eten zijn.

Met deze twee foto's wil ik met name laten zien, dat de wintertros gewoon blijft zitten, zelfs boven op de toplatten, terwijl de omgevingstemperatuur enorm koud is. In de wintertros varieert het van 10 tot 25 graden  (met broed 10 - 34,5 graden) en daar buiten was het -10 graden! Ze moeten dus van buiten naar binnen 45 graden verschil overbruggen.

Dwingt dit niet geweldig veel respect af voor de bijen?!

Ik had van de koninginnenteelt nog een super klein volkje in een zogenaamd Apidea-kastje buiten staan. Dat volkje heb 2 dagen geleden maar in de onverwarmde schuur gezet, ook die bleek vanmorgen met zijn 200 tot 300 bijtjes de koude nachten doorstaan te hebben. Ik krijg steeds meer bewondering van die kleine beestjes!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank Moens

    20-01-2016 om 10:44

    Geweldig om het verborgen winterleven van het bijenvolk zo mee te beleven. Het dwingt inderdaad respect af.

  • Nienke Binkhorst

    20-01-2016 om 14:58

    Sorry Ben! ;-)

  • Jan van Putten

    20-01-2016 om 19:00

    Wij volgen deze interessante blogs met veel belangstelling.
    Ja hoe ze leven is altijd al een wonder maar dat ze met kou en slecht weer gaan ze gewoon rustig verder, zonder paniek, is prachtig

  • Wim Lansdaal

    20-01-2016 om 22:14

    Al bijna 40 jaar heb ik enkele bijenvolkjes bij mijn huis staan desondanks volg ik je berichtjes steeds met interesse. Je leert elk jaar wel weer iets nieuws.
    Bij het ene volk loopt het condens vocht langs het vlieggat naar buiten, bij de ander ligt het in kleine druppeltjes op de schuiflade. Verklaren kan ik dat niet.

  • Ben de Blogger

    21-01-2016 om 09:43

    Wim, bij een toenemend broednest neemt de warmte toe in de kast, waardoor er ook meer vocht opgenomen wordt in de lucht. Die slaat vervolgens neer op koudebruggen (vochtige koude wanden). In de ene kast zijn dat de wanden, waardoor het vocht langs de wanden naar beneden loopt. Maar bij de andere kast is je dekplank de koudebrug en druppelt het water vanaf je dekplank loodrecht naar beneden tussen de straatjes door op de schuiflade.
    Ik zou de dekplank vervangen door een droog exemplaar en de binnenkant van het dak isoleren. Die vochtdruppels op de bijen is niet goed voor ze!

  • lindar

    21-01-2016 om 12:10

    Beste Ben, ik lees dat je een volkje verplaatst hebt. Mijn vraag is: Ik heb een volk op 2 bks die ong. vijf meter naar achter geplaatst zouden moeten worden. Kan ik dat nu doen als ze op tros zitten of moet ik maar wachten en ze verenigen met de volken die al op de juiste plaats staan?

  • Ben de Blogger

    21-01-2016 om 13:27

    Ik zou ze juist nu verplaatsen, komende dagen gaat de temperatuur weer naar de 10 graden en dan zullen ze zich weer opnieuw oriënteren. Gewoon heel rustig en voorzichtig verplaatsen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.