03-08-2016

Bijvoeren

Bijvoeren

Nu we de zomerhoning eventueel afgenomen hebben, dreigt er bij de huidige weersomstandigheden snel een tekort in de broedkamers. Sterke volken zitten vaak nog wel goed in hun voervoorraad, maar andere minder sterke volken hebben een beperkte oogst binnen gehaald en dreigen snel te verhongeren. Voordat het zo ver komt, wordt het eigen broed gekannibaliseerd, waardoor de opbouw van de noodzakelijke winterbijen een gevoelige knauw krijgt. 

Zorg dus altijd voor een ijzeren voorraad van 4 tot 8 kg voer rondom het broednest, dus in deze tijd van het jaar in de kantramen van de broedkamer. Een mooie honingkoepel boven de broedramen is nog mooier en vormt tevens een mooie buffer tegen de varroabestrijdingsmiddelen.

Mocht je gebruik maken van een omvangrijke broedkamer, zoals in de Golzkast, de TBH of de Dadantkast dan kun je van allerlei hulpmiddelen gebruik maken om te voeren. Denk aan afgeknipte PET-flessen, plastic bakken etc. Doe hierin wel wat takjes, een hand stro, kurken of hydrocultuurkorrels zodat de bijen niet kunnen verdrinken. Onze Duitse imkerburen noemen dit : "Schwimhilfe". 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan Knol

  03-08-2016 om 19:54

  Ik moet van mijn ene grote volk ramen met nog niet gesloten honing weg halen, kan ik deze in mijn andere kleine volk dat "honger" heeft zo erbij hangen of krijg ik dan op grote schaal roverij?
  De volken staan bij elkaar

 • Ben de blogger

  03-08-2016 om 20:34

  Jan, gewoon erbij hangen. Wel altijd de vliegopening verkleinen tijdens het voeren. Bij een klein volkje is 1 cm voldoende, die kleine opening kunnen ze dan goed verdedigen.
  Later in augustus helpt dat ook tegen de wespen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.