30-12-2017

Bijvoeren in de winter

Over het onderwerp 'bijvoeren in de winter' zijn de meningen in de imkergemeenschap sterk verdeeld. Het onderstaande is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, andere meningen kunnen dus ook valide zijn. Persoonlijk vind ik dat bijvoeren in de winter een volstrekt ongewenste zaak is, echter een volk laten verhongeren is het laatste dat je als imker wil. Toch is er blijkbaar bij het inwinteren zelf of in de maanden erna iets misgegaan.  

Indien je voldoende (14 kg bij 1 BK en 18 - 20 kg bij 2 BK's) en tijdig ingewinterd hebt, dan kan een aanhoudende broednest de oorzaak van de extra voeropname geweest zijn. Het gewichtsverlies stel je meestal vast door kasten onderling te vergelijken. Lift de lichtste kast een keer aan iedere kant op en je voelt zo het verschil in gewicht en je weet ook direct waar het voer zich bevindt, namelijk aan de zwaarste kant van de kast. Meestal zal het voer zich achter en deels ook naast de wintertros zitten. Het volk beweegt in de winter een beetje van voor naar achteren. 

Mocht je twijfels hebben over de voervoorraad dan kun je altijd overtollige voerramen uit nog zeer zware kasten overplaatsen naar de buitenkant van de wintertros van een te lichte kast. Op de onderstaande video heb ik dat twee dagen geleden bij twee Dadant kasten gedaan. In feite is hier geen sprake van bijvoeren, want je geeft extra kant-en-klaar wintervoer. Na 1 dag kon ik zien dat de wintertros zich verplaatst had in beide kasten naar het nieuw bijgeplaatste raam met voer. Het nieuwe voerraam maakt nu onderdeel uit van de wintertros. 

Het derde deel van de video betreft een MiniPlus volkje, waarvan ik - door het kastje met volk en voer te wegen met een digitale kofferweegschaal - vast kon stellen dat het echt 1 april niet zou kunnen halen vanwege het te lage gewicht. Aangezien invertsuiker direct door de bijen opgeslagen kan worden - het bestaat namelijk grotendeels uit fructose en glucose - zonder dat de spijsvertering van de bijen belast wordt, heb ik ervoor gekozen om 2 liter invertsuiker in een voerbak te geven. Na anderhalve dag was ondanks de lage temperatuur (5 a 6 graden) de twee liter verdwenen en opgeslagen in en rondom de wintertros. 

Met suikerdeeg (apifonda e.d.) hebben de bijen veel meer werk en duurt het weken voordat het deeg opgenomen en omgezet is naar enkelvoudige suikers (inverteren). Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!

Onderstaand de video waarin ik twee dagen geleden 3 volken extra voer geef. 

Op de ene foto zie je dat het volk opgeschoven is naar het bijgeplaatste voerraam, op de andere foto zie je de lege MiniPlus voerbak. Die haal ik overigens pas weer weg als de bijen zich weer bij koud weer hebben samen getrokken op de wintertros, anders geeft het te veel verstoring. 

 

Laat het voeren in de winter vooral een uitzondering blijven!

Een gezellige en mooie jaarwisseling gewenst en een mooi bijenjaar!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris

    30-12-2017 om 12:47

    Beste Ban,

    Wat me opvalt bij mijn 3 kasten dat alle bijen nog steeds alleen in de onderste broedkamer zitten en de bovenste broedkamer, waar het (meeste) voer zit links laten liggen. Is dat normaal??

    Mvrgr,

    Kris

  • Ben de blogger

    30-12-2017 om 13:10

    Kris, de bijentros blijft in de maanden november, december en januari gewoon zitten op de plaats waar ze in september en oktober nog het broednest hadden. Rond die plek is het voer ook opgeslagen. Overigens blijkt bij jou ook weer dat de meeste bijenvolken genoeg hebben aan 1 broedkamer in de winter. In april zullen ze wel naar de bovenste BK groeien. Je kunt eind maart ook wat overtollige voerramen wegnemen uit de bovenste BK, want blijkbaar zit daar bij jou nog (te?) veel voer.

  • Anja

    30-12-2017 om 13:41

    Hallo Ben,
    Je advies aan mij van een week geleden nu in een filmpje, leuk. Ik heb het vorige week ook meteen gedaan een voerraam verplaatste van zware kast naar lichte kast. Op de schuiflade kon ik zien dat ze er dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Dank je wel. en ook een goede jaarwisseling.

  • Annelies

    30-12-2017 om 15:49

    Mijn bijen voeren zich vandaag zelf bij, ze vliegen op de mahonia en de viburnum. Ik dacht dat ze op reinigingsvlucht waren, alleen sommige vlogen wel heel enthousiast weg.

  • daniel

    31-12-2017 om 11:24

    Hoe blijven de torens (5 rompen) recht bij winderig weer ????

  • Ben de blogger

    31-12-2017 om 11:59

    Daniƫl, gelukkig waait het hier in het oosten minder hard. Maar die ene solitaire toren zit met een spanband vast aan een pallet en de anderen staan achter een meidoornhaag en de tuinkas met een zware steen erop. Bovendien zit er tussen de 8 en 12 kilo wintervoer in, dus vederlicht zijn de kasten niet.
    1x ging het mis in de tuin met een Warrekast, vergeten de stenen erop te leggen. Alle raampjes met bijen lagen in de tuin. Terug gehangen en de moer bleek later nog te leven! Je moet soms een engeltje op je schouders hebben..... ;-).

  • polleke

    23-01-2018 om 09:49

    Hoi Ben,
    Vraag ivm evt. bijvoeren febr/maart.
    Hier in het hoge noorden bloeit alles later dan in de rest van NL dus hebben de bijen een relatief lange zit.
    de kasten zijn onhandig en zwaar ( sommige asten zijn 2 laags) voor mij om te tillen en de deksels en raten etc mooi vast/dichtgekit.
    Ik wil de bijen niet onnodig verstoren door de kasten open te maken alle ramen te inspecteren.
    Dan verstoor ik toch de bijen enorm als ze op de tros zitten?
    Toch wil ik weten of er voer genoeg is.
    Wat zou jij dan doen?

  • Ben de blogger

    23-01-2018 om 10:06

    Polleke, het is bij mij niet nodig om de kasten open te maken, want door het folie kan ik de ramen zien en kan ik zelfs - als ik mijn best doe - de verzegelde voervoorraad achter de wintertros zien zitten. Daarnaast til ik toch de kasten vanaf de zijkanten iets op om te voelen of er een lichte kast tussen zit. Zonder de kasten iets te liften, kun je het gewicht niet schatten. Met folie kan ik ook zo een zijkant van het folie oplichten om een leeg kantraam te vervangen door een vol raam. De bijen merken het amper.

    Daarnaast werk ik hoofdzakelijk met 1-baks dadantkasten, dat maakt het ook makkelijker. Voor de korte termijn heb je misschien weinig aan deze adviezen. Maar ik zou zeker snel folie gaan gebruiken als afdekking, je kunt ze de hele winter in de gaten houden.

  • Bianca

    03-02-2018 om 09:23

    Dag Ben. Je gaf aan voor 1 maart de onderste BK te verwijderen als het volk op 2 BK is ingewinterd. Bij mij lijkt 1 volk in de onderste BK te zitten. Twee weken geleden zaten ze nog boven. Mss komt het omdat dit volk is omgewaaid met de zware storm, onrust. Kan ik over 2 weken gewoon de lege bak (onder of boven) weghalen? Wel even checken of er voldoende voer achterblijft.

    Bianca, over 3 weken kun je de lege BK wegnemen. Zijn de 2 BK's na het omwaaien niet verkeerd terug geplaatst op de bodem? Inderdaad ook checken op voer. groet Ben

  • Frank

    16-03-2019 om 10:41

    Ik heb afgelopen jaar een jong volkje (aflegger) gekocht en voor de winter ongeveer 20kg sweet gevoerd. Dit moet ruim voldoende zijn volgens mij maar ik weet niet hoe het er nu (maart) voorstaat. Ik heb wel suikerdeeg aangeschaft maar weet niet of ik dit moet gaan voeren?

    Frank, je kunt de kast toch eenzijdig tillen aan voor- en achterkant en desnoods ook de zijkanten, dan voel je van zelf wel of je gewichtsverschillen voelt. Zo ja, dan zit er nog wel voldoende voer in. Meestal is de achterkant nog het zwaarste. Groet, Ben

  • Corinne Simonis

    04-02-2020 om 23:21

    Ii heb een insectenbij binnen in huis gehaald. Hij zit in een klein uiteraard droog aquarium met wat honing en water een echt bloemetje stuifmeel. En een vogelvoder bolletje in een netje.
    Wat aarde en groene takjes. Hij loopt het aquarium door van boven naar beneden . Ik heb hem binnen gehaald omdat hij buiten nat en verkleumd op de grond blijft liggen.
    Wat is het beste te doen.
    Wat voor eten?
    csimonis@planet.nl

  • Corinne Simonis

    05-02-2020 om 00:28

    Bovenstaand bericht correctie.
    Het is geen insect bij maar een hommel.
    Excuses.
    Graag info wat te doen.

    Corinne, een hommel valt ook onder de wilde bijen. Waarschijnlijk is het een grote koninginnenhommel, die bij de hoge temperaturen van vorige week (12 a 13 graden) wakker geworden is. Hou haar maar binnen tot het buiten weer zonnig en 12 graden is en dan maar weer loslaten. Voeren kun je haar met suikerwater (1:1). Groet, Ben

  • Corinne Simonis

    05-02-2020 om 20:42

    Dank je wel voor de info. Ik geef ook wat honing. Hij of zij heeft het naar de zin. Kruipt het hele aquarium met takjes en blaadjes rond. Dus ik wacht tot april ..mei.

    Corinne, laat haar (het is een koningin) vooral in maart al vrij wanneer het dertien graden wordt. Want dat is het ideale moment voor het stichten van haar nieuw nestje. Dan kun je er ook meer zien vliegen. April/mei is te laat!
    Groet, Ben

  • Corinne Simonis

    08-02-2020 om 13:04

    Tot mijn grote spijt is het beestje overleden. Het ging zo goed. Het beestje kroop zoemend rond door het voor haar ingerichte aquarium met speciaal gekochte bloeiende primula. Ze zat het liefst verstopt in een dorre droge hortentiabloem. Ik had het een vetbolletje voor vogels toegevoegd. Daar ging zij gelijk opzitten en ervan eten. Waarschijnlijk te veel. Zou dat de oorzask kunnen zijn ...Dat weet ik dan voor de volgende keer.
    Dank voor de moeite om te reageren.

    Corinne, vetbolletjes bevatten vetten die op was lijken, maar waarschijnlijk gemaakt zijn van dierlijke vetten of stearine. Ik vermoed dat het darmstelsel daar niet tegen kan. Een volgende keer alleen energie geven in de vorm van suikerwater (1:1). Groet, Ben

  • Natasja

    03-03-2020 om 13:09

    Goedemiddag Ben,
    Mocht je toch suikerdeeg moeten voeren, is het dan goed om deze op de afdekplaat met gat te leggen?
    En moet daar dan evt nog wat afdekplastic overheen ivm kou? Ik moet mijn kast nog tillen maar ik begrijp dat die aan 1 kant zwaarder moet zijn, dat het dan nog goed zit met voorraad, en anders gewoon bijvoeren.
    Groetjes Natasja

    Ha Natasja, klopt van het gewicht schatten. Pak van 2,5 kg suikerdeeg kun je op het gat van 7 cm doorsnede in het afdekfolie leggen, direct boven de bijen. Vaak zetten ze er een lege HK op en daarin wat steenwol of isolatiebubbeltjesplastic om te warmte binnen te houden.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.