Biologisch-dynamisch imkeren
Reacties
-
Marcel Elshout
18-03-2024 om 21:27Prachtig om te lezen,vooral ook met die zwarte min of meer inheemse bijen.
-
Marian
18-03-2024 om 22:07Interessant om te lezen. En ik dacht dat ik het niet goed deed, een luie imker was, maar blijkt nu dat ik per ongeluk bio dynamisch bezig was.
Ik ben altijd uit gegaan van de kracht van de natuur en de intelligentie van de bijen.
Ik ben gerust gesteld en ga gewoon zo door. -
Jab.
18-03-2024 om 22:23Helemaal mijn ding! Ik erger me enorm aan die "hebberige" imkers, die hebben geen oog voor de biodiversiteit. Alleen het zwermen is een beetje lastig in de bebouwde kom, dat pas ik nog toe.
Ha Jab, je mag jouw geval ook wel een broedaflegger maken volgens de BD-richtlijn mits je wacht tot er daadwerkelijk belegde zwermcellen zijn. Groet, Ben -
Conny Elizabeth
18-03-2024 om 22:59Naar mijn mening is het BD imkeren "het imkeren". Bijen gezond houden en verantwoording nemen voor gezonde bijen populatie. Bij hobby imkeren hoort de honing cq verkoop niet centraal te staan. Want dan valt men in een andere categorie. Ps mooi beschreven trouwens, complimenten!
-
Desiree
19-03-2024 om 07:34Mooi om te lezen. Ik ben benieuwd naar het vervolg!
-
batse van den beld
19-03-2024 om 07:39geweldig stuk en respect voor deze wijze van imkeren.;Bio dynamisch tuinieren ( ook R.Steiner en Maria Thun) pas ik al 50 jaar toe ( ben 73 jaar ) In mijn vroege periode van imkeren ( van mn 20 tot mn 40 ) volgde ik ook deze methode . na zon 4 jaar geleden weer te zijn begonnen ,doe ik wel aan varroa bestrijding ...ga toch eens wat meer nadenken/toepassen van de "oude "methode
-
Jolandq
19-03-2024 om 08:19Wat word ik blij van dit bericht. Heb nog maar 1 volk, wil graag uitbreiden maar liefst op de BD manier imm(k)ers de bijen kennen hun werkwijze zelf. Ik voel mij bevestigd in mijn gevoel over bijen houden. Dankjewel
-
Philippe
19-03-2024 om 09:50Wat een prachtige gastblog en een inspirerend verhaal! Mooi dat deze vorm van imkeren hier ook aan bod komt.
En verrassend dat de bijen zelf tot die kleinere celmaat komen. Je gaat he afvragen waarom we zo’n grote celmaat aanhouden op de ‘gewone’ kunstraat hier. Is dat ingegeven door de eeuwige ( maar hopeloze) wens van meer, meer, meer?
Ha Phillipe, in het archief van het WUR vind je alle oude maandbladen bijenhouden terug. In 1935 is veel geschreven over de aanpassing van ons kunstraat door prof. Baudoux. De gemiddelde natuurmaat is 5,1 mm. Baudoux heeft de standaard veranderd naar 5,4 mm. Groet, Ben -
Wouter Bleijenberg
19-03-2024 om 12:48Zeker mooi om te lezen. Heb zelf een Warre kast/volk en oogst voorlopig geen honing , zeker niet als het volk flink gezwermd heeft en soms in nazomer nog wat weinig honingvoorraad heeft voer ik met streek honing het volk bij. Zelf ben ik ook lid van BD imkers die regionaal werkgroepen heeft en soms bijeenkomsten hebben die zeker ook openstaan voor belangstellenden www.bdimkers.nl/
-
Philippe
19-03-2024 om 18:43Dank voor je reactie, Ben. Die keuze van prof. Baudoux voor 5,4mm, is die omdat de (honing)opbrengst dan hoger is? Ik kan niets vinden over de reden van die keuze…
Klopt Philippe, maar dat was wel begrijpelijk. Begin van de vorige eeuw was bijen houden vooral gericht op (bij)verdiensten en minder op de hobby. Groet, Ben -
Manon de Brabander
19-03-2024 om 21:30Wat fijn om dit soort berichten te lezen, intuïtief voelde ik al meteen aan dat ik n totaal verkeerde imkercursus heb gevolgd en gelukkig nooit in praktijk heb gebracht. Mijn volk is al 4 jaar happy en gezond op eigen kracht!
-
Elias
20-03-2024 om 17:00Dag Ben
Super blogbericht, wederom!
Mijn beste volk, een voorzwerm van vorig jaar (ras ongekend), is plots zeer agressief geworden als ik eraan werk anders doen ze geen vlieg kwaad. Dit is onverantwoord want ik imker in de stad…
Kan ik in april, want komende week slechter weer, de koningin opzoeken en verwijderen en na 12 dagen doppen breken? Erna zou ik een 1 jarige buckfast moer invoeren, eventueel met haar gehele volkje. Zouden ze deze moer goed aanvaarden?
Super bedankt alvast
Elias
Dag Elias, vermoedelijk is een probleem met de moer de reden van het onvriendelijke gedrag. Je kunt beter de moer snel opzoeken en eruit halen en dan direct verenigen. Niet wachten en redcellen laten trekken. Groet, Ben -
Stefan Waanders
22-03-2024 om 11:47Toch goed te lezen hoe iemand jarenlang biologisch-dynamisch imkert met (lokale) zwarte bijen. Doet de vraag opkomen of dat te overwegen is, deze hobby met de lokale bij te beoefenen i.p.v. met rasbijen als carnica of buckfast?
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.