30-08-2015

Blauwe en paarse bloemen

Blauwe en paarse bloemen

Vooral voor de opbouw van de populatie langlevende winterbijen is het belangrijk dat de bijen nog dagelijks verse nectar en stuifmeel kunnen verzamelen met als doel het instandhouden van het broednest. De komende weken worden de meeste "winterse" bijen geboren. Het uitlopende broed maakt ondertussen plaats voor de wintervoorraad aan honing en bijenbrood. Bijen doen ook aan lange termijn planning, het bijenbrood (gefermenteerd stuifmeel) is pas weer in februari en maart volgend jaar nodig bij het activeren van de voedersapklieren om de jonge voorjaarslarven weer te voeren. De maanden augustus en september zijn eigenlijk de belangrijkste maanden in het bijenjaar. Er wordt een nieuw wintervolk geboren en de basis voor de voorjaarsontwkkeling wordt - mede dankzij het mooie weer - gelegd. Voorwaarde is wel dat er bloemen moeten zijn, het liefst in een grote diversiteit. 

Bovenstaande foto's maakte ik gisteren in onze tuin, met weinig moeite kun je 8 en meer prachtige nectar- en stuifmeelleveranciers fotograferen.

Het zijn van boven naar beneden en van links naar rechts gezien: Herfstaster, Zonnehoed, Leverkruid (Koninginnenkruid), Asclepia, Oregano, Kardoen.Struikheide en Verbena.  

Voor de volgers van het BLOG kan ik nog melden dat moeder en dochter, die samen het onderwerp zijn van de stille moerwisseling, het nog steeds goed maken. Gisteren liepen ze nog steeds op 2 naast elkaar hangende ramen rond. Dat is dus inmiddels al een maand zo!

Ben Som de Cerff, imker en bijen- en koninginnenteeltdocent

Deel dit bericht

Reacties

  • Inge van Leeuwen

    02-11-2015 om 21:49

    Wat een prachtige foto's!
    Verder geniet ik van de mooie filmpjes en alle informatie

  • birgit filippini

    04-01-2016 om 11:43

    hoi mensen,

    misschien handig de database van permacultuur nederland
    http://www.permacultuurnederland.org/planten.php
    als je aanvinkt dat je bijenplanten zoekt en bv ook eetbare planten komen er een hele rits planten uit. Leuk om te gebruiken in je tuin.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.