17-02-2020

Bloeiende boswilg in de winter

Bij het kantoor van het Waterschap in Doetinchem staat de eerste boswilg weer te bloeien. Blijkbaar staat die daar op een beschutte plaats in de zon, maar zo vroeg als dit jaar - in feite nog in de winter -  hebben we dit nog nooit meegemaakt. Gisteren zag ik ook dat de 'baby-narcisjes' bevlogen werden door de bijen, blijkbaar bij gebrek aan beter. Ondanks de harde wind werd er ook al op de bloeiende els gevlogen. 

Uit de BLOG-reacties blijkt wel dat er grote verschillen zijn in Nederland. Het zuiden loopt zeker een week voor op het midden en het noorden komt daar weer twee weken achteraan. 

 

De komende twee weken kun je gerust de bodem al verschonen of de lege onderbak wegnemen. Ik wilde dat afgelopen week doen bij een volk dat al bijna drie jaar onbehandeld is en op twee broedkamers zit, maar zowel de bovenbak als de onderbak was goed bezet. Dus laat ik die bakken maar even voor wat het is. Later tijdens de voorjaarscontrole kan ik altijd nog oude ramen omwisselen voor kunstraat. Laat de bovenkant van de kast de komende weken vooral dicht, de warmte mag niet ten koste van het broednest verdwijnen. 

Boswilgen zijn lastig te stekken, toch moet het kunnen volgens een ervaringsdeskundige, lees zijn advies

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Lippe

  17-02-2020 om 13:41

  Zaterdag was ook in Deventer een vliegdag. Ik heb ze op diverse voorjaarsbollen en helleboris zien vliegen. Ook bloeit de gele kornoelje, maar daar nog geen bij op gezien. De boswilg is nog niet in bloei hier. De katjes al wel zichtbaar, het zal wel niet lang meer duren. Verder al een bloeiende sleedoorn gezien, maar die staat in de wijk tegen een zuidmuur. Geen representatief exemplaar derhalve.

 • Serge Berkhout

  17-02-2020 om 14:34

  Gisteren bijen (tijdens de wind) op heide, viburnum, helleborus en paarse anemonen. Staan allen in bloie in Capelle aan den IJssel

 • Wim Lansdaal

  17-02-2020 om 14:37

  Hier in de Noord-Hollandse duinen bloeit de gele kornoelje volop, de sleedoorn begint, de wilg zal nog wel even op zich laten wachten. Bij volken die niet in de volle zon staan wordt nog weinig gevlogen.

 • Dick Aalvanger

  17-02-2020 om 16:48

  Hier in Zwolle bloeit de sleedoorn met een aantal struiken.
  Nog niet massaal maar het begin is er.
  De krokus hebben ze hier niet veel aan.
  Te koud en de afstand is nu te ver.

 • Jan JANSEN

  17-02-2020 om 21:54

  Dag Ben,
  nog iets zuidelijker dan Limburg is de dracht niet aan te slepen. Gister bij 19 graden wat kasten gecontroleerd, en alle gecontroleerde kasten hebben 3 en 4 kanten broed, ongelooflijk. Ik heb nu onder al mijn kasten een bak met 10 ramen eronder geschoven. Ik heb dit in 14 jaar nog nooit meegemaakt. Gr., Jan.

  Jan, goed om op te merken dat je in Frankrijk zit, anders gaat iedereen kasten open maken. Groet, Ben

 • Willem Boers

  17-02-2020 om 22:55

  We zullen moeten leren omgaan met imkeren in klimaat verandering.

  Willem, het is hier straks imkeren als in Frankrijk. In Frankrijk gaan ze meer naar het Italiaanse klimaat. Groet, Ben

 • Margriet K.

  18-02-2020 om 12:30

  Zondagmiddag jl. bij 4 Simplex kasten (dubbele) de honingkamer onderuit gehaald. Voorheen deed ik dat per ong. 1 maart. De honingramen waren leeg. Ik verwacht begin maart lege honingkamers bovenop te kunnen zetten, natuurlijk als de temperatuur het toelaat. De volken/kasten staan onderdak. Enkele uren later voelden de plexiglasplaten heel warm. Met de Segeberger kasten die buiten in de wind staan wacht ik nog even. Ik zag bijen met oranje stuifmeel van de krokus. De volken staan tussen Brummen en Apeldoorn.

  Margriet, wacht maar met de honingbakken tot we stabiel en rustig weer > 10 graden krijgen waarbij er tevens nectardracht is van de wilgen. Eerder zou ik geen HK's plaatsen. Kost anders te veel opstijgende warmte. Groet, Ben

 • RoyHars

  18-02-2020 om 13:30

  Is een krant tussen de bk en hk handig. Als ze de ryimte willen gebruiken knagen ze er doorheen. Ik gebruik zelf Warré en heb er geen ervaring mee.

  RoyHars, indien je in april een maand op vakantie gaat, dan kan een krant een handige truc zijn, maar anders is het gewoon vinger aan de pols houden. Is het volk eraan toe (bijna volledig bezette broedkamer) en er is dracht en mooi weer op komst dan plaats je een HK met uitgebouwde raat bovenop een moerrooster. groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  18-02-2020 om 15:51

  Hoi Ben,
  Ik heb vorig jaar een flink aantal amandelwilgen geplant en hoop op een hele lange dracht, volgens de hovenier dragen deze doorbloeiers wel tot eind oktober. Ik heb voor straks als alles op gang komt een broedkamer én honingkamer met koninginnenrooster klaar staan, waarneer ga je dan weer terug naar één broedkamer of kan je ook inwinteren met een dubbele broedkamer?
  Vriendelijke groet, Ed

  Ed, je gaat toch nog de basiscursus volgen? Daar wordt het allemaal wel uitgelegd. Er zijn meerdere opties, je kunt werken met 2 broedkamers of met 1,5 broedkamer en daar bovenop straks 1, 2 of 3 honingkamers. 1 HK is te weinig. Inwinteren kun je inderdaad op 1, 1,5 of 2 broedkamers.
  Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  18-02-2020 om 18:11

  Hoi Ben,
  Ik ben inmiddels al twee lessen verder en heb veel van de anatomie van de bij geleerd, het lastige is dat ik al twee volken heb staan en mijn kennis zeker nog ontoereikend is om verantwoord allerlei stappen te ondernemen.
  Geduld is niet mijn sterkste kant maar dat is bij het bijenhouden niet echt handig. Mooi meegenomen is hoe de bijen er nu bijstaan, van beide kasten zijn 6/7 ramen bezet met bijen en vandaag was er behoorlijk veel activiteit. So far so good!
  Hartelijke groet, Ed

  Ed, ik heb een nieuwe BLOG categorie opgenomen voor beginnende imkers. Deze categorie heet "de jaarlijkse imkerhandelingen" hierin vind je blogberichten en video's van alle werkzaamheden door het jaar heen. Deze vind je ook weer terug in mijn imkerboek. Groet, Ben

 • h de jongh

  18-02-2020 om 18:22

  Hoi Ben,
  Ik ben van plan een aantal volken naar de wilgen te verplaatsen.
  Wanneer is daar de juiste tijd voor.
  groet uit Gorinchem.

  H, ik denk dat de natuur met 2 tot 3 weken wel zo ver is dat de wilgen bloeien, maar het weer moet ook meewerken.
  Dus over 10 dagen even op de fiets om te verkennen ;-).
  Groet, Ben

 • Lizet kilian

  18-02-2020 om 22:44

  Je kan je beter houden aan de natuurkalender, ofwel de fenologische kalender dan data. Er wordt al heel lang bijgehouden welke planten wanneer bloeien. Ik heb me laten vertellen dat in 1838 op 15 december al de eerste sneeuwklokjes verschenen ( Norfolk GB). Ofwel: de prille lente start wanneer de sneeuwklokjes en de hazelaar bloeien en de voorzomer start met de vlier, sneeuwbes en witte acacia. Zo wordt t allemaal veel makkelijker.

  Lizet, dat doen we hier in de BLOG-berichten ook met de waarnemingen uit de natuur. De lente is dus al begonnen. Vanmorgen kwam ik ook al weer actieve mieren tegen op de schuiflade. Groet, Ben

 • Anita

  19-02-2020 om 07:11

  Goedemorgen,
  Hier geuren de mahonie struiken al een tijdje en van de week werden ze rijkelijk bezocht door de bijen!
  Groet uit Ruinen

 • H de Jongh

  19-02-2020 om 19:05

  Dag Ben,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik was ook benieuwd of het nog gevolgen heeft voor het volk,als je de kast zo snel verplaatst na de winterstop.
  Groet uit Gorinchem

  H, reizen levert natuurlijk altijd stress op voor het bijenvolk en kom je in de buurt te staan van andere bijenvolken van andere imkers dan loop je zeker kans op andere virussen uit die volken. Maar aan de andere kant levert het flink veel goede stuifmeel en nectar op, die je blijkbaar thuis mist. Is dat laatste wel zo? Groet, Ben

 • Marc van Os

  20-02-2020 om 22:13

  Hallo Ben. Onderbakken verwijderen blijf ik lastig vinden. Vorig weekend vlogen ze en nu slecht weer. Goeie tijd om de onderbak te verwijderen? Marc

  Marc, hoe kouder hoe beter. Dan blijven ze lekker zitten, bij hogere temperaturen willen ze nog wel eens opvliegen of lastig doen ;-). Zit de onderbak toch vol met bijen (je ziet het al bij het kiepen) dan gewoon laten zitten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.