04-03-2017

Bloeiende elzen

In het oosten werd er vandaag tot laat in de middag gevlogen. Er kwam ontzettend veel stuifmeel binnen. De voorjaarsbloeiers geven veel stuifmeel, ook de windbestuivers als hazelaar en els. De elsen nemen het stokje over van de hazelaars. Daarnaast bloeien er winterakonieten, krokussen, kerstrozen en sneeuwklokjes.

 

(klik op de foto's om te vergroten). Vanmiddag ook nog enige bodems verschoond, vaak zijn er opvallende verschillen te zien in de hoeveelheid dode bijen.

 

Nut en noodzaak van het verschonen van de bodems is snel duidelijk als je zo'n bodem tegen komt. Met een honingpot kun je snel de hoeveelheid dode bijen inschatten. Hier was de pot helemaal vol, dat zijn dan ruim 1000 bijen. Da's een uitval van ongeveer 10%. Op zich is dat niet erg, het kan oplopen tot 30%, maar liever zie ik zo weinig mogelijk uitval. Controleer gelijk de doorlaatbaarheid van de gaasbodem, bijen vinden het blijkbaar soms nodig om het gaas dicht te kitten. De varroaval op de schuiflade wordt daardoor gereduceerd.

Op 15 maart komt er weer een meldpunt op de NBV homepage om je aantal in- en uitgewinterde volken op te geven. Het daaruit voortvloeiende sterftecijfer zal ook regelmatig geupdatet worden. Hou de homepage dus in de gaten en geef je gegevens door!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Petrina

    04-03-2017 om 21:32

    mooie foto's, welke camera gebruik je, Ben? en welke lens.

  • Ben de blogger

    04-03-2017 om 22:54

    Petrina, dit keer mijn Samsung S6 Edge. Video werk doe ik meestal met een Nikon Coolpix of een GoPro.

  • Leo Boogaers

    05-03-2017 om 09:24

    Hier in Moergestel vlogen de bijen ook. Wij hadden ook onze bodems verschoond en wat opviel was dat de volken zo sterk waren ruim 10 straatjes.

  • Marja

    05-03-2017 om 18:25

    Ik heb twee kasten naast elkaar staan. Een grote kast (2 bakken) en een zesramer. Vanuit beide kasten werd vorige week met het mooie weer en ook gistermiddag volop gevlogen. Echter de bijen uit de zesramer brengen veel stuifmeel binnen. Na observatie van de bijen die uit de grote kast vlogen, zie ik dat die geen stuifmeel meebrengen. is dat niet vreemd?
    Dit is mijn eerste overwintering, dus ik vind alles nog spannend.

  • Ben de blogger

    05-03-2017 om 18:37

    Marja, vreemd is het wel, als het ene volk wel stuifmeel binnen brengt en het andere niet. Stuifmeel duidt op een behoefte vanuit het open broed. Wellicht loopt de ontwikkeling van de grote kast (volk kan natuurlijk klein zijn) achter. Eind maart/begin april zal het wel warm genoeg worden voor een vluchtige inspectie naar werksterbroed en eitjes.
    Met je zesramer als reserve houd je altijd de mogelijkheid om te verenigen.

  • Maria

    06-03-2017 om 16:22

    Ik ga komend weekend de bodems verschonen.
    Mij valt ook op dat de volken nogal groot zijn en als ik er boven in kijk door het plastic zitten 4 van de 5 volken nog behoorlijk onderin en hebben nog veel voer.
    Het zijn 3 hoofdvolken en 2 afleggers, allen op 2 BK.
    Nu willen we eigenlijk terug naar 2 hoofdvolken in april.
    Hoe kunnen we dat het beste aanpakken?

  • Ben de blogger

    07-03-2017 om 08:16

    Maria, je hebt dus een luxe probleem ;-). Van 5 terug naar 2 is wel heel veel. Je hebt twee opties of een combinatie hiervan.
    Je kunt natuurlijk 1, 2 of 3 volken verkopen en daarmee leuke dingen kopen als een slinger of nieuwe kasten.
    Je kunt de volken ook samen voegen tot twee zeer sterke volken. Tijdens de voorjaarsinspectie kun je ramen met broed en bijen overhangen naar een andere kast. Ramen zonder broed kun je gewoon afslaan boven de kast. Eind maart accepteren de bijen uit verschillende volken elkaar zonder enig probleem.
    Het zal wel passen en meten worden om van 5 terug te gaan naar 2 en misschien hou je toch een derde volk over als reserve.
    Verkoop dat derde volk dan na een paar weken, als je vastgesteld hebt dat je twee nieuwe volken het goed doen.
    Daarna lege kasten schoonmaken en voorbereiden op maatregelen om de vroege zwermdrift te managen. Want die steekt vroeg de kop op met zeer sterke volken.
    PS over de moeren hoef je je niet druk te maken, die vechten het onderling wel uit.

  • Susan van der Laan

    08-03-2017 om 12:26

    Ik moet dit even kwijt. Ik had afgelopen dagen heel veel bijen die met stuifmeel aan hun poten dood achter de kast lagen. Het waaide wel hard maar niet alle dagen. Wat kan dit zijn?

  • Ben de blogger

    08-03-2017 om 14:44

    Susan, dit is een jaarlijks terugkerend vervelend verschijnsel. De haalbijen, die op maartse dagen de kou en wind moeten trotseren zijn de winterbijen, die in de nazomer en herfst geboren zijn. Het zijn dus al oudjes. De drang om water en stuifmeel nodig voor het jonge broed te halen is groot en ook op koudere dagen verlaten ze de kast. Uitgeput vallen ze soms voor de kast neer of belanden door windvlagen achter de kast. Bij temperaturen in de schaduw van 8 graden raken ze snel onderkoeld en belanden in coma. Het is een triest gezicht om zo de oudjes te zien sterven, maar het is de natuur en hun tijd was voorbij......

  • Susan van der Laan

    08-03-2017 om 17:30

    Ik ben heel blij met dit antwoord ondanks dat het een triest gezicht was. Fijn om te weten. pfff wat een schrik.
    Heel erg bedankt. Ssuan

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.