Bloeiende mais wordt al druk bevlogen
Reacties
-
J El
05-08-2021 om 20:29Hier hetzelfde beeld, ook oranje en wit hier, over stuifmeel geen zorgen dit jaar
Een broedloos volk op 8 ramen, daar gaat bij mij n leggende koningin in zaterdag(moerloos)
Zou dat goedkomen voor de winter?
Ha J, plaats in ieder geval 2 sluitblokken en leg direct 2,5 kilo suikerdeeg op het voergat. Vervolgens eind augustus de sterkte checken. Die moet echt minimaal zes bezette ramen zijn. Geen varroabesrrijding uitvoeren, door de broedstop zijn die mijten grotendeels al verdwenen. Succes! Groet,Ben -
Teunie Luijk
06-08-2021 om 06:18Dag Ben,
Wat is het moment om een rooster tegen muizen te plaatsen? Doe je dat na het bijvoeren, zo half september?
Teunie
Ha Teunie, omstreeks 1 oktober is vroeg genoeg. Groet, Ben -
Robert
06-08-2021 om 08:22Hier in Vlaanderen ook massaal geel stuifmeel. Komt er via dat stuifmeel geen vreemde stoffen in de kast? Mais wordt vaak bespoten met pesticiden etc...
Ha Robert, de maisteelt wordt bij het gewas vooral vroeg in de groei uitgevoerd wanneer de planten nog klein zijn. Daarna wordt er volgens mij niet meer bespoten.
Het coaten van het zaad vormt wel een bedreiging van binnenuit. Dat gif kan in het gutatievocht en stuifmeel terecht komen. Maar hierop geldt op dit moment een verbod. Groet,Ben -
Tomer
06-08-2021 om 09:29Zeer veel geel stuifmeel van de maïs inderdaad. Gemakkelijk te identificeren omdat er op de schuif zelfs volledige meeldraden te zien zijn. Helaas is stuifmeel van maïs van relatief lage kwaliteit...
Weinig wespen, muggen daarentegen... ;-) -
Nico van Amstel
06-08-2021 om 10:27Twee jaar geleden hadden we een nest Duitse wespen in een koolmezennestkastje - omdat die totaal niet agressief waren hebben we die gewoon laten zitten. Wespen zijn zeer nuttig voor het opruimen van allerlei "troep" en verminderen ook het aantal muggen en vliegen! Dus: zo weinig mogelijk ingrijpen vind ik: "leven en laten leven"! En ja - ik ben ook een keer gestoken door een wesp in een vingertop: was "niet fijn".
-
marc Van Genechten
06-08-2021 om 11:28Hier ook veel licht stuifmeel in de kempen
Dag Ben ken jij MAQS mierenzuur strips verkrijgbaar in Duitsland
Deze zier er wel veel veiliger uit dan vloeibaar mierenzuur
Ha Marc, ik heb er over gelezen. Lijkt me zeer praktisch en dosering zal wellicht beter gaan. Ook veiliger voor de imker. Groet, Ben -
jwavrva (jan willem)
06-08-2021 om 12:09Dag Ben,
Mijn volken hadden meerdere honingkamers - om de bijen ruimte te geven zodat ze niet in de BK rondhangen en inde HK aan het werk gaan. Bij de honingoogst halen we die ruimte weg. Sommige volken zijn nog best sterk. In mijn Dadant kasten kozen de bijen ervoor om buiten rond te blijven hangen en niet in die open ruimtes te gaan zitten. Ik heb er kunstraat ingehangen, want die moeten ze toch
uitbouwen om hun wintervoer in op te slaan, maar dat had maar beperkt effect. En in mijn spaarkast-volken (op 1 BK gehouden) is er dan toch te weinig ruimte? Ik heb er een lege HK onder gezet. Heb je andere suggesties?
Ha Jan Willem, dit is een prima oplossing voor spaarkasten. Een lege hk zou ook werken. Ikzelf merk dat het wel meevalt met baardvorming, technisch maakt het voor de bijen weinig uit of ze nu trossen onder het broednest of trossen onder de vliegopening. Dit verschijnsel is met 2 weken weer over. Groet, Ben -
Gerard
06-08-2021 om 12:15Hoi Ben
Dit jaar heb ik uitlopen geplaatst van metaal, alle 4 zijn ze verstopt geraakt met bijen
Dus deze actie was mislukt. Vorig jaar met kunststof uitlopen hebben we geen probleem gehad, heb jij hier vaker mee te maken gehad?
Ha Gerard, nee nog niet. Maar ik gebruik de metalen nauwelijks meer of in combi met plastic. Misschien zijn ze geoxideerd van binnen en daardoor ruw voor de bijen? Groet, Ben -
Patrick Lemmens
06-08-2021 om 17:07Hallo Ben,
Hier (in Limburg) is het dit jaar armoe troef. Er komt nu wel weer oranje en geel stuifmeel binnen.
Dit jaar heb ik een aantal volken die (toen het zo lang regende en ook daarna) spontaan een broedstop ingelast lijken te hebben? Dus denk niet te snel dat een volk moerloos is.
Eén volk heeft toch een nectar bron gevonden en slaat deze in opmerkelijk fel gele natuurraat op die ze ook aan het bouwen zijn. Deze nectar is lichtbruin van kleur. Ik proefde ervan en het deed me denken aan stroop! Wat zou dat zijn?
Hier ook wel heel weinig wespen. Verder zag ik gisteren tijdens een inspectie voor de eerste keer dit jaar een Europese hoornaar die bovenop een openstaand volk dook en door de bijen werd aangepakt en werd ingebald. Ik heb die hoornaar er snel met bijen en al afgeschept maar of ze het overleefd heeft weet ik niet. Het geeft denk ik wel aan dat ook hoornaars het moeilijk hebben op dit moment.
Ha Patrick, aangezien het 1 volk is, die een drachtbron gevonden heeft, zou je bijna denken aan een glucosestroop met kleurstof. Misschien een bedrijfsactiviteit op enige afstand? Die gele raat zie je ook in het voorjaar van de paardenbloem. Komt door het stuifmeel dat gegeten wordt.
Groet, Ben
-
Gemler
06-08-2021 om 17:55Hoi Ben,
Vandaag gewandeld op Dwingelderveld. Als ik me niet vergis gaat de heide vollop bloeien. Mijn bijen staan er niet ver vanaf. Hoe herken ik stuifmeel van heide?
Ha Gemler, gelig wit volgens de Duitse website www.dehonigmacher.de groet, Ben -
Patrick Lemmens
06-08-2021 om 18:32Hallo Ben,
Oh oh...
Op steenworp afstand van de bijenstand is een bedrijventerrein met de bekendste pasteitjes bakker van Nederland en ook een snoepfabriek. Soms ruikt het in de straat heerlijk naar vers gebakken pasteitjes en koekjes...
In gedachten koppelde ik de gele raat aan die nectar bron maar misschien klopt dat dan niet?
Welk stuifmeel naast de paardenbloem levert nog meer gele raat op?
Patrick, volgens mij is de paardenbloem de enige. Ik denk dat je vanille of iets dergelijks in je raten hebt zitten. Een keertje gaan kijken daar, er zal wel een container open staan. Groet, Ben -
Gemler
07-08-2021 om 14:55Hoi Ben,
Vandaag gewandeld op Dwingelderveld. Als ik me niet vergis gaat de heide vollop bloeien. Mijn bijen staan er niet ver vanaf. Hoe herken ik stuifmeel van heide?
Ha Gemler, ik had je vraag al beantwoord. Het stuifmeel kleurt gelig wit. Groet, Ben -
Henk Michorius
07-08-2021 om 17:10Hallo Ben,
nog even een vraagje over de top kast. Jij gebruikt in deze kast geen koninginnen rooster, krijg je dan nog wel mooie honingramen die je kunt slingeren, of zit hier broed en stuifmeel in.
Ha Henk, ik had in totaal 2 gemixte ramen met broed en honing. De rest was 1 van beiden. Groet, Ben -
Niki
07-08-2021 om 20:29Ha Ben,
Ik heb wat te natte honing over van het slingeren (21% water) welke ik graag aan de bijen wil terugvoeren.
Welke verhouding honing/vocht adviseer jij zodat de bijen het goed kunnen opnemen?
Fijn weekend!
Groet Niki
Ha Niki, stel dat je 10 liter honing hebt, dan zit hier al 2 liter water in. Met 3 liter water erbij heb je ongeveer de samenstelling van nectar. Maak niet te veel tegelijk aan, want door het extra water gaat het zeer snel gisten. Fijn weekend, Ben -
Piet griffioen
07-08-2021 om 23:02Hallo Ben, onlangs las ik dat er een boekwerkje is over de TOP kast, waar is deze te verkrijgen...
Ha Piet, bij mij. Ik zal je een mail sturen. Groet, Ben -
Bertien Ensing
08-08-2021 om 07:56Dit jaar heb ik ook 1 broedkamer met drie honing kamers uitgeprobeerd en dat werkte goed. maar ik vond het ontzettend veel bijen die uiteindelijk weer terug moesten op die ene broedkamer. Ik hoor jou zeggen dat je dat geen probleem vindt. Ik vond het lastig. Waarom denk jij dat het geen probleem is?
Ha Bertiien, voor het afnemen van de drie honingkamers gebruik ik een uitlaatbord. De volgende ochtend zijn de hk's vrijwel leeg en zitten de bijen braaf in de bk. Een enkele keer zie je bij een kast in de avond enige baardvoming, maar dat is met 1 of 2 weken volledig verdwenen. De populatie bijen krimpt namelijk al in augustus. Groet,Ben -
Henk Michorius
08-08-2021 om 10:56Ben nog bedankt voor het antwoord op mijn vraag, maar ik snap het antwoord [ DE REST WAS 1 VAN BEIDEN ] niet goed, kun je dat nog een beetje toelichten. Alvast bedankt.
Ha Henk, de meeste BK-ramen bevatten uitsluitend broed, twee ramen bevatten zowel verzegelde honing als broed en de overige ramen bevatten deels of helemaal verzegelde honing.
Die 2 ramen met broed en honing hebben ze uiteraard nodig als reserve. groet, Ben -
Anton vV
08-08-2021 om 15:28Hoi Ben,
Bij mij mislukte dit jaar de bijenuitlaat ook bij één van de volken. Buiten de kast was het een enorme drukte van bijen, de HK zat vol bijen en de verzegeling van de honing was stevig aangevreten.
De uitlaat lag in de goede richting en was niet verstopt – bleek later bij controle. Mijn vermoeden is dat enige wildbouw aan de onderkant van de HK-ramen toevallig precies boven de ingang van de bijenuitlaat terechtkwam en hierdoor de uitgang van de HK dus geblokkeerd was.
Of kan jij nog een andere oorzaak bedenken?
Gr. Anton
Ha Anton, de drukte buiten de kast, de hk vol bijen en vooral de aangevreten verzegeling van je hk-ramen is het directe bewijs voor roverij. "Vreemde bijen" waren gewoon begonnen om deze hk te plunderen, omdat er ergens een ingang open stond. Misschien sloot de HK niet goed aan op het uitlaatbord vanwege de braamraat onder je hk-ramen.
Gelukkig was je nog redelijk op tijd. Groet, Ben
PS de veiligste methode is plaatsing eind van de middag of begin avond en de volgende ochtend wegnemen.
-
Edwin
08-08-2021 om 20:45Dit jaar ook geprobeerd spaarkaart op één BK.
Alle volkjes gebruikten de onderkant van de honingraampjes voor stuifmeel en bijenbrood. Het broednest zat kennelijk tot tegen het moerrooster.
Dit jaar hele kleine honingoogst en dus raampjes met stuifmeel.
Mij is het imkeren op één BK niet perse goed bevallen. Grote zwermneiging en bovenstaande doen me twijfelen aan die methode.
Ha Edwin, hoeveel hk's heb je gebruikt?
Groet, Ben -
Gerard Brouwers
11-08-2021 om 09:39Dag Ben betreft behandeling met mierenzuur. Na 2 behandelingen met mierenzuur veel dode bijen voor de kast. Bij navraag bij imkers van onze vereniging zeker 2 imkers met kast volledig dood. Wat hebben we gedaan we zijn meteen gestopt met behandelen en in gaan voeren. De mijtenval was bij een aantal kasten hoog + 100, enkele rond de 30. Wat nu te doen na 17 dagen opnieuw starten met mierenzuur of na bijvoeding bijvoorbeeld 5 kg voer verder gaan met mierenzuur behandeling? Groet Gerard
Ha Gerard, hoezo geven jullie twee keer achter elkaar een mierenzuurbehandeling? Gebruiken jullie een Liebig dispenser? Hebben jullie afstandsblokjes gebruikt op de toplatten?
Ik behandelde eenmalig eind juli en vervolgens checkte ik de mijtenval begin september. Indien meer dan 10 mijten per dag vallen, deed ik een 2e behandeling in september. Meestal niet nodig.
De verhoogde mijtenval houdt meestal na de behandeling nog wel 4 weken aan. Dat Is normaal want de mijten vallen ook nog uit het broed.
Groet, Ben
PS 100+ mijten over 17 dagen is weinig. In de jaren 90 vielen er wel 10.000+. Die 100+ kunnen weinig schade aanbrengen in verhouding tot de 10.000+ bloedcellen.
-
Steven Kluft
12-08-2021 om 14:19Ben,
Ik kwam ergens in een van je blogs een opmerking tegen over "niet-klevende" suiker deeg om de moer te voeden als ze in een kooitje zit.
Fondabee of iets dergelijks kleeft idd de moer en bijen vast en dat wordt een riskante kliederboel.
Hoe maak je dit suiker deeg of waar kan je het kopen?
Of bedoel je Fondabeefruc?
m.v.g. Steven
Ha Steven, bij Geller.de verkopen ze koninginnen voederdeeg, je ziet in de webshop staat net boven fondabeefruc. Zelf gebruik ik eens candipoline gold, dat plakt ook niet. Je kunt ook een heel klein beetje poedersuiker op je gewone suikerdeeg doen. Groet, Ben -
mark
13-08-2021 om 12:15Hoi Ben, ik imker nu ook 2 jaar met enkele volken op 1 bk en daarop de honingkamers. Bevalt mij uitstekend. Echter hoe doe jij dat met inwinteren? Ik hoor dat er veel imkers inwinteren op 1 bk, maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik zit dan met hetzelfde probleem als eerder door iemand beschreven. Nu nog een BK erop zetten met nieuwe kunstraat, maar dat zullen ze nu niet meer tijdig uitgebouwd hebben. Dank
Ha Mark, gewoon inwinteren op 1 BK. In maart doe je de voorjaarscontrole en vervang je 2 of 3 voerramen of lege ramen door kunstraat. Vaak kun je eind juli of begin augustus net voor het inwinteren ook nog wel een leeg oud raam vervangen door kunstraat. Domweg omdat het broednest aan het krimpen is. Hiermee kun je iedere 3 jaar alle raten vervangen. Groet, Ben -
mark
13-08-2021 om 16:31Dank je Ben! Fijn weekend. Ps hier ook geen wespen
-
Christel
15-08-2021 om 14:42Hallo Ben,
1. N.a.v. vraag en antwoord op Jan Willem mbt een lege HK onder een BK zetten, omdat de bijen nog even wat meer ruimte te geven:
Gaan de bijen dan geen raat bouwen aan de BK-ramen?!
Om deze reden heb ik een HK met lege HK-ramen geplaatst (daar zaten ook nog wat honingresten in, maar ik heb HK-ramen laten hangen omdat ik dacht dat de bijen anders hele lange raten gaan bouwen. Maar dit is niet zo?! Of zouden ze dat misschien alleen in het voorjaar doen, maar niet in het najaar?
Christel, klopt! Bijen bouwen slechts raat wanneer er veel dracht is. Soms hangen de imkers een paar ramen in de HK als zogenaamde klimraten om het de bijen makkelijker te maken naar boven te lopen. Maar zonder vinden ze hun weg ook wel. Vaak is het helemaal niet nodig om een hk eronder te plaatsen.
1.B. Ik had een volk met 1BK en 3HK's teruggebracht naar 1BK. Die zat stampensvol met bijen. Ik was bang dat het volk daarom misschien nog zwermneigingen zou krijgen (ik spreek over begin aug.) Daarom heb ik er een HK met lege ramen onder gezet om meer ruimte te geven. Maar was er een zwermdreiging of gebeurt dat zo laat in het seizoen nooit meer?
Christel, bij bijen kun je het woordje "nooit" niet gebruiken. Maar het is zeer uitzonderlijk dat ze in augustus gaan zwermen, tenzij het al een zwerm is van dit jaar, want soms zit het zwermen in de genen. Maar zo'n volk wil je niet hebben ;-)
2. En n.a.v. andere vraag (Niki): waarom zou je eigen honing van de bijen aanmaken met water alvorens het terug te geven?
Als je natte ramen terughangt dan zijn die ook in een mum van tijd droog gegeten, dus blijkbaar hebben de bijen geen moeite met hun dikke eigen honing?!
Christal, de honing is bij 16 a 17% watergehalte gewoon te stroperig en te droog om goed op te nemen voor de bijen. Dan zouden ze eerst water moeten halen om het te verdunnen om het op te nemen met de tongsnuit. Een honingfilm op de ramen lukt wel en bij roverij uit raten lukt het ook wel. Maar de kans op verdrinking in honing wordt erg groot vanwege de enorme toeloop van bijen.
Als je honing wil voeren, pas dan heel goed op voor roverij. Voer ze verdund in de avond, zodat ze het in de nacht op kunnen nemen.
I.p.v. die bovenop een BK te zetten en te laten overwinteren, zou ik er ook voor kunnen kiezen om aan 2 volken 5 HK ramen terug te voeren, door bij iedere BK een HK eronder te zetten met ieder 5 volle HK-ramen.
Christel, Volgens mij moet ieder volk wel 14 kilo wintervoer hebben en een HK raam bevat maar 1 kilo. De kans dat het volk een deel van de honing omzet in broed is natuurlijk ook aanwezig. Je moet wel die 14 kilo halen.
Indien je niet wil slingeren, laat dan de volle HK gewoon zonder moerrooster bovenop staan.
Wat is in het algemeen een beter idee:
4. Die volle HK bovenop een BK zetten als reservevoer?
JA
5. Of terugvoeren door de HK-ramen open te krabben en onder de BK zetten, zodat ze de honing naar boven in de BK verplaatsen?
Neen
6. Indien het laatste: wat zou het beste tijdstip zijn?
Pas eind aug/begin sept? Zodat de bijen nu nog zelf zo veel mogelijk op zoek gaan naar voedsel i.p.v. dat ik ze misschien wat lui maak door nu al die HKramen terug te voeren?
Nu bovenop laten staan en per 15 september checken of alle HK-ramen nog vol zitten, zo niet: snel bijvoeren.
Groet, Ben -
Christel
16-08-2021 om 11:00Dank Ben!
Ja uiteraard heeft elk volk 14kg nodig.
Mijn gedachte was om die honing terug te voeren en daarna indien nodig nog aan te vullen.
Voor de zekerheid dat ik het goed begrijp:
1. Begrijp ik uit je antwoorden dat honing terugvoeren meer kans op roverij geeft dan het voeren van vb invertsuiker/suikerwater?
Ja zeker.
2.Waarom geeft invertsuiker of suikerwater geen prikkel aan de bijen om weer broed te maken? Geeft alleen honing die prikkel?
Die prikkel ontstaat alleen bij dracht. 1:1 suikerwater in kleine hoeveelheden (0,3 l per dag) geeft die prikkel wel net als bij dracht. Maar dit resulteert niet in opslag van wintervoer.
3.Als je honingraat openkrabt en teruggeeft aan de bijen, lukt het bijen dan wel om de honing te verplaatsen zonder water te halen, of moeten ze dan toch eerst ook water halen?
Openkrabben geeft kans op roverij, maar als de raat onder het broednest zit, gaan ze het echt verplaatsen of opeten.
4.Water halen kost energie en tijd. En dat laatste geeft door de geur meer aanleiding tot roverij?
De druipende honing zorgt voor morsen en geur waarop speurbijen uit verschillende kasten komen.
(Ik worstel nog een beetje met waarom je echt liever niet HK-ramen openkrabt en terug moet geven.... ik vond het zelf zo'n goed idee hahahaha)
Bijen bergen hun honing op boven het broednest en verzegelen de honing om het lang te kunnen bewaren. Waarom zouden wij die was zegeltjes er weer afhalen? Dat is werkverschaffing ;-) en tegennatuurlijk. Plaats een hk vol verzegelde honing boven op de bk en je bent klaar met inwinteren.
Groet, Ben -
Edwin
16-09-2021 om 23:19Dit jaar ook geprobeerd spaarkaart op één BK.
Alle volkjes gebruikten de onderkant van de honingraampjes voor stuifmeel en bijenbrood. Het broednest zat kennelijk tot tegen het moerrooster.
Dit jaar hele kleine honingoogst en dus raampjes met stuifmeel.
Mij is het imkeren op één BK niet perse goed bevallen. Grote zwermneiging en bovenstaande doen me twijfelen aan die methode.
Ha Edwin, hoeveel honingkamers heb je gebruikt per volk? Dit beinvloedt de mate van zwermdrift. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.