31-03-2016

Bloeiende sleedoorn

Bloeiende sleedoorn

De voorjaarsdracht komt nu goed op gang. Met de verwachte temperatuurstijging zullen de bijen hun voervoorraden goed kunnen aanvullen. Vooral het verse stuifmeel is als kwaliteitsvoer belangrijk voor de ontwikkeling van vitale voedsterbijen. Met het groeiende broednest neemt de behoefte aan honing ook snel toe. Zo'n 4 kilo honing kan er per maand door heen gaan, dus hou het gewicht van de kasten in de gaten. Vanmiddag zag ik ook de eerste volledig geel/oranje bepoederde bij terug komen, die had zich tegoed gedaan aan de eerste bloeiende paardebloemen.

De komende weken zullen veel imkers hun bijen voor de bestuiving op het fruit plaatsen. Vanmorgen heb ik ook enige Dadantkasten verplaatst. De bijendruk op de thuisstand wordt te groot. 8 tot 12 kasten is voor dit gebied ideaal. 

Ondanks het grote volume van de Dadant broedkamer zijn de kasten op dit moment goed te verplaatsen met behulp van een stenenbok, dat zou minder makkelijk in je eentje te doen zijn met dubbele broedkamers spaarkasten. 

Komend weekend is bij uitstek het moment voor een voorjaarscontrole, vervang vooral de oude lege ramen door kunstraat!

Bij de Dadantkasten kun je de broedkamer verkleinen met het sluitbord, beperk de ruimte tot uitsluitend ramen met broed en twee voerramen. Plaats zo mogelijk ook vast een raam kunstraat op positie 2 en plaats tevens het bouwraam tegen het sluitbord. Het bouwraam plaatsen kan natuurlijk ook in de andere kasttypen. De eerste klap is een daalder waard. Hou de mijten vooral onder controle en beperk hiermee schade later in het jaar!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    31-03-2016 om 21:17

    Ik heb een sterk volk dat misschien meegaat naar het fruit. Is het verstandig om van dit volk al een aflegger te maken VOOR ik naar het fruit ga ? Of is het beter de aflegger te maken als de kast in het fruit staat....of liever een dubbele BB en HB erboven bij het fruit ?
    Dus....: Wat is het beste moment voor een broedaflegger ?

  • Blogger Ben

    31-03-2016 om 21:31

    Een broedaflegger maak je meestal om de zwermdrift te beteugelen, dus pas wanneer je belegde zwermdoppen tegen komt. Wil je het aantal volken uitbreiden via een broedaflegger, dan zou ik dat doen na de voorjaarsdracht, althans zo laat mogelijk. Door met 1,5 of 2 broedkamers en tenminste 1 HK te werken en tijdig ruimte te bieden, kun je de zwermdrift ook voor proberen te blijven.

  • Ferry Bantjes senior

    31-03-2016 om 23:03

    Ben je gaat toch geen darrenraat meer wegsnijden dat is echt achterhaald hoor. Ik doe er ook bouwramen in juist om meer darren in de lucht te krijgen ;-)

  • harry mouris

    01-04-2016 om 08:45

    Hallo Ben, je geeft aan dat het gebied 8 tot12 volken aan kan. Hoe bepaal je dat?

  • Sari.

    01-04-2016 om 09:31

    Hi, ook bij mij op de schans zijn er een aantal imkers die geen bouwramen meer uitsnijden zij vinden dat het niet nodig is ! dus zullen er kasten wel en geen eerste behandeling krijgen ;-/

  • Blogger Ben

    01-04-2016 om 10:23

    Harry, het drachtgebied binnen een straal van 1,5 km in kaart brengen en tijdens iedere controle checken op verse nectar en stuifmeel.
    Ferry, heb jij voor mij 2 wetenschappelijke studies van bijeninstituten, waaruit blijkt dat de bouwraammethode niet zinvol is? Overal in de wereld wordt deze methode nog steeds geadviseerd. Ik ben benieuwd!

  • Mathijs

    02-04-2016 om 09:47

    Een imker kwam een lezing geven over zijn methode van imkeren bij de imkervereniging waar ik lid van ben. Hij heeft darren nodig voor KI. Hij snijdt geen darren en hij heeft een hele eigen methode ontwikkeld tegen de varroamijt, zonder van het weer afhankelijk te zijn.
    Hij hoort ook vaak dat mensen stoppen met darrenraatsnijden omdat ze zeggen dat er niks in zit. Hij zei: "Die imkers gaan niet met een microscoop iedere cel controleren op voortplantende mijten, ze breken sommige stukjes raat open maar gaan niet heel precies zoeken."

  • Harry

    03-04-2016 om 16:40

    Wat betreft die broedaflegger: zijn er zo vroeg in het jaar al darren om de nieuwe koningin te bevruchten?
    Dat lijkt me ook een reden om dat niet te doen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.