25-07-2016

Bloeiende tuinplanten

Bloeiende tuinplanten

De zomerdracht ligt weer achter ons. Na twee weken vakantie in Noord Italie, waar je imkerhart sneller gaat kloppen bij het zien van heuvels en bergen vol Pseudoacacia, lindebomen en tamme kastanjes, sta je weer in je eigen tuin. Ook hier zoemt het van de insecten. Allerlei soorten vliegen, solitaire bijen, hommels en honingbijen fourageren gezamenlijk op de bloemenzee in onze tuin. Van enige concurrentie is totaal geen sprake, concurrentie ontstaat alleen bij schaarste. 

De komende 2 weken moet de zomerhoning nog geoogst worden om vrij baan te maken voor de varroabestrijding. Over ruim een week begint de hei te bloeien en kunnen we het actieve bijenseizoen nog een maandje verlengen. De volken, die naar de hei gaan, worden de komende week behandeld met mierenzuur (eerst hk's afhalen), zodat ze redelijk schoon van mijten naar de hei kunnen. Ongetwijfeld lopen ze daar een herbesmetting op, dus bij terugkomst in september de mijtenval monitoren en eventueel een 2e mierenzuurbehandeling geven. 

Mocht je een rustgevend filmpje over de drachtplanten in onze tuin willen mee beleven (18 minuten), kijk dan naar de onderstaande video, die ik gisteren maakte:

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Lineke

    25-07-2016 om 11:40

    Goedemorgen Ben, ik heb een vraagje;

    Eind mei heb ik een klein volkje gekregen van een collega imker. Die heb ik toen samen met 2 met honing gevulde BKramen in een 10 raams kast gezet (alleen BK, nog geen HK). Echter, op 10 juli bleek dat ze alle honing op hadden, wel hadden ze 3 BKramen met brias. Ik heb ze toen in 2 weken 1,5 kg suiker gevoerd. Van de week wil ik weer eens kijken. Maar als ik nu van jou lees dat de zomerdracht voorbij is vraag ik me af of ik ze niet al meer moet gaan voeren. Hoe krijg ik dit volkje beter op gang, zodat ze goed sterk de winter in kunnen? Van varromijten hebben ze amper last. 1 mijt val in 24 uur. Ik hoor heel graag je advies!

    Groet, Lineke

  • Ben de Blogger

    25-07-2016 om 13:21

    Lineke, bij dit soort opkweekvolkjes werkt een pak van 2,5 kg apifonda het beste. Vaak is dit met 3 of 4 weken al op en kun je het herhalen. Eind augustus 3x behandelen met hive clean en de voerbak erop voor 3:2 suikerwater. Tegen die tijd kan je 10-ramer vol zitten.

  • Jacko

    25-07-2016 om 14:53

    Beste Ben,

    Waarom is het beter om zo'n opkweekvolkje met apifonda te voeren in plaats van bijvoorbeeld 1:1 suikerwater?

  • Lineke

    25-07-2016 om 18:10

    Dankje Ben. Dan ga ik dat doen. Hive Clean gebruik ik inderdaad ook.

    Verder ze gewoon op 1 BK laten of moet er voor de winter nog een HK op?

  • Ben de Blogger

    25-07-2016 om 20:36

    Lineke, gewoon op 1 BK laten staan. Daarmee komen ze prima de winter door.
    Volgend jaar bij de wilgenbloei een halve bak (HK) er onder zetten en bij het begin van de kersenbloei een HK erop. Blijf Bijenwerk en de Blog volgen, dan hoor je het vanzelf.

  • Blogger Ben

    25-07-2016 om 20:42

    Jacko, suikerwater wordt door de bijen als echte dracht ervaren. Dus zetten ze alles op alles om hun voorraden aan te vullen.
    Maar bij het opkweken van een klein volk ben je er juist niet op uit om 'honing'voorraden te vormen, maar je wilt de bijen gestaag raat laten bouwen en de koningin eitjes laten leggen. Het broednest en de raten moeten uitgebouwd worden om een groter volk te krijgen. Apifonda wordt niet gezien als dracht, het ondersteunt wel de dagelijkse behoefte van de bijen en ze blijven groeien (raat, broed en dus het volk), zonder dat alle raten volgestouwd worden met 'honing'.

  • Lineke

    25-07-2016 om 21:23

    Dank voor je hulp en je uitleg. Ik heb de apifonda al klaarliggen. Morgen leg ik het erop!

    En natuurlijk volg ik je Blog en Bijenwerk altijd getrouw! :-)

  • Aart

    25-07-2016 om 23:03

    Hallo Ben,
    Leuke film over jouw mooie tuinplanten. Die hoge Helianthus achtlinge is de aardpeer of Topinamboer.

  • Ben de Blogger

    25-07-2016 om 23:54

    Aart, die plant is geen aardpeer, want die hebben we ook in de tuin. De aardpeer bloeit overigens nog lang niet.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.