25-04-2017

Bloemen wachten langer op bijen

 

De voorjaarskoude lijkt eind deze week ten einde te komen, toch blijven de bijen nu nog dagelijks vliegen. Waterhalers doen hun best en verkleumde stuifmeelhaalsters vallen neer voor de kast. Toch heeft de natuur een goede regeling getroffen met de bestuivers. Zo lang de bloemen niet bestoven worden, blijven ze gewoon langer wachten tot er wel gelegenheid is tot bestuiving tijdens warmer en beter weer. Met andere woorden de bloei duurt gewoon langer en de bloesem valt minder snel af.

Echter volgende week kan het snel gaan met de voorjaarsbloeiers, de sterke volken kunnen in een week tijd hun honingreserves fors aanvullen. Ze kunnen wel tot 8 kg nectar per dag halen. Laat de volken deze week dus nog maar even groeien. De bloei van de Paardenkastanje is net begonnen en de appelbloesem siert ook overal de bomen, daarnaast bereikt volgende week de paardenbloem zijn hoogtepunt in de bloei. Kortom de komende twee weken spant het erom voor de werklustige bijen.

Daarna bloeit overal de Meidoorn (de eersten bloeien nu al) en is de voorjaarsdracht ten einde!

 

Een algemene vraag, die ik kreeg, ging over het wel of niet toepassen van schuifladen in de bodems onder de volken. Over het algemeen adviseert men in Duistland om de schuifladen eind januari terug te plaatsen om het begin van het broednest te beschermen tegen de ergste koude. Over het algemeen adviseer ik de schuifladen op vochtige standplaatsen weg te laten. Echter zeer sterke volken zullen nauwelijks last hebben van vocht, het zijn de middelmatige of zwakke volken, die last hebben van vocht in de kasten.

Op normale standplaatsen zal het weinig uitmaken voor de bijen, welllcht dat open bodems iets meer voergebruik vergen. Maar grote verschillen heb ik nooit opgemerkt. Ik laat m.u.v. op 1 vochtige standplaats alle schuifladen erin zitten, domweg omdat ik het monitoren van de mijtenval een belangrijk onderdeel vind van het imkeren. Van vocht in de vorm van beschimmelde kantramen in het voorjaar heb ik weinig tot geen last, omdat ik uitsluitend sterke volken inwinter. Het gebruik van kantramen in de winter helpt ook!

Ben Som de Cerff docent bijenteelt en hobbyimker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • De Woldimker

    25-04-2017 om 17:35

    Er zit groei zit in de volken ( noord Nederland ) maar lang niet zoals andere jaren , zou het koude voorjaarsweer wat al weken aanhoud hier debet aan kunnen zijn , denk dat hier geen voorjaars honing gewonnen kan worden

  • Erik

    25-04-2017 om 17:36

    En waar valt de esdoorn onder? volgens mij ook bij de voorjaarsdracht. Kan alles toch nog goedkomen

  • Tjip Buwalda

    25-04-2017 om 17:43

    merk ook dat de groei van de jonge volkjes nog wel wat achter blijft. er wordt trouwens nog wel druk gevlogen, vooral rond 14 uur was het druk. vooral water en bij mij zag ik ze ook in de bemeste aarde wroeten.

  • Huub

    25-04-2017 om 21:57

    Ik had gisteren twee zwermen! Vanwege het koude weer de laatste weken was de controle kennelijk te vluchtig en niet nauwkeurig. Ik heb beide zwermen overigens kunnen scheppen. Ben, kan een volk op dezelfde dag twee keer zwermen: voorzwerm en nazwerm na elkaar? Of betreft het hier voorzwermen van twee volken?

  • Ben de blogger

    26-04-2017 om 08:21

    Huub, indien je de volken open maakt, kun je vrij snel zien of er een voorzwerm of nazwerm vertrokken is. In Bijenwerk van 15 mei zal ik het beschrijven. Jouw vraag over voorzwerm en nazwerm tegelijk: het lijkt niet erg aannemelijk. Twee nazwermen op dezelfde dag zou wel kunnen, maar meestal vertrekken die dan samen en gaan in twee trossen hangen. Ik hou het op twee verschillende voorzwermen, de grootte van de zwerm is ook een indicatie voor na- of voorzwerm.

  • bart Pietersma

    26-04-2017 om 08:31

    In het noorden van het land loopt de natuur niet gelijk met de rest
    hier net de peer begonnen te bloeien.
    Bijen hebben het zwaar gehad met de kou denk ik.

  • Anoniem

    26-04-2017 om 13:29

    Het valt op dat begin maart ruim 5-6 kg honing is verzameld. De laatste twee weken is deze helemaal verzegeld, maar er is niks meer bijgekomen aan honing. Wel is de omvang van de volken sterk toegenomen. het wachten is nu op, vooral, de paardenkastanje. Op het aanmaken van darrenbroed na, heb ik nog geen teken van zwermdrang kunnen zien.

  • tomer

    26-04-2017 om 23:36

    Ze hebben de laatste weken veel van hun voorraad verbruikt. In de broedbak zit er nu zo goed als geen voer meer, terwijl ik 1 of 2 voerramen per volk heb laten hangen (Dadant). Het zit allemaal vol broed. In de eerste honingkamer zijn er wel een aantal ramen verzegelde honing (bij sommige volken 4, bij andere 8). Volgende week gaat de temperatuur omhoog. Moet ik me nog zorgen maken over voedseltekorten?

  • Ben de blogger

    27-04-2017 om 10:02

    Tomer, met honing in de hk hoef je je geen zorgen te maken.

  • Anoniem

    13-05-2017 om 04:59

    Hallo ben.

    Bij ons in het noorden zag komen de meidoorn al bloemen laten vallen en zijn de paardenkastanje volop in bloei. De bijen zijn langzamerhand aan het verzegelen, waarschijnlijk door de kou dat ze dit nog niet doen?

    Kortom ik geloof dat ik nog even geduld moet hebben betreft het slingeren

  • Ben de blogger

    13-05-2017 om 08:40

    Anoniem, cellen met honing worden uitsluitend verzegeld als ze volledig gevuld zijn. Iets minder gevulde cellen met goede rijpe droge honing worden dus niet verzegeld, maar bevatten uitstekende honing. De stootproef dus uitvoeren als test op voldoende rijping. Geen spetters? Dan toch maar slingeren.

  • peter

    13-05-2017 om 17:11

    de paardenkastanje telt du niet echt mee als het om dracht gaat. ik hoor veel verschillende verhalen namelijk: er wordt veel van gehaald terwijl anderen zeggen, daar wordt bijna niets van gehaald

  • stefan

    14-05-2017 om 18:28

    Hallo Ben
    onlangs heeft iemand een volk bij mij opgehaald, het was mij te agressief. ik heb de honingkamer eraf gehaald want die kreeg de imker niet:)
    deze honingkamer heb ik bovenop een ander volk gezet op de honingkamer broedraamformaat.
    Nu dacht ik: het honing van de grote ramen wordt dan wel naar boven versleept zodat er verzegeld kan worden, dit gebeurt dus niet. Ik wou vandaag namelijk slingeren maar bij de schudproef lekte er honing. Nu heb ik de honingbak met kleine raampjes onderop gezet.

    Is er nu een kans dat het wel naar boven wordt gesleept in de broedkamerramen? Ik dacht dat de dracht voorbij was maar ze komen met cremekleurig stuifmeel binnen kan het zijn dat er daarom nog niet verzegeld wordt
    alvast bedankt voor uw antwoord

  • Ben de blogger

    14-05-2017 om 19:50

    Stefan, bijen zullen de honing alleen naar boven brengen of opeten indien ze die ruimte nodig hebben voor de uitbreiding van het broednest. Als beide bakken boven het rooster staan, gebeurt er dus niets. De bijen zullen alleen als er dracht is, de cellen aanvullen met verse nectar. Na een aantal dagen wordtdit wel weer ingedikt.
    Niet volledig gevulde cellen worden nooit verzegeld, maar het indampen gaat wel gewoon verder. Over een week weer de stootproef doen, vooral na een paar dagen zonder dracht is de honing wel rijp.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.