27-11-2016

De mijtenval na de oxaalbehandeling

De mijtenval na de oxaalbehandeling

De eerste 15 volken hebben afgelopen vrijdagmiddag een oxaalzuurbehandeling gekregen. De mijtenval ging in de eerste 12 uur na de behandeling met een factor 2 omhoog. Maar in de volgende 24 uur steeg de gemiddelde mijtenval met een factor varierend van 8 tot 13. De topper liet ongeveer 170 mijten in 24 uur vallen en dat uit een MiniPlus-volkje (koninginnenteeltkastje). Alle volken waren nog in leven en zaten nog goed sterk in de bijen. Gelukkig kunnen ze daarom de oxaalbehandeling wel verdragen. De bijen reageren zeker gestresst op de behandeling, ze zitten nu dieper tussen de raten dan voor de behandeling.

Zodra de matige vorst van komende week achter de rug is, worden de andere volken behandeld (mits de dagtemperatuur onder de 8 graden blijft).

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    27-11-2016 om 15:55

    Ik heb 2 periodes van 8 dagen varoa geteld, ik heb 12 volken ingewinterd op 2 rompen,/ spaarkasten. er zat na 2 M.Z. behandl. redelijk vershil, in het aantal vallende mijten. ik heb ze in 3 verdeeld veel,=+4-p.d - normaal,2-4 p.d - weinig,=1 of minder varoa, perdag. De 3 volken met veel heb ik donderdag 24 behandeld, 2 gr oxaalzuur verdampt. zaterdag de normaal, + 1 met weinig. bij de volken met veel viel na 24 uur gem. 100 st 48 u. +150 st 72 uur 100 st de 2e groep na 24 uur gek 50 st, en bij de ene met weinig vielen er maar 3 st in 24 u. dit zal niet 100 % representatief zijn, maar het geeft toch wel een indicatie van de hoeveelheid mijten, die in het Broedloze volk aanwezig zijn. Ik heb besloten 5 volken met minder dan 1 varoa val per dag, niet met oxaalzuur te behandelen. of ik er goed aan doe ? we zullen het a.s voorjaar, misschien kunnen constateren.

  • Mathijs

    27-11-2016 om 16:27

    Ik zit nog steeds te twijfelen of ik morgen of overmorgen zal gaan druppelen. Ik heb een aantal imkers uit de omgeving gesproken, twee gaan pas rond kerst of tussen kerst en oud en nieuw druppelen. Ik denk dat ze nu meer broedloos zijn dan over 3 weken (door die lezing wat ik al eerder vertelde), ook al vriest het nu. Ik zag via Jeroen Vorstman dat de kern temperatuur van de tros bij zijn meeste volken nu rond de 21ºC is, wat betekend dat ze broedloos zijn.

  • Ben de blogger

    27-11-2016 om 16:32

    Jan, inderdaad de volken met minder dan 1 mijt per dag niet behandelen. Vooral van deze volken natelen en de volken met een hoge besmetting volgend jaar uitfaseren.
    Mathijs, wacht even met behandelen tot de nachten met vorst achter de rug zijn. Maar ik zou zeker geen weken meer wachten. Eens.

  • Fanne

    27-11-2016 om 18:16

    Ik had de 29ste november willen behandelen (oxaalzuur), maar wordt erg koud. Als ik wacht, loop ik dan het gewenste effect van geen gesloten broed niet mis? Heb maar een paar dagen respijt, toch?

  • Jan van Cadsand

    27-11-2016 om 19:38

    Ben. Ik teel al minstens 30 mijn koninginnen na van zuivere schier Carnica's. de f1.s zijn altijd prima maar nateelt van f1,s thuis bevrucht geeft +- 20 % f16's.

  • Ben de blogger

    27-11-2016 om 19:59

    Fanne, zo lang de temperatuur niet echt boven de tien graden komt voor meerdere dagen, blijft het broed wel achterwege. Ik zou de behandeling een paar dagen uitstellen tot de matige vorst voorbij is.
    Jan, je koopt schier-moeren? Misschien kun je beter je beste moeren op Vlieland laten aanparen en hiervan natelen. Steeds weer doorgaan met de beste moer.

  • Albert Reynaers

    27-11-2016 om 20:20

    Het beste is de volken te behandelen tussen kerst en nieuwjaar.
    Alles zal afhangen van de temperatuur op dat moment.
    Beter behandelen bij -3 dan bij +3 Zo doe ik dat reeds jaren.
    De bedoeling is, dat het oxaalzuur zeer langzaam door de bijen in de tros zal verdeeld worden. Niet vergeten de bodemschuif tijdens de behandeling in de bodemplank te steken. Meten is weten.

  • Ben de blogger

    27-11-2016 om 21:29

    De inzichten veranderen de laatste jaren. De bijeninstituten constateren met kerst al weer broed in de volken. Het is dus beter in de late herfst te behandelen, dus begin december. Nogmaals volgens de bijeninstituten. Indien het enige dagen minder dan 7 graden is geweest, zitten de volken compact op de tros. Je kunt dan prima behandelen, bij een temperatuur onder de acht graden. Vorst is geen voorwaarde om te behandelen.

  • Mathijs

    27-11-2016 om 22:26

    Dag Ben,

    Bedankt voor je antwoord.
    Laatst dacht ik nog in een van jou berichten of in bijenwerk te hebben lezen dat je het beste kan behandelen als het 's nachts heeft gevroren en het die dag of ochtend boven de 0ºC onder de 5ºC is.

    Weet jij of er nog een groter onderzoek wordt gedaan naar mijten die zich in de winter voortplanten? Vorig jaar vertelde jij dat ze een volk hadden bekeken met broed, slecht 1 mijt (of enkele) plantte zich voort in december. Helaas was het maar bij 1 volk getest, daarom zou het mooi zijn als er een groter onderzoek komt. Dan hoeven me ons minder druk te maken over het weer.

    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    28-11-2016 om 08:06

    Mathijs, de mijt plant zich uitsluitend voort als er broed aanwezig is in de volken. Daar hebben wij gelukkig geen invloed op.
    Het algemene advies was voorheen tussen -5 en +5, maar een Zwitsers of Oostenrijks onderzoek adviseert om vorstdagen na de dag van de behandeling te proberen te voorkomen. Blijkbaar worden de bijen tijdelijk getroffen in hun warmtehuishouding.

  • Gert Valk

    28-11-2016 om 09:03

    Dag Ben,

    Wat een leerzaam blog! Mijn complimenten en dank.

    Ik ben dit jaar begonnen als imker en zeer enthousiast.
    Ik heb twee volken buckfast f1
    1 op een goede 5 en de ander op 4 straten.
    Het viel mij op in begin oktober, dat het grootste volk nog ruim broed had. Gisteren 6 graden vlogen er een paar uur tien bijen voor de kast met stuifmeel. Betekent dit automatisch dat er nog broed aanwezig is? Ook donker mul onder de tros op de lade.
    Is dan behandelen alsnog aan te raden?
    Ook ligger er een stuk of tien wasplaatjes..( echt geen gekristalliseerde suiker.) Wat betekend dit?
    Alvast hartelijk dank!

  • Ben de blogger

    28-11-2016 om 09:46

    Gert,
    Donkere mul duidt vrijwel zeker op uitlopend gesloten broed. Er wordt blijkbaar ook nog was gezweten voor de verzegeling van nieuw broed. Ik zou de behandeling uitstellen tot er geen donker mul meer valt. In ieder geval uiterlijk 21 december behandelen.

  • Bennie

    28-11-2016 om 20:55

    Wat doe je met volke op 2 bk die je vanaf de bovenste bk niet kunt zien?

  • Ben de blogger

    29-11-2016 om 08:55

    Bennie, zet je beitel tussen de twee bk's en krik de bovenste BK voorzichtig los en schuif de bak 2 a 3 cm naar je toe, zodat je de bovenste bak kan kantelen (omhoog). Daarna heb je zicht op de straatjes bijen en druppel je tussen de straatjes op de bijen.

  • Hendrie

    29-11-2016 om 09:44

    Hallo Ben,
    Ik neem aan dat bovenstaande ook voor de Hive clean geldt?
    Gr. Hendrie

  • Ben de blogger

    29-11-2016 om 11:11

    Hendrie,
    Ja zeker!

  • Mathijs

    29-11-2016 om 12:28

    Dag Ben,
    Echt bedankt voor je leerzame blog en dat je iedereen hier helpt.
    Nog even een vraag: is bruine mul echt donker bruin? Ik heb drie volken waar beige mul onder ligt een ligt donker tint, meer de kleur zoals de herfstbladen van een zomereik. Het aparte is dat die drie volken op raat van vorig jaar zitten en twee andere volken, met gele wasmul, zitten op raat van dit jaar.
    Wat mij altijd opvalt is dat zegeltjes was en broed op oude raat altijd donker is en op nieuwe raat licht gekleurd. Hoe dat kan...?
    Ik heb het idee dat het in mijn geval donker is vanwege de oude raat en niet vanwege broed.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    29-11-2016 om 12:38

    Mathijs, het verzegelen van wintervoer doen ze altijd met nieuwe was, dat vind je op de schuiflade als lichtkleurige mul. De verzegeling van broed doen ze vaak met hergebruikte was van hun eigen raten, vandaar dat dit vaak donkerder van kleur is. Na een paar keer bebroeden wordt de raat snel donkerder van kleur.
    Ik praat maar over donker en licht, omdat ik zelf kleurenblind ben. Vooral bruin/rood is lastig voor mij ;-)

  • Hendrie

    29-11-2016 om 17:57

    Hallo Ben,
    Nu zit ik toch nog met de vraag of ik Hive -clean zal geven of niet.Jij bent heel duidelijk qua aantal mijt(en).Mijn twee volken hebben de laatste behandeling 29 oktober gehad(mijtenval was wel onder de 10),Na de behandeling een aantal dagen wat meer ,wisselend tussen 10 en 25,na 21 dagen tussen 0 en 5. In principe zou ik dus moeten geven ,maar ik twijfel behoorlijk daar het ene volk ook op twee bk zit,en ver weg, en dan lijkt me het een behoorlijke ingreep voor hun? Het tweede volk kan ik makkelijk zien.Alvast bedankt(en voor je geweldige blog!)Gr. Hendrie.

  • Ben de blogger

    29-11-2016 om 18:24

    Hendrie, kijk maar eens naar dit filmpje: https://youtu.be/yEZb8JSjq1I
    Het valt echt reuze mee, zeker als het nog koud is. Doe voor de zekerheid toch maar een kap op, er kan altijd een bij opvliegen. Maar kiepen, iets terug trekken, straatjes tellen en druppelen, doe je in 1 minuut.

  • Hendrie

    30-11-2016 om 08:13

    Dag Ben,Dank voor je reactie /advies,ga het zeker doen (alleen zonder filmpje jammer genoeg, was niet ''beschikbaar'' zeiden ze),gr.Hendrie.

  • Ben de blogger

    30-11-2016 om 11:36

    Hendrie, filmpje nog een keer proberen. Muis erover heen halen, rechter muisknop indrukken en je ziet staan: 'gaan naar........ de video'.

  • Tanja

    30-11-2016 om 21:01

    Ha Ben
    Ik heb laatst verteld over dat kleine volkje dat op een rand minniplus woont.Daar wil ik nog wat advies over als t kan.Eind vorige week hebben ze drie nachten lichte vorst ervaren ,daarna heb ik ze in de schuur gezet bij de kippen.Vraag is ,is het verstandig (of niet )on drie weken na de vorst periode zo'n klein volk met oxaal te behandelen?Of laat ik t beter achterwege?Ze zitten op twee en een half raampje.De temperatuur is 19 graden.In de kast.Andere vraag is kun je oxaalzuur oplossing bewaren voor de volgende keer?
    Groet Tanja

  • Ben de blogger

    01-12-2016 om 08:10

    Tanja, ik zou een volkje met twee straatjes bijen niet behandelen. Ze kunnen de warmtehuishouding niet goed op peil houden na de behandeling. De oxaalzuuroplossing kun je maar een paar maanden bewaren. Dus volgend jaar gewoon opnieuw aanmaken.
    Na een vorstperiode zet ik de apidea's weer gewoon buiten zodat ze bij > 10 graden kunnen uitvliegen.

  • Tanja

    01-12-2016 om 10:12

    Okee Ben
    dank je ,dat zal ik doen.
    Gefeliciteerd met het succes van je blog,ik ben ook fan.
    Hartelijke groet.

  • R t v

    01-12-2016 om 12:28

    Hallo ik heb 29 nov. De bijenkasten behandeld met oxaalzuur er liggen nu veel dode varroa mijten op de la . mijn vraag is of het mogelijk is om deze behandeling nu nog een keer te doen.

  • Ben de blogger

    01-12-2016 om 14:26

    R t v, veel gevallen mijten duidt op een goede effectieve behandeling. NOOIT een tweede keer druppelen, want daarvan kan het maagdarmkanaal van de bijen schade van oplopen, met daaraan verbonden een verkorte levensduur.

  • Aad Obbens

    01-12-2016 om 20:08

    Ha Ben, ik heb een volk dat op twee BK's zit van boven gedruppeld en niet zoals je hierboven beschrijft de bovenste bak gekanteld en in de onderste gedruppeld. is dat een probleem?

  • Ben de blogger

    01-12-2016 om 20:37

    Aad, lees vooral ook Bijenwerk in Imkernieuws. Veel achtergrond info over de behandeling. Zolang je de bijen van boven kunt zien zitten, kun je uiteraard rustig van bovenaf druppelen. Alleen als je geen bijen ziet, moet je wel kiepen, anders weet je ook niet hoeveel straatjes de bijen bezetten. Je moet straatjes kunnen tellen voor de dosering en je moet bijen zien om erop te kunnen druppelen.

  • Hendrie

    02-12-2016 om 18:08

    Hallo Ben,
    Filmpje is gelukt,heel duidelijk! Nogmaals bedankt,gr.Hendrie.

  • Rene

    16-01-2017 om 23:08

    Heeft iemand ervaring met oxaal verdampen met hete lucht verdamper waarmee men met een heet luchtblazer oxaalzuur verdamp op 300° en onder door de bijen uitlaat 15 sec inblaast, dit gaat zeer snel en zonder warmteverlies?

  • Jeroen

    12-03-2018 om 18:16

    Ben,
    Ik heb eind december oxaalzuur gedruppeld. Er vielen toen veel mijten. Echter is de mijten val niet veel minder geworden.
    Er vallen er nu nog zeker 75 tot 100 per week uit een volk. Sinds de 3de week van januari ook jonge mijten.
    Ik heb ook al bijen met verkreukelde vleugels gezien buiten de kast.
    Het lijkt mij wel hard nodig om van die mijten af te komen om zo een gezonde voorjaarsgroei te krijgen.
    Wat kun je nu nog of nu doen om de mijten te bestrijden?
    Oxaalzuur e.d. lijkt mij niet meer kunnen?
    Misschien toch hiveclean? Al denk ik dat bestrijdingsmiddellen momenteel niet gebruikt mogen worden i.v.m. gezondheid van de bijen en komende voorjaarshoning?
    Of beter tussen de raampjes wat water vernevelen en dan poedersuiker over de bijen strooien, zodat ze de mijten van zich afpoetsen? En dat op de 6de en de 12de dag nog eens?

  • Ben de blogger

    12-03-2018 om 20:11

    Jeroen, de meest drastische aanpak van de mijten zou het wegnemen van al het huidige gesloten broed zijn. Vervolgens kun je dit broed vernietigen (aan kippen geven of invriezen). Ik weet echter niet hoe sterk je volk is, hoeveel winterbijen er nog aanwezig zijn. Je zou het volk na afname van het gesloten broed kunnen benevelen met oxaalzuur wateroplossing (geen suikerwateroplossing!!!!!).
    Dit alles kun je alleen doen bij hogere temperaturen. Je volk moet bovendien nog over voldoende bijen beschikken, anders overleven ze deze behandeling niet.

    Deze ingreep adviseer ik omdat de meeste mijten nu in het broed zitten. Overigens kun je deze ingreep ook nog uitstellen tot medio of eind april. Mits er nog voldoende jonge bijen bijkomen. Maar ondertussen groeit de mijtenpopulatie ook.

    Je kunt ook nog een blokbehandeling oxaalzuurwateroplossing proberen, maar dan wordt de honing te sterk gecontamineerd. Groet, Ben

  • Jeroen de Heer

    13-03-2018 om 14:44

    Ben, bedankt!
    Dit had ik niet bedacht.
    Het volk is groot en sterk. Broed afnemen zal geen problemen geven verwacht ik. Staat op 2 bakken en zit goed vol met bijen zoals ik kan zien door de plexiglas dekplank. Ze staan op het balkon, dus wat beschut en waarschijnlijk iets warmer daardoor. De onderste BK kon ik enkele weken geleden al niet meer afnemen. Ze zitten al over twee bakken verspreid. Carnica F1.
    Dan ga ik het broed afnemen zodra de temperatuur het begin april toelaat na de komende korte vorstperiode. Daarna oxaalzuur vernevelen, zoals bij een aflegger dus.
    Jammer van het verse stuifmeel. Misschien moet ik dan iets bijvoeren, omdat met afnemen van broed ook stuifmeel en honing rond het broednest verloren gaat.
    Ik kan nu wel al alvast tussen de raampjes wat water vernevelen en poedersuiker strooien, zodat ze de poedersuiker én mijten van hun lijf poetsen. Dan is er al iets aan mijten gevallen.

    Jeroen, gelet op de sterkte zal het volk niet onmiddellijk wegkwijnen. Je kunt dus wachten op een warme dag, dan kun je rustiger werken. Je kunt misschien het stuifmeel en open broed behouden door gericht alleen het gesloten broed met de mijten weg te snijden. De bijen herstellen het werksterraat wel weer. Snij uiteraard ook het gesloten darrenraat weg. Bijvoeren met een 2,5 kg pak op het voergat is altijd goed. Ik zou ze geen voorbehandeling geven met water en poedersuiker, 70 tot 80% van de mijten zit in april toch in het gesloten broed. Groet, Ben

  • Jeroen

    16-03-2018 om 17:32

    Ben, bedankt! Ga ik doen, zodra de temperatuur het in april toelaat.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.