28-12-2016

De stoomwassmelter

De stoomwassmelter

Op 3e kerstdag was het in de Achterhoek 8 graden in de middag met een mooie blauwe lucht. De zon scheen volop en verwarmde de buitenkant van sommige bijenkasten. De bijen kwamen daarop stormachtig naar buiten om het momentum te grijpen voor hun reinigingsvlucht. Het was ook mooi weer om de nieuwe stoomwassmelter met inox wastrechter nogmaals uit te proberen en enige foto's te maken om de werking uit te leggen. Eerst even genieten van de bijen, die ook direct belangstelling hadden voor de honinggeur van waszegeltjes. Zomer of winter maakt ze niet uit, als er iets te halen is, zijn ze er als de kippen bij. 

De stoomwassmelter bestaat uit een stoomgenerator en een wastrechter, die precies past op een Dadantbroedkamer. Aan de zijkant van de wastrechter zit een ronde opening voor de slang van de stoomgenerator. Minpuntje is dat de aansluiting niet wordt bijgeleverd, dus heb ik samen met buurman Dick een oplossing gevonden in de vorm van een snelkoppling van een luchtcompressor. Hiermee kan ik de slang vastzetten in de zijopening van de trechter. 

Onder de trechter, die op de broedkamer rust, plaats je een schaal of een emmer om de vloeibare was op te vangen, door de condenserende stoom komt er vanzelf een laagje water in de schaal/emmer, waardoor de koud wordende en krimpende was los in de emmer komt te liggen. Onderin de trechter zit een gaasroostertje en bovenin de trechter zit ook een gaasrooster, waarmee de restanten van de vervellingen uit de raat opgevangen worden. 

Op de onderste broedkamer komt een tweede broedkamer te staan, waarin je de oude raten neer legt (gisteren ook een hoeveelheid zegeltjeswas er boven op gelegd). Het geheel sluit je af met een dekplank en om het stoom niet te laten ontsnappen via kieren, heb ik 4 stenen op de dekplank gelegd. Onderstaand zie je de opbouw van het geheel. Rechtsonder het resultaat: vloeibare was in de emmer. De restanten aan de vervellingen e.d. kun je op de composthoop gooien (zomers niet doen vanwege roverij).

In deze video van Simon Hummel zie je hoe e.e.a. werkt. Je ziet ook dat je beter in de winter kan doen om roverij te voorkomen. 


Ik hoop dat bovenstaande foto's een goed beeld geven van de opbouw van de stoominstallatie. Ik moet nog eens kijken of de bak ook past op spaarkastkamers, maar deze bak is vierkant 50 x 50 cm en dus gemaakt voor Dadantbakken. Bij diverse bedrijven in Nederland kun je terecht om 20 kg was of meer om te laten zetten naar kunstraat. 

Door samen te werken in verenigingsverband kun je als snel jaarlijks een leuke productie van residuevrije was realiseren!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    28-12-2016 om 15:26

    Hallo ben,

    Waar is deze wastrechter te koop ????

  • Ferry Bantjes

    28-12-2016 om 15:27

    Ben wat ik zo jammer vind bij jou zeer interessante berichten is, dat je die foto's niet kunt vergroten door ze bijv. aan te klikken.

  • Ben de blogger

    28-12-2016 om 15:38

    O.a. Te koop bij Imkerij Onder de Linde en Holtermann.de.

    Ferry, stuur me even een mailtje en je krijgt deze foto's. Op de NBV server worden ze waarschijnlijk met minder pixels opgeslagen. Ik zal het nog navragen.

  • Bart

    28-12-2016 om 18:50

    Hey Ben, de aansluiting van de stoomslang zou je ook kunnen doen mbv een rubberen conische afsluitdop die oa in de chemielessen gebruikt werden. De dop kan in de trechter en je boort dan een gat door deze dop waardoor de stoomslang kan (wel zorgen dat hij klemt). Deze doppen zijn oa op eBay.de te vinden.

  • Anneke van Pelt

    28-12-2016 om 23:35

    Laat ik nou van de Kerstman een stoomgenerator gekregen hebben, maar nog niet helemaal duidelijk had hoe het ding te gebruiken!

  • keflin

    28-12-2016 om 23:48

    Ben,

    Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg met beeld.
    Heb er zelf ook al een besteld en kan nu aan het werk als hij binnen is.

  • Werry Jonker

    30-12-2016 om 10:09

    Hallo Ben,
    Mooie duidelijke uitleg van de stoomwassmelter.
    Mijn ervaring met de stoomwassmelter is dat er vieze was uitkomt, ondanks filterdoekjes.
    Waarschijnlijk niet erg als je de was naar een bedrijf stuurt, maar als je zelf aan de slag gaat met een kunstraatmal is die was moeilijk schoon genoeg te krijgen.
    Daarom heb ik een Zonnewassmelter gemaakt, waar schone was uitkomt en 4 ramen tegelijk in kunnen. zie voor de constructie: www.blijmetgolzkast.nl
    Groet Werry en een prettige jaarwisseling

  • Ben de blogger

    30-12-2016 om 11:08

    Indien je zelf de wasplaten (raten) wilt gieten, dan moet de was inderdaad schoon zijn. De was uit de stoomwassmelter, maar ook uit de zonnewassmelter moet je daarom opnieuw smelten en 2 x door een dubbele panty gieten. Tussendoor na het stollen de bodem van de wasblokken afkrabben om de gezonken vuildeeltjes te verwijderen. Indien je het raat gieten uitbesteed, haalt de producent de vuiltjes er wel uit. Ik heb dit zelf zo ervaren bij bedrijven als Ecopoll en het Bijenhuis.

  • Henk Schram

    03-03-2017 om 11:18

    Om de was te reinigen leg ik het rooster dicht met een paar keukendoekjes. Als je dit 2x doet kun je de was gebruiken om wasplaten te gieten.
    Wil je echter nog zuiverder dan de vloeibare was 24 uur laten staan in b.v. een soepketel en voorzichtig afscheppen naar je gietmal. Wanneer je begint vuil mee te scheppen de was af laten koelen, afschrappen en bij de volgende toer opnieuw mee smelten en door het filter laten lopen.
    Werk beter en minder geknoei dan een panty.

  • Stefanie

    05-02-2021 om 21:29

    Hoi Ben

    Is dit systeem ook toe te passen op segebergenkast gemaakt van storopor?

    Ha Stefanie, kijk even op de site van Holtermann.de bij de artikelnummers 3846 en 3843. Daar vind je ze met de maten erbij. De kasttypen staan eronder. Er staat ook een Segeberger bij. Check vooral de maat. Ze hebben complete sets inclusief stoomapparaat. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.