13-05-2019

overbevolking: jazeker, zwermdrift: geenszins!

Hier in de Achterhoek duurt het nog wel ruim een week voordat de Pseudoacacia begint te bloeien. Of ze ook nectar gaan geven, hangt sterk af van de temperatuur. Duimen dus. Ondertussen is schraalhans keukenmeester, of te wel het is een beetje armoe voor de bijen. De vuilbomen beginnen te bloeien en de eerste frambozen krijgen bloemetjes, dus met zonnig weer redden ze het wel.

Eind vorige week heb ik de TOP-kast weer gecontroleerd. Ondanks de overbevolking was er totaal geen sprake van zwermdrift. Waarom hangt het ene volk snel in de bomen en het andere volk helemaal niet?

Kijk eerst maar naar de video, waarin ik een broedaflegger maak van het volk in de TOP-kast. Ik maak bewust een broedaflegger om de mijtenbesmetting flink terug te brengen, want nu zitten de meeste mijten (65%) in het broed. Omdat dit broed na 9 dagen volledig gesloten is, kunnen de mijten zich daar vervolgens ook enige tijd niet meer reproduceren. In de broedaflegger komt straks weer een jonge onbevruchte moer.  

De zwermdrift ontwikkeling kun je temperen door o.a. de bouwdrift te ondersteunen door kunstraat of lege raampjes te geven, zodat de moer haar broednest kan blijven uitbreiden. Ook een compact broednest lijkt een rol te spelen in dit volk. Ze hebben op dit moment slechts 8 spaarkastramen broed. Door de goede warmtehuishouding schijnen de jonge bijen vitaler te zijn en daardoor ook langer te blijven leven, moeten ze natuurlijk wel de juiste en voldoende voeding krijgen in het larvale stadium. De mijtenreproductie wordt bij een goede warmtehuishouding ook gereduceerd, want mijten floreren bij een langere broedduur. 

De genen lijken overigens een zeer belangrijke rol te spelen bij de zwermdrift. Je kunt er vrij gemakkelijk op selecteren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Andrew

    13-05-2019 om 20:29

    Heb in sinds donderdag twee zwermen gehad van mijn bijen. Donderdag de eerste en vanmiddag de tweede. Door de lange tijd van koude heb lang niet in mijn bijen kunnen kijken (hier in het hoge noorden is het net een beetje kouder dan elders in Nederland). Afgelopen donderdag ging ik in het begin van de middag voor het eerst weer kijken maar toen was de eerste zwerm al vertrokken. Ik vond drie doppen in het donor volk waarvan ik er 2 heb laten zitten.

    Wat moet je doen als in de zwerm tijd het een periode koud is waardoor je niet kan kijken, van beiden volken had ik een maand geleden al een aflegger gemaakt dus ik had zo snel niet weer zwerm drift verwacht. Wat doe ik fout, wat zie ik over het hoofd?

  • Ben de blogger

    13-05-2019 om 20:43

    Andrew, om verlies van de voorzwerm te voorkomen, kun je de moer knippen. En als er toch een zwerm vertrokken is, moet je geen 2 doppen laten staan, maar slechts 1. Want nu is er toch ook nog een nazwerm vertrokken door die extra dop.
    Je ziet ook dat een broedaflegger geen garantie is om de zwermdrift te beteugelen. Dat doet een kunstzwerm wel. Groet, Ben

  • Thea

    13-05-2019 om 22:01

    Ben, hoe lang moet je een geschepte zwerm blijven voeren met suikerwater (1:1)?
    Ze bouwen heel goed.. Dank je wel alvast . groet Thea

  • Ben de blogger

    13-05-2019 om 22:55

    Thea, net zo lang tot dat ze 2 ramen voer als reserve hebben en tenminste 10 ramen uitgebouwd hebben. Rustig doorvoeren dus, meestal zo'n week of 4. Pas wel op want na 5 weken kunnen ze opnieuw zwermen. Groet, Ben

  • Anoniem

    14-05-2019 om 08:57

    Wat is de makkelijkste en beste wijze om bijen in deze tijd van het jaar bij te voeren?

  • Ben de blogger

    14-05-2019 om 11:59

    A.,
    1. Een raam honing uit een ander volk overhangen
    2. Een raam wintervoer geven
    3. Een pak 2,5 kg suikerdeeg op het voergat leggen

  • Willem

    15-05-2019 om 12:30

    Zou je uit kunnen leggen hoe het vervolg traject gaat worden, met de zesraams broedaflegger?

    Willem, na negen dagen redcellen breken en dan een moer in laten lopen of een moerdop in hangen. Daarna 3 weken met rust laten en dan controleren op moergoedheid. Door de broedstop is de mijtenreproductie gestopt en heb je een mooi nieuw volk voor 2020. Groet, Ben

  • Jantje

    15-05-2019 om 20:39

    Stel je hebt honing geslingerd, maar misschien iets teveel weggenomen en de volgende dracht laat op zich wachten. De overgebleven voorraad wordt minder en minder. Als ik 2 kg honing verdund met wat water terugvoer, hoe lang komt een gemiddeld volk daar mee toe?

  • Ben de blogger

    15-05-2019 om 21:55

    Jantje, dat is sterk afhankelijk van de hoeveelheid open broed, de dracht en het weer (zo'n en temp). Maar gemiddeld zou ik zeggen: twee weken. Groet, Ben

  • Jantje

    16-05-2019 om 00:13

    Bedankt Ben, dan ben ik toch gerustgesteld tot de volgende controle. Hopelijk bloeit de Acacia tegen dan.

  • Ramin

    21-05-2019 om 10:04

    Dag Ben,

    In eerste instantie bedankt voor je informatief filmpjes ….!
    In de filmpje zie ik hoe de ramen vol belegd zijn met broed en hoe de bijen bouwen ,…..Dit jaar heb ik te weinig activiteit in bijna alle kasten … ze bouwen traag en er is te weinig gesloten broed in de kasten…

    Heeft dit te maken met ras van KO ? of spelen andere factoren een rol hierin ?
    Mag ik vragen waar bestelt je jouw Ras Zuivere KO om koninginnen teelt doen ?
    Of ken je een goed adres voor het kopen van goede F1 KO’s ?
    Alvast bedankt,
    Groetjes,
    Ramin

    Ramin, zitten er in al jouw volken zusterkoninginnen? Dan zou je inderdaad je af kunnen vragen of het aan die koninginnen ligt dat ze niet vooruit te branden zijn. Je hebt inderdaad lijnen, die pas later op gang komen.

    Ik heb nog nooit een volk of een koningin gekocht, uitsluitend larfjes. Mijn materiaal komt volledig voort uit eigen teelt en selectie. Uiteraard met gebruikmaking van de bevruchtingsstations Marken, Flevo en Ameland en soms KI. Groet, Ben

  • Roel

    31-05-2019 om 20:21

    Beste Ben,

    Ik heb een dadant us kast met 1 honingkamer. Er gebeurde 1,5 week geleden niet heel veel qua honingopslag in de hk dus had besloten nog geen 2e er op te doen. Nu ben ik op vakantie en kreeg ik een bericht van een hobby imker, die af en toe eens gaat kijken bij mijn volk, dat de hele hk vol zit met honing en alles bijna gesloten is. Moet ik nu nog een tweede er op doen? En de eerste dan weghalen? Ik ben bang dat ze de BK nu voor honing opslag gaan gebruiken en ik heb geen idee wat nu het beste is. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.
    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Roel

    Roel, mogelijk is dit acaciahoning, want die bloeide de afgelopen week (tenminste in de Achterhoek). Je kunt er rustig nog een HK bovenop zetten. Dan kun je de eerste volle bak slingeren als je thuis komt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.