17-12-2015

Reinigingsvlucht

Reinigingsvlucht

Voor de tijd van het jaar is de temperatuur extreem hoog, met 16 graden op 17 december zal er wel weer een record bij het KNMI sneuvelen. De bijen worden massaal naar buiten gelokt door het zonnige weer, het is een vervroegde reinigingsvlucht, de darmen kunnen weer geleegd worden. Hier en daar wordt er gesleept met een paar dode bijen, die op de gaasbodem liggen. Hier in het buitengebied is er niets meer te halen, maar op plaatsen waar nog mosterd staat te bloeien of op de Viburnum gevlogen kan worden, kan er nog er steeds stuifmeel binnen gebracht worden. Overigens is de massale uittocht van bijen vaak snel weer over, er wordt niet meer dan circa 200 meter gevlogen, vanwege het ontbreken van enige dracht.

De winterbestrijding van de varroamijten moet nog maar een paar weken uitgesteld worden.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van PUtten

    17-12-2015 om 13:45

    Zo prettig om op de hoogte gehouden te worden. Wij stellen daarom de bestrijding ook nog even uit

  • Anja de Kruijf

    17-12-2015 om 14:35

    Geen mosterdzaad hier maar ze komen wel met donker geel stuifmeel thuis

  • Arno Koel

    17-12-2015 om 15:38

    Ik zie ze op de mahoniestruiken en winterheide. Maar ik heb geen stuifmeel op de bijen gezien.

  • Ben SdC

    17-12-2015 om 15:48

    Ja, ik zag ze vanmiddag toch nog met een beetje stuifmeel aan de poten binnen komen. De buren hebben blijkbaar toch de goede planten staan.

  • Gonnie Splinter

    17-12-2015 om 17:47

    Prachtig zo midden in de winter bijen op de Helleboris te zien vliegen ! Ik heb een goed gesprek met ze gehad , nog een paar daagjes en dan blijven zitten. Tot de sneeuwklokjes weer in volle bloei staan !

  • Wanrooij

    17-12-2015 om 18:18

    Hoi Ben.
    Kun je nu raam met broed er uithalen want daar zitten nu de mijten en in de vriezer plaatsen. daarna oxaalzuur toedienen?

  • Norbert Kalker

    17-12-2015 om 20:30

    Goede columns Ben.

  • Ben SdC

    17-12-2015 om 21:32

    De bijen kennen geen winterslaap, maar wel een winterrust met soms een onderbreking om naar het toilet te gaan. Ik zou ze niet verstoren om mogelijk broed te zoeken of het broed te verwijderen. Laat de natuur zijn gang gaan, de bijen volgen hun ware aard. Bovendien bevatten de ramen met broed ook nog wintervoer en dat hebben ze echt nog wel nodig.
    Stress heeft een relatie met immuniteit/weerstand, dus je kunt ze beter met rust laten, ook al is het idee om broed met mijten weg te nemen in varroatechnische zin wel goed.
    Maar die techniek is beter op zijn plaats in het voorjaar via het bouwraam.

  • Anneke

    19-12-2015 om 12:18

    Zonet heb ik mijn ramen die over zijn, en buiten hangen (dat was het advies toch?) in de tocht......weer eens bekeken.
    Sommige ramen met een beetje stuifmeel nog, anderen leeg beginnen grijs/schimmelig uit te slaan !! ...........wat kan ik nu het beste doen ?
    Naar binnen brengen en op een droge plek/ zolder opslaan ? .....moeten de (licht) beschimmelde ramen omgesmolten worden? Het lijkt me niet goed om ze zo in het voorjaar weer in een bijenkast te hangen....... graag uw advies !

  • Ben SdC

    19-12-2015 om 12:51

    Ik plaats de lege honingramen met stuifmeel meestal als klimramen in een HK onder de BK, dan eten de bijen ze wel leeg. In de schuur opgeslagen ramen met stuifmeel worden schoon gemaakt door de stuifmeelmijt. Kan op zich geen kwaad. Ramen, die echt grijs zijn van de schimmel zou ik inderdaad ook in de zonnewassmelter doen. Schimmel in de honing is niet hygiënisch. Een hele lichte waas over de ramen is nog wel acceptabel. Dat poetsen de bijen wel weer schoon.
    Ik plaats mijn net geslingerde ramen altijd direct in de opslagschuur, hermetisch afgesloten tegen roverij.
    Buiten door laten tochten is ook goed, mits de bijen er niet bij kunnen komen.
    Je kunt ze nu mooi selecteren in goede en minder goede of bebroede ramen. Die laatsten kun je straks omsmelten.

  • Peter L.

    26-12-2015 om 12:54

    Net mijn kasten getild en de voedselsituatie begint van sommige van mijn volken zorgelijk te worden. Hoe kan ik het beste bijvoeren? En moet is de bijen al ruimte geven omdat er zoveel broed al is?

  • Ferry

    11-01-2016 om 19:24

    Ik wil een kast een paar meter verplaatsen en had gehoopt dat tijdens de winterrust te kunnen doen, echter - ze vliegen nog steeds ....
    Komende week wordt het kouder, dus wellicht krijg ik de kans.
    Mijn vraag is :
    is het een goed idee om dat tijdens de winterrust te doen en
    hou lang zou de koude ze binnen moeten houden om zeker te zijn dat de bijen zich herorienteren?

  • Ben SdC

    11-01-2016 om 21:39

    Ferry, in januari heb de meeste kans op langdurige lage temperaturen. Ik zou de kast dus asap verplaatsen, mits de bijen nu wel op de wintertros zitten. Na 2 a 3 weken op de wintertros gezeten te hebben, zullen de bijen zich wel opnieuw invliegen op de nieuwe plek. Mocht de temperatuur toch eerder stijgen, leg dan voor de temperatuur stijgt wat sparrentakken oid op de vliegplank voor de vliegopening. Door de gewijzigde omgeving zullen de bijen zich zeker opnieuw oriënteren, omdat ze zelf ook in de gaten hebben dat de omgeving veranderd is.
    In de zomer kun je de kast dagelijks een halve meter verplaatsen, zo kun je ook meters maken!

  • Ferry

    24-01-2016 om 23:31

    Spannende dagen, want ik heb de kast verplaatst en de sparrentakken methode toegepast (ik kwam nog een paar oude kerstbomen).
    De koude periode duurde eigenlijk niet lag genoeg. Sommige bijen vliegen nu terug naar de nieuwe, anderen trekken toch terug naar de oude plek.
    Ik heb het allemaal een tijd geobserveerd; ook de laatstgenoemden gaan aan de zwabber en lijken uiteindelijk toch de goede kant op te trekken nl naar de nieuwe plek.
    Met de hoge temperatuur die de komende dagen wordt voorpeld blijft het toch wel spannend ....

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.