04-10-2020

Vliegopeningen verdedigen tegen muizen

Na de intrede van de herfst bereiden de meeste dieren zich voor op de winter. Ook deze levenbarende hagedis die vorige week in een vliegopening van een miniplusje in de zon lag te genieten, heeft zijn eiwitreserves waarschijnlijk al aangelegd. Misschien ook wel met bijen, want ik kom ze opvallend vaak tegen rond en onder de pallets waar de bijenkasten op staan.

Onze bijen beginnen al eerder met het aanleggen van voedselreserves in de vorm van bijenbrood en honing. In het vorige blogbericht kon je zien dat de bijen de vliegopeningen zelf beperken door deze deels dicht te kitten met propolis. Maar helaas blijft er vaak een te hoge opening over waardoor muizen toegang krijgen tot de raten. Ze bouwen daar een winternest en voeden zich aan honing, bijenbrood en bijen. Dit geeft veel verstoring en stress voor de bijen. Soms loopt dit verkeerd af.

Een maximale hoogte van 6,3 mm is vereist om de muizen buiten te houden. Het is nu tijd - rond 1 oktober - om de vliegopeningen te verlagen of te beperken. Je kunt met klein vollieregaas werken of met strips. Ze zijn volop te verkrijgen in de imkerwinkels of zelf te maken. De meeste houten verkleinblokjes, die in de vliegopening van houten kasten zitten, zijn voldoende laag om de muizen buiten te houden. 

Op onderstaande foto is aan de hand van de dalende temperatuur midden tussen de raten te zien dat het broednest steeds kleiner wordt. De meeste volken zullen het broednest in oktober tot een minimum beperken. Dit proces is overigens al in juli begonnen. Uit een engels onderzoek blijkt overigens dat er vaak een heel klein broednestje achterblijft in de winter. De kans op volledige broedloosheid is volgens dit onderzoek het grootst in november. Een moment om het oxalen in te plannen. Daarover later meer. 

Bijgaand twee linkjes naar onderzoeken naar de roofmijt. Linkje 1 en linkje 2

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerda Burgers

    04-10-2020 om 14:13

    Wat een prachtige foto van de hagedis zo op de vliegplank

  • Willem Meesters

    04-10-2020 om 19:32

    De broed loze periode is dus in november en niet in december volgens de Engelse onderzoekers dit is anders dan steeds verteld wordt . Heeft niets te maken met Brexit ??

    Willem, nog iets genuanceerder. Veel moeren verminderen in oktober het leggen van eitjes tot een minimum of nul. Hiermee komt een einde aan een cyclus, die ongeveer 10 maanden eerder begonnen is. De cyclus van eitjes leggen begint dus meestal weer ergens in de loop van december. Of er echt weken zijn met een volledige broedstop verschilt per ras, per moer, per volk en per seizoen. Daarmee aangevend dat verschillende factoren een rol spelen op de cyclus van het volk. Het resultaat van dit alles is wel dat de kans op broedloosheid groter is rond eind november/begin december is dan eind december. Groet, Ben

  • Henk P.

    04-10-2020 om 21:45

    Inderdaad wat een prachtige foto.
    Op de heide heb ik het ook meegemaakt dat er één een nestje had onder de bijenkast. Blijkbaar erg behaaglijk.

  • cobie hartog

    04-10-2020 om 22:04

    die hagedis en bijen eten doet me denken aan mn groene kikkers. Minutenlang kan er een Bij op zn snuit rondlopen en doet ie niks en een ander moment komt er een Bij in zn vizier en hap slik, weg Bij.

    Cobie, hier hetzelfde in de afwateringsvijver van ons hemelwater. Blijkbaar zijn groene kikkers immuun tegen het bijengif.
    Groet, Ben

  • Zjos

    05-10-2020 om 07:26

    Ben, de vliegopening 6,3mm hoog, dat klinkt heel precies. Hoe breed adviseer je de opening te maken als je zelf een latje fabriceert? En maakt het nog uit of de opening in het midden of de zijkant zit?

    Zjos, de breedte is niet relevant voor muizen, echter wel voor wespen. Op dit moment lijkt de wespenplaag voorbij te zijn.
    Aangezien de bijentros meestal centraal in de kast zit, kun je de opening ook het beste centraal in het midden doen. Daar kunnen de bijen dan deze opening het beste verdedigen tegen indringers. In de winter kan daar dan ook de sneeuw wegsmelten door de warmte-uitstraling van de wintertros. Groet, Ben

  • Frank Olde Daalhuis

    05-10-2020 om 08:12

    Zjos,

    Als je gaas (voilere gaas) wilt gebruiken, dan gaat de maaswijdte vaak in inches 6,35mm is een 1/4inch en werkt prima, ook voor de kleinste spitsmuisjes.
    Gaas van 1/2inch is 12,7mm en daar zouden ze nog daarheen kunnen..

    Zoek maar eens op muizengaas.

    Frank, bedankt voor de aanvulling. Ik zie inderdaad dat men vaak het grote gaas gebruikt. Helaas helpt dat niet tegen spitsmuizen. Overigens doen die niet veel kwaad, want die nestelen niet in de kasten. Groet, Ben

  • Wim Lansdaal

    05-10-2020 om 11:28

    Op onze stand staan 4 volken. Bij 2 volken heb ik de Varoamijt in september bestreden met thymovar, bij de andere 2 gebruikten we een roofmijt die de Varoa eet. De roofmijt heet Stratiolaelaps scimites.
    Zijn er imkers die ervaring hebben met de roofmijt? Zo ja dan zou een artikel in Bijenhouden op zijn plaats zijn. Als deze biologische bestrijding werkt lijkt dit me een ideale bestrijding. Geen chemische verontreiniging.
    Met 4 volken kun je geen duidelijke conclusies verwachten.

    Wim, ik zal onder het blogbericht twee linkjes opnemen van recente onderzoeken naar de werking van roofmijten tegen de varroamijten. Het eerste onderzoek vergelijkt de werking met Thymovar, hetzelfde als in jouw situatie.
    De conclusies komen overeen met andere studies.
    Je kunt het opruimen van varroamijten ook overlaten aan de bijen zelf. Mits daarop geselecteerd, werkt dat goed. Groet, Ben

  • Bert

    05-10-2020 om 20:08

    Hallo Ben, even een wat ander type vraag. Ik overwinter met spaarkast (1 bk en daarop 1 hk). Wat adviseer jij in het voorjaar te doen met deze HK. Uiteindelijk een moerrooster er tussen bij bloei kers. Maar er kunnen ook nog hoeveelheden voer in de kantramen zitten. Ik ben even zoekende wat dan te doen.

    Daarnaast met oxaalzuur in de winter, alleen de BK of beide bakken (hK en BK) omdat je dan de tros mogelijk doorbreekt. Dank bij voorbaat

    Bert, dat ligt eraan of je gewoon gevoerd hebt of dat de hk uitsluitend echte honing bevat.
    Ik ga in mijn antwoord ervan uit dat je gewoon gevoerd hebt. Wanneer het anders is, dan hoor ik het wel.
    Door het voeren zit er dus suiker opgeslagen in de hk. Dat zullen de bijen nooit helemaal opeten, dus wil je die suiker later niet slingeren. Daarom kun je die HK in het prille voorjaar maar eerst onder de BK zetten (in de BK zit vermoedelijk het broednest). Op de BK leg je wanneer de bijen 9 ramen bezetten een moerrooster en een uitgebouwde HK. Tegen de tijd dat de bijen toe zijn aan een 2e hk kun je de onderste HK, die dan wel leeg zal zijn, er weer bovenop plaatsen.

    Bij het oxalen eind november/begin december kun je van bovenaf bekijken of je bijen in de straatjes ziet zitten (dus in de HK), zie je die dan daar druppelen en klaar is kees. Zie je van bovenaf geen bijen in de straatjes, dan de HK omhoog kiepen en druppelen in de straatjes van de BK en voorzichtig weer sluiten. Groet, Ben

  • Hero

    08-10-2020 om 14:31

    dag Ben zeg een gehele andere vraag, een gedeelte van mijn volken staan op pallets buiten in weer en wind, volgens mij staan jou volken ook in de open lucht, ook een gedeelte van mijn volken staan in een bijenstal. toch denk ik dat als de kasten niet open en bloot staan in dit natte klimaat veel langer meegaan, maar de grotere imkers hebben hun kasten niet in een stal, dit is een onderwerp waar ik eigelijk weinig over hoor, groet Hero.

    Ha Hero, mijn kasten staan ook al 20 jaar buiten. Dat heeft natuurlijk wel invloed op de levensduur van de kasten. Maar het aantal bodems dat ik in die tijd heb moeten vervangen, is misschien 20%. Broedkamers ongeveer 10%.
    Ik denk dat in de buitenlucht houten bodems zo'n 10 jaar meegaan en houten broedkamers 15 jaar. Polystyreen heeft met name te lijden onder mieren, die via de randen en aansluitingen tussen bakken gaten vreten. Tot op heden heb ik die allemaal nog kunnen repareren.

    De technische afschrijving heeft natuurlijk ook alles te maken met de houtkeuze. Mijn eerste 2e hands red ceder kast met dichte bodem, die ik 35 jaar geleden kocht, is ondanks het buiten staan, nog steeds in een goede conditie (behalve vastgeroeste scharnieren).

    Gezien het aantal bijenstanden, die ik heb en de kosten voor de bouw van een bijenstal, zou ik nooit meer een bijenstal bouwen. Voor dat geld kun je heel veel kasten kopen. De investering in een bijenstal verdien je nooit meer terug.

    En de bijen? Die zitten gewoon lekker droog in een goede kast. Een boom-nestholte is ook koud en winderig op 5 m hoogte. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.