02-04-2019

Voorjaarscontrole TBH

Iedere voorjaarscontrole bestaat in iedere kast eigenlijk uit dezelfde werkzaamheden, zoals: oude overtollige ramen verwijderen, ruimte geven voor raatbouw, controle op de moergoedheid van de koningin en controle op de voervoorraad. Dit doe je ook bij een lattenkast oftewel een TBH. Oude ramen met overtollig voer kun je later hergebruiken voor broedafleggers, veel oude darrenraat kun je wegsnijden of volledig wegnemen. Om het volk ruimte te geven voor raatvernieuwing kun je aan beide kanten van het broednest een lege toplat verstrekken. Dit kun je tijdens de voorjaarsdracht bij mooi weer vaak wekelijks herhalen. 

Doordat de nieuwe latten tussen 2 raten komen te hangen, zullen de bijen er mooie rechte nieuwe raat bouwen. Zorg vooral dat je tijdens deze voorjaarsschoonmaak de was en propolis op de zijkanten van de toplatten weg krabt, anders wordt de ruimte tussen de latten steeds groter en dat is onnatuurlijk en minder goed voor de warmtehuishouding. 

Gisteren maakte ik van de voorjaarsinspectie de volgende video:

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Irene

    02-04-2019 om 17:47

    Ha Ben,
    Bij de voorjaarscontrole trof ik een aantal ramen met overtollig voer. De meeste cellen daarin zijn open geknaagd. Wat is de reden hiervoor en kan ik deze bewaren voor een aflegger?

    Irene, bijen knagen in het begin gaatjes in de wasafsluiting om de honing op te eten. Je kunt die honing nog rustig 2 maanden bewaren en in mei/juni gebruiken voor de broedafleggers.
    Groet, Ben

  • Robert

    02-04-2019 om 18:46

    Mijn bijen staan in een samentuin project waar we een bloemweide van een halve hectare hebben. Dit is natuurlijk zeer goed voor de bijen. Het nadeel is wel dat in het najaar de winterbijen nog lang werken en daardoor ook vlugger versleten zijn.
    Dit heb ik bij een kast gezien. Februari nog volop bijen en nu is het volk sterk ingekrompen. Kan je dit door voorkomen en wat kan ik doen?

    Robert, op andere plaatsen vliegen bijen nog laat op de bloeiende mosterd of de klimop. Daardoor verzwakken de volken niet. Meestal ligt het aan de moer, die te vroeg haar eilegproductie in krimpt. Probeer eens op dezelfde plek 2 of 3 volken met jonge moeren uit. Die overwinteren veel sterker. Groet, Ben

  • Christel

    02-04-2019 om 19:45

    Dank voor t filmpje!
    2 vragen:
    1. De ramen in een spaarkast aan de buitenkant vernieuwen (vb positie 1,2,3 en 8,9,en 10) is vrij makkelijk in de praktijk te doen. Maar ik weet niet hoe/wanneer je de middelste ramen kunt vervangen, want daar is bijna altijd activiteit (broed). Behalve misschien midden in de winter niet, maar dan ga je toch ook de kast niet openen. Welke tips heb jij Ben?!
    2. Wat doe je met de darrenramen in je filmpje? Die laat je bewust eruit (vergelijkbaar met darren wegsnijden?)

    Christel, 1) via broedafleggers werk ik de 2, 3 of 4 oudste ramen de kast uit en vervang ze door kunstraat. Je kunt ook een vlieger maken op 2 uitgebouwde raten en de rest kunstraat. In het resterende broed, waarin de redcellen komen, ontstaat een periode van broedloosheid. Weer een mooie kans om lege oude ramen te ruimen.
    2) Soms snij ik de lege raat eraf voor de stoomwassmelter en leg ik de stukken met wintervoer in een grote voerbak. Die geef ik dan weer aan broedafleggers.
    Overtollige raten met werksterbroed gebruik ik direct in broedafleggers. Groet, Ben

  • Jaap

    02-04-2019 om 22:26

    Hier in Ede is de gemeente bezig om bijna alle bomen onderaan de Hedera door te zagen. Bij navraag bleek dat dit nodig is om de kwalitet van de bomen te kunnen beoordelen.De gevolgen hiervan mag je zelf bedenken. En dat in een zg. bijenvriendelijke gemeente en ook nog in het broedseizoen van vogels. Hoe kunnen ze het bedenken!

    Jaap, Hier vaak het zelfde treurige beeld. Hoe bedenken ze het? De gezondheid kun je het beste aflezen aan de kroon van de boom als die vol in het blad staat. Een krachtig protest is op zijn plaats. Blijkbaar dringt de schade aan de insectenwereld nog steeds niet door bij de bestuurders.
    De klimop is een zeer waardevolle plant en herbergt het hele jaar door ontzettend veel dieren. Groet, Ben

  • Christel

    03-04-2019 om 17:41

    Dank Ben voor je eerdere antwoord. Maar begrijp ik het goed dat je de ramen met darren bewust buiten de kast houdt? Dus weghaalt?

    Christel, ik haal uitsluitend tijdens de voorjaarscontrole de darrenraten en overtollige werkster- en voerraten van vorig jaar uit de kast. Ik breng dus de TBH-raten terug naar 2 voerramen (1 aan beide kanten van het broednest) en uiteraard alle broedramen. Aansluitend naast het broednest 1 lege toplat. Over een week weer 2 lege toplatten etc. Dan komt er vanzelf weer nieuwe darrenraat in de kast. Maar wel schone nieuwe raat. groet, Ben

  • MEdd

    08-04-2019 om 13:33

    Hallo Ben
    Ik had tweede broedkamer met niet uitgebouwd kunstraat ondergezet op 14-03-2019
    Op 9-04-2019 in kasten gekeken maar ze habben niets gebouwd maar de bovenste broedkamer is alle 10 ramen vol bezet met bijen en gesloten broed (en ook op alle stadium )
    Kan ik nu een honingkamers opzetten of niet ?

    MEdd, je had die HK al op kunnen zetten toen de bovenste BK nagenoeg geheel bezet was en de dracht begon. De bijen willen de honing uiteindelijk boven het broednest opslaan.
    Het broednest groeit als er voldoende bijen in de kast zitten naar onderen. Maar soms duurt dat langer voor ze sterk genoeg zijn. Groet, Ben

  • Eric Wijngaarden

    24-04-2019 om 14:34

    Ik wil graag meer weten over de vliegopening van een TBH. Men ziet ze aan de zijkant of aan de langs kant. Mijn TBH is leeg en heb openingen aan alle kanten. Welke te gebruiken en waarom is mij nog een raadsel. Heb jij daar antwoord op ?

    Eric, de maker van deze TBH moet gedacht hebben aan de plaatsing van de kast. Jij kunt de kast in alle richtingen plaatsen en zelf kiezen welke opening je open zet. Het maakt voor de bijen niet uit of je een opening op de kopse kant kiest of net om de hoek op de lange kant. In dit geval is sprake van warmbouw.
    Heb je ook nog de keuze om midden op de langste kant vliegopeningen open te zetten, dan is er sprake van koudbouw, maw raten loodrecht op de vliegopening.
    Vaak zit er op de langste kant of op de kopse kanten aan beide kanten een opening. Die 2e kun je gebruiken als je een 2e volk in de kast zet, bijvoorbeeld via een kunstzwerm of broedaflegger. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.