08-07-2016

Bouwdrift

Bouwdrift

Vooral cursisten van de basiscursus zijn enorm verbaasd als ze raatbouw aantreffen in een pak apifonda, dat op het voergat ligt of in de voerbak zelf. Op de theorieavonden wordt het nodige verteld over de bijenruimte en daarbij behorende uitleg van de Amerikaan Langstroth. In onderstaande ultra korte video zie je toch een paar wonderlijke zaken langs komen:

 • de bijen zitten in een Een Raams Kastje (wordt gebruikt als bevruchtingskastje op Vlieland), waarbij het raampje niet helemaal in het midden zit tussen de glazen ruitjes;
 • door de ontstane ruimte > 9 mm hebben bijen de natuurlijke neiging om hierin raat te bouwen
 • je ziet enige bijen bezig om de scherpe randen van de cellen verder uit te bouwen
 • bovenin zit er al honing in een paar cellen en een bij steekt haar zuigsnuit in de nectar om eea op te nemen 
 • er zijn in de cellen tegen het glas zelfs enige eitjes te zien
 • links onderin zie je een bij een dans uit voeren
 • en als toetje komt aan het eind van de video de moer achter langs lopen (tussen de twee stukjes witte raat), ze heeft een groene stip met nummer 17.

Heel veel leuke wonderlijke dingen zie je gebeuren in minder dan een minuut. Ook leuk voor kinderen om zo'n kastje thuis te hebben. Ik heb beide glazen kanten geisoleerd met twee stukjes piepschuim dat tussen twee stenen en wat duc tape op zijn plaats blijft. 

PS collega leraar en imker Leo maakte vorig jaar in een dergelijk klein kastje een stille moerwisseling mee. Een piepjonge moer kan dus ook defect zijn en stil worden vervangen. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker 

Deel dit bericht

Reacties

 • Raoul Teeuwen

  14-07-2016 om 22:43

  Dank voor al je blogs Ben! Fyi: de moer komt op 27 sec linksonderin in beeld lopen (en loopt dan onder het linker stukje raat door).

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.