13-05-2016

Bouwen betekent groeien

Bouwen betekent groeien

Deze serie foto's wekt de schijn dat de foto's om de paar dagen gemaakt zijn, maar schijn bedriegt. Deze drie foto's van drie verschillende toplatten werden gistermiddag gemaakt en laten het repeterende karakter van de raatbouw zien. Blijkbaar zijn er steeds twee bouwploegen die aan een hartvormig stukje raat beginnen. Op een bepaald moment komen de hartvormen bij elkaar en breien de bijen er een geheel van. In het midden ontstaat een kleine kromming omdat de ene bouwploeg het kompas blijkbaar anders gericht heeft. Ze bouwen iets schuin op de toplat.

Dit bouwproces nemen we ook vaak waar op het bouwraam in de simplex- en dadantkasten. Twee punten wil dus niet zeggen dat er zwermdrift heerst, zo lang er goed gebouwd wordt, is er geen zwermstemming. Echter zodra de raatbouw stopt (de randen worden dan stomp i.p.v scherp) of als er speeldoppen verschijnen aan de randen van het (deels gebouwde) bouwraam, dan is het oppassen geblazen.

Bij 10% van mijn volken heb ik bijen in de vorm van een broedaflegger 'afgetapt' omdat er duidelijk zwermstemming heerst. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    13-05-2016 om 21:49

    Ik heb latten met een driehoek aan de onderkant. Deze week 3 raten met broed en veel honing naar beneden gevallen zonder dat ik aan de kast ben geweest. Onderkant latten waren in gesmeerd met was. Is er iets wat ik niet goed heb gedaan of komt dit vaker voor. Heb je eventueel tips om te voorkomen. Gevallen raten maar weg gehaald, bijen zijn gelukkig al weer volop aan het bouwen en de koningin heb ik gelukkig over de raten zien lopen

  • Henk Postma

    14-05-2016 om 07:18

    Bericht is van mij en Het was niet mijn bedoeling om anoniem te blijven,

  • Ben de blogger

    14-05-2016 om 08:59

    De enorme dracht heeft de nieuwe raat onder zijn eigen gewicht doen bezwijken. Je kunt per toplat drie saté prikkers in de onderkant bevestigen. Voorboren en om de 10 cm een saté prikker loodrecht op de toplat. Dit geeft meer stevigheid in de raat.

  • Rob W. le mair

    15-05-2016 om 10:11

    Beste Henk.
    IJslollystokjes en verfroerstokjes werken ook.
    Maar het beste werkt kjunstraat ophangen eaan de toplat. Dan kun je de volken ook schadevrij vervoeren. Als je dat toepast voor het broed gedeelte en achter een op maat gemaakt koninginnenrooster lege toplatten gebruikt, kun je het combineren. Raathoning en stevigheid.
    Schroef aan de onderkant van je toplat 4 schroefhaakjes erin. Maak kunstraat waar je van boven naar beneden zigzaggewijs raampjesdraad in smelt. Laat de draad aan de bovenkant met boogjes uitsteken die precies aan de haakjes passen. Hang de bedrade kunstraat aan de toplatten. Ze bouwen ze recht uit en met veel minder darrenraat dan bij volledige vrije bouw. De darrenraat en de koninginnendoppen maken ze vrijwel alleen aan de zij- en onderrand van de raat, wat de zwermcontrole aanzienlijk eenvoudiger maakt. Elke raat heeft als het ware zijn eigen bouwraamrand waar je een zwermdiagnose op kunt baseren. Ik zal eesn kijken of ik een paar plaatjes kan maken van mijn idee en die aan Ben toestuur. Dan kan hij er misschien met deze tekst een leuk verhaal van maken voor de blog. De wereld wordt dan even omgekeerd. De lezers helpen Ben aan kopie.
    Groet Rob W. le Mair.

  • Pieter

    29-05-2016 om 14:32

    Hoi Henk,
    De driehoekslatten nergens mee insmeren. De bijen gaan vanzelf op het hout uitbouwen.
    Werkt bij mij perfect. De bijen wel genoeg ruimte geven. Een zwerm geef ik toch zeker wel acht latten. Ik had 09-05 een zwerm en die heeft nu al 12 latten uitgebouwd met in zeker 8 latten broed.
    Ze bouwen als een speer!

  • Erik

    09-01-2017 om 14:43

    Hoi Ben,
    Komend seizoen wil ik een aantal bijenvolken in m'n tbh kasten plaatsen. Wat kan ik het beste doen als de volken worden geleverd op raampjes?

  • Ben de blogger

    09-01-2017 om 15:18

    Erik,
    Ik hoop voor je dat ze dan geleverd worden op MiniPlus-raampjes. Spaarkastramen zijn namelijk te groot en als er draad in zit, kun je de zijlatten niet verwijderen. Alle miniplusraampjes met broed bind je vast aan de toplatten en hang je als blok over naar de TBH. Aan beide kanten hang je een lege lat met reepje voorbouw en vervolgens de andere miniplusraampjes met bijen ook weer vastgebonden aan de toplatten aan weerskanten van de lege toplatten. Vervolgens voeren en blijven voeren met 1:1 suikerwater. Zodra de nieuwe toplatten uitgebouwd zijn, kun je weer een lege toplat tegen het broednest aan hangen, etc. Aan het eind van het seizoen de miniplusraampjes eruit proberen te werken door ze naar buiten te plaatsen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.