09-08-2015

Bouwstop verwijderen?

Bouwstop verwijderen?

Aan het einde van de zomerdracht kunnen uitlaatborden geplaatst worden en na 24 tot 48 uur zijn de honingkamers nagenoeg verlaten door de bijen. Op de linkerfoto staan 2 styropor Dadantkasten (met extra grote ramen), ook wel Frankenbeuten genoemd. Beide kasten hebben 1 broedkamer (de standaard bij dadant) en meerdere honingkamers, tussen de hk's en de bk is het uitlaatbord zichtbaar. 

Zowel Segebergerkasten (de spaarkast in styropar uitvoering) als de Frankenbeuten kunnen geleverd worden met een hogere bodem. Die hoge bodem heeft een paar voordelen:

- er is ruimte voor het plaatsen van een pak apifonda;

- er is extra ruimte voor het bijenvolk om bijv. tijdens inspecties te verblijven; door een beetje rook te gebuiken, lopen de bijen naar beneden en gaan in die lege ruimte van de hoge bodem hangen;

- aan het eind van de zomer wanneer de dracht ten einde is, is het volk op zijn maximale grootte. Om al die bijen te huisvesten is extra ruimte nodig; de bijen gaan in een grote tros in de bodem hangen;  

De hoge bodem kent ook 1 nadeel, zonder extra maatregel zullen volken in het voorjaar de ruimte willen benutten voor raatbouw aan de onderkant van de broedkamerramen, zeker als de imker verzuimd extra ruimte te geven in de vorm van honingkamers. Om die raatbouw aan de onderkant te voorkomen heeft men een lattenbodem oftewel bouwstop geintroduceerd.

Na het afnemen van de honingkamers dienen deze lattenbodems ook verwijderd te worden. De raatbouw is over en de bijen hebben ruimte nodig om in trosvorm werkeloos samen te klitten onder aan de ramen. Door de broedkamer met de beitel iets op te lichten en door de lattenbodem een paar keer los te tikken met de beitel, vallen de trossen bijen op de gaasbodem en kunnen de lattenbodems achterwaarts eruit getrokken worden. In dit geval hadden beide kasten inderdaad 2,5 volle honingkamer verzameld! Bij een dadantkast omvat 1 honingbak maximaal 17,5 kg honing en 1 bak bestaat uit 9 of 10 ramen. Ook hierin is de Dadantkast tov de spaarkast zeer aantrekkelijk.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltdocent en hobby-imker,

auteur van NBV Imkernieuws-Bijenwerk en het imkerboek: "Natuurlijk imkeren, een belevenis"

Deel dit bericht

Reacties

 • Susanne Ramselaar

  09-08-2015 om 20:00

  Volgens mij bedoel je dat 1 honingraat 1,75 kg honing bevat. Anders is het de hele honingkamer.

 • Ben SdC

  09-08-2015 om 22:16

  Klopt, ik bedoelde de hele honingbak.
  Bedankt!
  Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.