16-11-2017

brandstofkosten 5 suikerklontjes per dag

Bijenvolken kunnen energiezuinig zijn dankzij de voortreffelijke eigen isolatiedeken. De isolatiedeken bestaat uit de buitenste laag 'oudere' bijen. Uit metingen over de afgelopen 4 weken blijkt dat de gemiddelde brandstofkosten beperkt blijven tot ongeveer 25 gram wintervoer per dag. Dit is het gemiddelde over 10 kleine MiniPlus (MP) volkjes. De volkjes waarin nog broed zit, gebruiken 35 gram per dag en het zuinigste en misschien kleinste volkje gebruikt 12,5 gram per dag. In de vier weken daarvoor gebrukten de volken nog de dubbele hoeveelheid per dag.

Per maand gebruiken de sterkste MP-volken dus in november 1 kilogram en de zuinigste 1 pond. Een ander verband zie je tussen de dagelijkse mijtenval en het voergebruik. De volken met de hoogste mijtenval gebruiken ook het meeste voer, waarschijnlijk door het nog aanwezige broednestje. Over twee weken zou het broednest verdwenen moeten zijn, zodat de oxaalbehandeling effectief zijn werk kan doen. Zodra er geen lichtgekleurde of heldere mijten meer vallen, is het broednest blijkbaar ook verdwenen. De heldere mijten zijn uitsluitend te zien via fotograferen en een fotoshop programma. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docentbijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry Bantjes senior

    16-11-2017 om 18:05

    Ben jij roept steeds dat er met een week of 2 oxaal gegeven kan worden omdat er nachtvorst is geweest. Nou hier in Lelystad direct aan het Markermeer heeft het nog geen een nacht gevroren hoor, dus dat gaat voor hier zeker niet op en denk aan de Noordzee kust ook niet. Ik wacht nog steeds op de eerste vorst en dan drie weken later behandelen. Ik wilde deze nuance toch even aanbrengen op jou oproep.

  • Ben de blogger

    16-11-2017 om 18:39

    Ferry,
    Bij het blogbericht 'vorst maakt volken broedloos' heb ik weerkaartjes opgenomen, waarin toch echt gemeten is dat het minus 1 of 2 graden was op klomphoogte in de IJsselmeerpolders en Noord-Holland. Lelystad heeft een officieel weerstation. Maar misschien is de meting fout, zoals jij aangeeft.
    Overigens als jij net als ik zie vandaag dat de volken zoals op de wintertros zitten, dan zijn ze net als bij mij begin december nagenoeg broedloos.

  • Ferry Bantjes senior

    16-11-2017 om 21:33

    Ben bij mij vlogen ze gister en vandaag nog als het droog was. En heb er op gelet maar ze komen weer terug ook, dus mijn bijen zitten absoluut nog niet op de wintertros. Moet ik er wel bijzeggen dat ik dadant Blatt Plus kasten gebruik en die isoleren extra goed dus misschien dat het daaraan ligt. Gistermiddag ff snel gekeken toen heel even de zo'n doorbrak en niet 1 van de 20 kasten zit op de wintertros. maar ook de 6 ramers en de minipussen vliegen. Was vandaag 11 graden hier.

  • Ben de blogger

    16-11-2017 om 22:13

    Ferry, dat is inderdaad een groot verschil. Hier vloog er een enkele bij vanmiddag. Maar als ik 's morgens mijn rondje doe om de mijten te fotograferen op de schuifladen, dan zitten ze op de wintertros. Ik denk dat ze vanaf 9 of 10 graden weer los komen. Toch moet je wel voor de kerst behandelen, anders zit er zeker weer broed in. Dus tijd genoeg de komende maand december.

  • Jos Hillen

    17-11-2017 om 09:16

    Je moet ook een beetje geluk hebben, denk ik. Hier staan er nergens bloeiende koolzaadvelden (groenbemesting) dus de laatste bij die ik met stuifmeel heb zien binnen komen is al een tijdje geleden. Alle kasten hebben deze week een oxaalzuurverdamping gehad. De kasten waar minder dan 10 mijten vielen laat ik verder met rust. De kasten waar er duidelijk meer vielen krijgen in december nog eens een behandeling.

  • Willem Nijhuis

    17-11-2017 om 09:34

    Hallo Ben,
    In een kas welke leeg gehaald is en dan geen licht meer wordt gebrand worden ook broedloos, m.a. w, het broedloos worden heeft niet alleen te maken met de temperatuur maar ook met de lengte van het licht.

  • Ben de blogger

    17-11-2017 om 09:53

    Willem, de daglengte en het ontbreken van dracht vanwege de lage temperatuur speelt inderdaad ook een cruciale rol. Goede aanvulling.
    Jos, je bent vroeg geweest met de oxaalverdamping, waarom niet in december en slechts 1 keer? Indien de bijen broedloos zijn, is de effectiviteit 97%.

  • Jos Hillen

    17-11-2017 om 11:09

    Vorig jaar heb ik totale broedafname toegepast einde juni. Dit had het jaar voordien perfect gewerkt. Éen behandeling in de winter en het was in orde. Vorig jaar echter hebben de bijen een enorme herbesmetting opgelopen op de heide. Afgelopen winter heb ik ook maar één behandeling toegepast en dat bleek onvoldoende. Dit jaar was de besmetting veel te hoog. Dus nu speel ik zeker en behandel vaker, op die manier weet ik perfect de situatie per kast. Verdamping berokkent geen schade aan de bijen, dus dat kan.

  • Ben de blogger

    17-11-2017 om 11:24

    Jos, meedere keren sublimeren kan inderdaad geen kwaad voor de bijen, maar pas op voor je eigen gezondheid.
    Soms heb ik het gevoel dat hoe meer we de mijten proberen te elimineren des te sneller ze zich weer willen ontwikkelen. We leren de bijen zeker niet zichzelf te redden als we alle mijten om zeep proberen te helpen.
    Maar je hebt gelijk dat je ze moet bestrijden om geen volken te verliezen.

  • Jos Hillen

    17-11-2017 om 11:58

    De laatste twee jaren heb ik geen enkele kast meer verloren gedurende de winter en wil toch wat zeggen met tussen de 30 en 40 volken. Maar dat ik op een dunne koord dans is deze zomer weer bewezen. Van de broedafleggers die ik bij de totale broedafname gemaakt had is weinig gekomen. Tegen dat ze een jonge koningin gekweekt hadden en deze aan de leg ging zaten er nog zo weinig bijen op dat ik ze allemaal vernietigd heb. Ze krioelden bovendien van de mijten. Gelukkig stonden ze op een andere stand waardoor ze de productiekasten niet konden aantasten. Dus heb ik besloten om korter op de bal te spelen en beter een keer meer te behandelen.

  • Harrie Konniger

    21-11-2017 om 08:27

    Hallo Ben

    Als je na het inwinteren het middel Hive Clean hebt gebruikt mag je dan nu de oxaalzuuroplossing nog over de bijen druppelen?

  • Ben de blogger

    21-11-2017 om 09:16

    Harrie, je mag in december een eenmalige behandeling geven met oxaalzuur/suikerwateroplossing. Overigens zou het beter zijn om je blokbehandeling met Hive Clean voor het inwinteren te doen in plaats van na het inwinteren. In die periode loopt de besmetting snel op en is uitstellen tot september een risico.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.