09-05-2015

Brem

Brem

Vanmorgen om 9 uur werden de bremstruiken al druk bevlogen door hommels en bijen. De brembloesem is een goede nectar leverancier en op de rechterfoto is ook te zien dat er stuifmeel wordt verzameld. De bijen hebben na het verlaten van de vlinderbloemige bloesem de pollen duidelijk op de rugkant van het borststuk zitten.

Afgelopen week zijn de honingbakken toch redelijk gevuld geraakt op mijn verschillende bijenstanden. Op sommige plaatsen blijft de dracht achter. De locale omstandigheden zijn duidelijk verschillend, soms al op 4 km afstand. De voorjaarsdracht gaat met de appel, de paardenbloem, de paardenkastanjes (rood stuifmeel) nog wel 1 a 2 weken door. Alhoewel het in het zuiden misschien al snel gebeurd zou kunnen zijn. 

De meidoorn begint hier in de Achterhoek net te bloeien, binnenkort zullen de bijen hier wel op gaan vliegen als de andere nectarbronnen uitdrogen. Op kleigrond kunnen meidoorns nog een goede dracht geven, op zandgrond leveren ze echter hoofdzakelijk stuifmeel op. In de loop van de meidoornbloei oogst ik de rijpe en verzegelde voorjaarshoning. Over 2 weken is het zover.  

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Jans ter Bork

  09-05-2015 om 21:08

  Prachtig zo'n blog.
  Imkers kijken elke dag wat de natuur weer brengt.
  Ik maak ook telkens foto's.
  Zie www.buckfastbalinge.nl

 • Cor van den Berg

  09-05-2015 om 23:10

  Heel mooi , in contact met imker Ben en zijn bijen in dialoog met de bloeiende natuur..............

 • LindyLou

  09-05-2015 om 23:56

  Ik ben zeer content met het idee van dit blog. Heel fijn om te lezen waar een andere imker net aan het ervaren is. Ons blog is te lezen op Noordbijbees.com en ik heb zo net iets gepost over het recentelijk ontdekt bacterie: Parasaccharibacter apium. Is dat ook interessant voor de lezers misschien?

 • Geertje Korf

  10-05-2015 om 07:51

  Wat fijn zo'n blog, Ben. Kan ik steeds vergelijken hoe het gaat met mijn twee Amersfoortse bijenvolken.

 • Wim Mulder

  10-05-2015 om 08:43

  Hartstikke fijn, bij mij valt de voorjaarsdracht wat tegen. Je eigen ervaringen kunnen spiegelen geeft dan toch een stukje vertrouwen.

 • Maurits Tax

  10-05-2015 om 09:12

  Hartelijk dank voor dit interessante blog, ik blij je volgen. Wel een vraag: je hebt het over de brem als leverancier van nectar, maar je schrijft ook over de pollen die zo zichtbaar zijn op de rug. Is het nu de nectar of zijn het juist de pollen waar de brem zo 'goed' in is voor de bijen? Of gewoon beide?

 • Martien Tholen

  10-05-2015 om 09:48

  Hartelijk dank voor dit blog, nu weet ik vanwaar mijn bijtjes zo bepoederd thuiskomen. Ik kan nu ook de stand van de natuur vergelijken met die in Brabant.
  Zo'n natuurpraatje staat ook op onze site, Bijeninboxtel.nl. , Op de pagina drachtplanten.

 • Ben SdC

  10-05-2015 om 20:23

  De drachtwaarde van Brem is 2 voor de nectargift en 3 voor de pollengift, de waarde is uitgedrukt op een 5-punts schaal.

 • Maurits Tax

  17-05-2015 om 10:51

  Dank Ben. Duidelijke taal, groet.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.