05-05-2015

Broed boven het rooster?

Broed boven het rooster?

Ondanks het 100% sluitende moerrooster, met randen geklemd tussen de broed- en honingkamer, vond ik gisteren toch enig darrenbroed in een honingkamer. Is de moer aan een vermageringskuur geweest? Nee, want had ze tevens wel (bevruchte) werkstereitjes gelegd. Slepen de werksters de eitjes omhoog? Nee, want dan hadden er ook wel bevuchte eitjes aanwezig geweest. In dit geval waren er uitsluitend onbevruchte darrenlarven en -poppen aanwezig.

In ieder volk kunnen eileggende werksters aanwezig zijn. Ook al is er een moer aanwezig. Noem het maar afvallige werksters, blijkbaar reikt de invloed van de moer niet ver genoeg om alle werksters voldoende af te remmen. Misschien is de afstand door het moerrooster een versterkende factor, die er voor zorgt dat de invloed van de moer via de afgifte van feromonen minder ver reikt. 

Uiteraard sta ik open voor andere verklaringen.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Ewntrs

  05-05-2015 om 19:43

  Gelezen op bushfarm.com dat niet de feromonen van de moer werksters belemmeren eitjes te leggen maar de feromonen verspreid door open broed dit voorkomt. Dus misschien gebrek aan open broed.
  Dit is eenvoudig te bekijken. Ik ben benieuwd.

 • Ben SdC

  05-05-2015 om 22:07

  Inderdaad is het ontbreken van open broed (hetgeen meestal het gevolg is van het ontbreken van een leggende moer) de primaire oorzaak van grote aantallen leggende werksters.
  Toch kunnen er in ieder moergoed volk geringe aantallen leggende werksters voorkomen (zie the Wisdom of the hive page 9). Meestal worden deze haploide darren door de andere werksters geruimd.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.